Social Icons

Pages

Friday, July 27, 2012

Passembor @ Rojak



haaaa apa yang korang panggil ngan menu ini...
ini adalah menu kesukaan saya selain laksa.. kepok lekor dan jagung rebus...

mmg kalau x pekena nie dlm sebulan mmg x sah..
saya suka passembor nie sebab ia rangup dan ada kuah..

kadang2 saya akan suruh tambah cucur yg keras dan rangup tue..\
kalau kena charge lebih pun x per..
janji dpt mkn dengan puas2...

lalgi satu passembor kat Gurney tue pun saya suka...
selang sebulan mesti saya ajak Big Boss pergi...
kuahnya mmg sedap...
dan byk pilihan lauk2 yg kita boleh pilih sendiri....

fuuhhhh mmg saya tengah kepingin PASSEMBOR ini....






free logo design

Thursday, July 26, 2012

Rantai utk Aisyah

 balik kampung sabtu hari tue belikan rantai bat baby Aisyah...
beli rantai nie kat kedai adik aku Kuyah..

beli untuk pakai raya nanti..
nama pun anak pompuan belikan juga la seutas rantai buatnya...

kecik jer... janji ada kan...

harap Aisyah dapat jaga rantai nie jgn bagi hilang tau...


free logo design

Sudah menapak Si Aisyah 9 Bulan

sangat terkejut dan teruja apabila Si kecik nie mula manapak sendiri..
tanggal 24 Julai 2012 bersamaan 4 Ramadhan 1433H dia mula bangun dan menapak 3 langkah sendiri..

waaa..... teruja mcm anak sulong pula kan..
walhal dah 3 anak...

saja jer... teruja sebab dia dlm kategori awal juga berdiri dan berjalan..
berdiri umur 8 bulan setengah mcm tue...

menapak umur 9 bulan... kira laju juga la kan si kecik nie..
mcm si Angah dulu2 juga..
si Ammar agak lambat skit..

11 bulan baru  menapak... 1 tahun 1 bln baru betul2 leh jalan sendiri...

gigi tumbuh masa 7 bln tue 2 batang baru gigi bawah...





free logo design

Ramadhan 3,4,5

Ramadhan 3 berbuka kat rumah sendiri..
dalam dok penin2 nk masak apa... tetiba Big Boss balik Ammar sekolah terus dia dan Ammar beli kat Bazar Ramadhan kat umah tue...
beli Nasi Lemuni..nasi Bukahri.. Nasi Ayam tuk Ammar..
siap beli air skali... soya.. amra asam boi... dan sirap selasih...
kuih murtabak...

tfree logo designerus happy la aku sebab x yah nk masak byk..

tapi aku tetap masak utk Aisyah dan Ammirah juga...
sian pula kat budak 2 org tue kang...

buat sup ayam dan ayam goreng tu depa berdua..
takut pedas makanan yng dibeli tue...
sian depa 2 org kan..



Ramadhan 4 masak pelbagai..
kue teau goreng
sambal petai ngan udang..
sayur lemak rebung campur udang kering...
ayam goreng...
cucur cempedak...


Ramadhan 5 masak simple jer..
sambal ikan selayang..
sayur leak tue ada laagi..
ayam goreng rempah...
cucur kodok pisang...


Ramadhan 6???
hari nie.. plan nk masak ikan siakap bakar..
air asam cicak ikan bakar..
lagi??
nanti kita pk2 kan...




Monday, July 23, 2012

3 Ramadhan 2012

Salam Ramadhan utk semua...

1 Ramadhan saya di kