Social Icons

Pages

Thursday, August 30, 2012

Raya Ketiga dan Keempat ke Hat Yai, Thailand

mmg x plan pun nk ke beraya sampai ke Thailand...
kebetulan abang ipar nk ke sana...
dia ajak kami nk pergi tak...
apa lagi mestila nk ikut...
 
first time masuk sini masa ngandungkan si Ammar 5-6 bln mcm tue la...
masa tue mcm kureng feel skit... sebab ngandung kut... cepat penat...
kali nie mmg aku gedik2 la nk pergi..
 
pagi2 buta sanggup bangun awai pergi buat border passport...
kat sini Pejabat Imegresen Kota Putra.. Durian Burung... dekat ja ngan kampung aku...
kan kampung aku sempadan Thailand...
 
Sempadan nie baru ja di buka tahun 2010 kalau x silap...
mmg x ramai org lagi.. x sampai setengah jam semua siap....
 
 
 
yang ammirah tunjuk tue la border pass...
(border passport nie cuma RM 10 jer... murah kan... boleh dapat x sampai setengah jam??... hebat... khas dan special utk rakyat negeri Kedah, Perak, Perlis, Kelantan sahaja...)
 
dlm boder pass ada ckp la sampai mana kita boleh pergi... x boleh sampai ke Bangkok la...
 


 
tapi kami x masuk ikut pintu Durian Burung tue...
kami masuk ikut Bukit Kayu Hitam...
sebab abg ipar nk jumpa kawan dia kat sini....
 
 
nie kat sempadan Bukit Kayu Hitam... sebelah sana Danok atau Sadao
 
 
 
haa... nie la boder Sadao Custom House...
kat sini la kami tunggu lama sebab sistem down utk buat road tax thailand punya..
dekat2 1 jam lebih kami dok tunggu kat...
 
bila sistem on.. cepat jer kerjanya...
 
masuk dlm kui 1pm mcm tue la... kuar dari sini dekat2 kui 3 juga la....
 
terus gie cari mkn...
 

 
mkn kat hotel kat Sadao nie mmg murah...
 
Ikan siap potong2 masak 3 rasa....
sambai udang petai yg color kuning tue... mmg podas gila..
tomyam udang galah...
ikan bawal stim
sotong masak apa ntah..
sayur kangkong...
kerabu mangga..
sup sayur campur2...
 
mkn utk utk 12 org baru RM250 = 2500 Baht...
ok la kan... rate hotel..
 
 

 
 


 
lupa nk snap gambo hotel tue...
kat tut tut tue ada tulis P.K Hotel...

 
sesudah mkn... terus pecut ke Hat Yai yer....
 

 
apapun singgah solat jamak dulu kat Masyid Darul Huda...
yang lain x tahu nk baca... tulisan siam..
 

 
otw ke Hat Yai... x tahu pekan apa...
nmpk kabel letrik tue...
fuhhh mmg crowded gila...
takut aku tengok....

 
kat depan reception Hotel Regency Hat Yai...
 
 


 
ke bilik....

 
apa pun kasi baby rehat jap...
ponat dia asyik atas org jer kan....
 

 
landing time....
 

 
lepas solat jamak maghrib dan isyak...
kuar time to shopping...
 
aku ckp la... : cepat2 kita kena shopping nanti kedai tutup...
anak saudara aku jwb : mak teh... Hat Yai buka 24 jam... x dak tutup2nya...
aku: haa??? dasyat depa....


window shopping sajor...
 

 
satu2nya gerai nasi yg buka kat bawah hotel regency tue...
sebab raya byk kedai tutup lagi...
 
so, last chooice...
 
tapi mlm tue depa kuar lagi cari2 mkn ka kedai jauh...
aku x kuasa la weih... Aisyah pun dah ponat.. kami rehat jer kat Hotel..
 
Hotel regency nie betul2 dlm pekan.. just tekan lift.. turun dah jln2 kaki kat bawah tue...
x yah nk drive2 dah..
 
shopping la guni cash pun x cukup la...
semua teringin nk beli...
 

 
 


 
raya ke 4 masih di Thailand...
 
baju raya made in Thailand...
 
heheee... nk tunjuk jam skali...




 
 

 
bergambo ngan kak long...
 
tunggu utk check out...







 
tokei sponsor...


 
depan hotel Regency ...

 
Kak Long sefamily...


 
beragan la bang... mana tau dpt sebijik...

 
nk ke sini.... Floating market..... tapiii...

 
tutup dah... raya lagi...
x dak rezeki...
 
 
terus ke sini laks...
 
agak2 apa tempat nie....
 

 
 
restaurant la...
tengok dari jauh ingat rumah org..
rupa2nya kedai mkn..
 
sgt cantik restoran nie....
 
 



 
cuba baca menu nie kalau pandai...
semua tulisan siam weih...
 
sib baik abg ipar leh la juga speaking siam..
dpt la kami mkn deg sedap2...
kalau idak mcmana mau order...??
 
 

 
menuggu makanan...

 
dpt ice cream terus senyap...

 
lepas mkn terus sambung berposing...
 
 




 
sedap juga mkanan kat sini..
 
sebelah restoran tue ada masjid besar nie...
terus solat jamak sebelum balik....
 

 
kedai2 juai baju...


 
pemandangan kota Hat yai.... layanz...

free logo design

0 comments:

buah hati saya

 

* ADIK*

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers


1.10.2011 - Lahir seorang puteri Nur Aisyah Syafiyah dgn tali pusat terbeli 2 kali dgn berat 3kg dan pjg 49cm. lilit kepala 32.5cm. biru semua muka kesan terbelit, jaundise 2 hari dah ok ada bg ubat,

10 hari timbang masih 3kg

16.10.2011 - start batuk jangkit drpd Along/ ayah

20 hari - berat naik 3.5kg

30 hari - berat 3.7kg, pjg 52.5cm, BMI 13.6

31.10.2011 - masuk ICU sebab batuk sampai biru muka tahan nafas.

16.12.2011 - 2 bln berat 5.8kg, pjg 60cm, BMI 16

26.1.2012 - 3 bln berat 6.7kg, pjg 62, BMI 17.4 lilit kepala 41cm

20.2.2012 - 4bln berat 7kg, pjg 63cm, BMI 18.3, UK 44cm, masuk walker boleh gerak keblkg dan depan

20.3.2012 - 5 bln berat 7.5kg, pjg 65cm, BMI 18.5 UK 44cm

20.4.2012 - 6 bln berat 8kg, pjg 65cm, BMI 18.3 UK 44.5cm, boleh meniarap, melentang, angkat dada, faham bile org marah, bla sebut bai-bai cepat2 nk ikut, pandai cari ibu apbila naik walker

7 1/2 bln - boleh duduk

8 bln - demam campak kecik2, boleh merangkak, tumbuh 2 btg gigi bawah

10.6.2012 - tumbuh gigi bawah 2 btg

8.7.2012 - bersunat di Klinik Latifah

11.7.2012 - 8 bln, boleh berdiri sendiri, sudah boleh mkn mcm2,

19.8.2012 - boleh berjalan byk tapak masa raya,dan boleh bunyi 'angah' 'mama' 'ayah'

1.9.2012 - 11 bulan cekap berjalan dan suka pergi ke pintu nk kuar, ke CH dan Hat yai masa raya

Sample Text

Sample Text

BERSIHKANLAH HATI KAMI
KUATKANLAH IMAN KAMI

MURAHKANLAH REZEKI KAMI
JAUHILAH KAMI DARI BENCANA
There was an error in this gadget

* ALONG *

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers 09.03.2004 - Lahir puteraku, berat 3.05kg, pjg 51cm. 09.06.2004 (3 bln) - First time meniarap... sekali jer pastu 4 bulan baru meniarap terus... 09.10.2004 (7 bln) - start tumbuh gigi... xx.12.2004 - dpt demam sekam(tompok merah2 seluruh bdn)... xx.02.2005 - First time naik flight ke Langkawi... 09.03.2005 (1 th) - First time jln lepas tgn di rumah Asoka, masa tue aku tgh lipas baju terus terlepas baju2 nk sambut dia jln ke arah aku... xx.06.2005 - Pindah ke Blok Mawar 28.08.2005 - Berjalan ke Kelantan n Terengganu - kenduri Suria... xx.03.2006 (2 thn) - Start bercakap.. walaupun bahasa Perancis... xx.03.2006 (2 thn) - Start x pakai pampers.. 2006 - dah 5 kali ke Cameron Highland sebab dok kat Tapah xx.08.2006 - dapat Basikal pertama... 09.03.2007 - Hepi besday yang ke 3 tahun sayang... 01.06.2007 - Pindah ke Putrajaya... Ibu dpt kerja kat sana.. 24.10.2007 - kena demam campak (chicken pox) Umur 3 tahun dah pandai tulis nama sendiri (AMMAR, hafal ABC, 123-> 20, hari, waktu solat, alif ba ta.., doa mkn, doa tidor Umur 3 tahun setengah - sgt pandai cakap sejak tengok 611, boleh hafal warna dlm bahasa melayu dan translate ke English Umur 4 thn - mengenal semua huruf A-Z, a-z, kira 1-100, Umur 4 thn 2 bln - boleh baca 2 suku kata, BUKU, SAYA BOLA, suka main game hp/ computer Umur 5 thn - wakil tadika pertandingan silat dan persembahan menari, dpt anugerah Pelajar Cemerlang Tabika KEMAS dan dapat No.1 Umur 6 thn - Wakil Pidato Peringkat TABIKA KEMAS dapat No 1, Wakil Pidato Peringkat Parlimen Putrajaya dapat No 3 (Negara Malaysia Yang ku Cintai), masuk pertandingan membaca, pertandingan mewarna, dapat Anugerah Pelajar Cemerlang, start buat Math 28+32...41-29... Darjah 1 di Sek. Keb Minden Height.. 1 Zamrud Umur 7 tahun - sdg memahirkan diri in English, suka baca word English.. kalau salah pun tetap akan sebut dan akan tanya kita... balik sekolah ptg main basikal dan terus nk wat homework... kalau x dak homework tetap akan baca/tulis/lukis/warna...x sempat nk mandi dah... dah pandai berdikari di rumah sorang2 kalau ayah ada kelas... mandi, makan, pakai baju sekolah sendiri... basuh kasut sekolah sendiri... hari2 nk mandikan adik... suka main buih sabun tiup buat belon ngan adik.. dapat Anugerah Pelajar Cemerlang sebab dapat 5A Umur 8 Tahun - SKMH 2 Zamrud, dapat Anugerah Pelajar Cemerlang sebab dapat 5A juga.. lancar baca JAwi.. baca IQRA 4 pd bln 9, boleh baca Al Quran agak lancar...

* ANGAH *

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers 26.09.2008 - Lahir Puteriku berat 2.50kg, 49cm pjg.. Jam 12.40tghari, Jumaat, di Pusat Rawatan Mahsuri, Jitra, Kedah... Hari ke-6 - Kena tahan Wad 2 hari sebab jaundise tinggi 350 bacaan.. dibawah lampu biru 3 biji... hari ke-10 - Timbang berat turun 2.3kg... Hari ke-14 - Kena amik darah banyak utk experimen sebab kuning... Hari ke-20 - Timbang berat naik 2.4kg... 24 hari masih kena kuning... prolong jaundise Hari ke-30 - Badan start naik 2.8kg... 2 bln - Berat naik 3.5kg... pandai senyum, pandang bola merah, 3 bln - Berat 5.5kg.. pandai ckp haaa... gigigigi..., hantar pengasuh kak su 2 minggu je badan susut sebab kurang jagaan dan susu... terus minta Acu tolong jaga.. 4 bln - Berat 7.5kg... boleh meniarap, first time tido di Hotel Sri Malaysia, mandi kolam, sudah mula angkat badan nk duduk..start mkn nestum, bubur nasi... 5 bln - First time picnic kat Bagan Lalang dr 8am - 5pm, bergambar ngan kuda.... 6 bln - Berat 8.0kg, boleh golek2, bercuti di Marina Cove ikut ibu berkursus.. 7 bln - Berat 8.5kg, boleh duduk, kenal orang terutama ibu, ayah, along, acu, nk main x mau tido, suka org agah2 akan gelak besar.. 8 bln - berat naik byk 8.9kg.. boleh angkat badan utk merangkak, x mau mkn...hanya minum susu saja...kalau mkn akan muntah sehabisnya... 8 bln 14 hari - Pandai angkat tangan kalau org ckp "babai".. mak tuk ajar.. 9 bln - Start pegang botol sendiri, tumbuh gigi 4 btg terus,tumbuh gigi bawah dulu, bangun sediri dan meniti tepi sofa, berani jln pegang tangan sebelah 10 bln - Faham arahan, berjalan 2-3 tapak tanpa bantuan, suka buli Irin... 11 bln - Dah pandai berjalan tanpa bantuan... 26.09.2010 - Genap umur 1 tahun.. sambut besday di rumah Presint 9, Putrajaya.. 03.12.2010 - Start hantar sekolah kat taska PERMATA... 2bln asyik menangis.. x serasi... mak tok tolong jaga 2 minggu baru ok ke sekolah... 1 thn 2bln - rapat ngan cikgu Bella, mkn sikit2 kat sekolah, masih belum berkawan.. hari2 duduk atas cikgu time nk amik balik sekolah.. sgt manja ngan cikgu... 1 thn 5 bln - baru mula berkawan..nama kwn kiki, baby muiz... dlm buku laporan harian, menari, dgr cerita, tengok tv, main bola, menyanyi... 1 thn setengah - ckp mik yg hujung2 ja IBU-> bu, AYAH -> yah, ALONG -> yong... xx.07.2010 - Bercuti di Bagan Lalang terjatuh dan gigi atas patah... xx.10.2010 - gigi start buruk 1 tahun 8 bulan - First time naik flight ke Sabah... 2 thn - Hapi besday...sambut kat Presint 11, Putrajaya...suka baby.. pantang jumpa baby akan lari dan sentuh baby tersebut x kira dimana2 saja... 3.1.2011 - Start sekolah baru kat Taska Cahaya Mata, Penang, first time pergi ok jer... cuma x faham cikgu ckp loghat Penang.. diam jer kat sekolah... tapi balik umah akan pot pet2 sampai tertido... 3.2.2011 - sebulan dah sekolah kalau tanya mkn apa kat sekolah... hari2 akan jawab nasi goreng, nasi lemak, telur, ayam, sayur... sambil buat mimik muka/mata... 28.02.2011 - boleh ckp agak lancar ada sebutan yang masih kurang jelas, huruf 'L' bunyi 'Y', 'k'k bunyi 'T', 'R' bunyi 'y'..., membahasakan diri 'adik', pandai buat lawak/main2 ngan org cth (sayang ayah jer x sayang ibu)... suka main air mandi basuh tangan... dah start nk kencing di bilik air... sangat manja... suka nyanyi dan dgr lagu 'insyaallah'... tadika di Cahayamata Minden Height dgn Cikgu Zah.. 3 tahun - masuk tadika Hadanah, pandai baca ABC, 123 dan doa2, suka ckp diri sendiri cantik dan sgt marah kalau org ckp 'Angah x cantik'...sudah pandai berdikari, berak kencing x pakai pampers, sudah mula mkn nasi dan sayur, 3 1/2 thn - boleh tulis nama sendiri, kenal dan boleh tulis abc dan 123, x pakai pampers tido mlm..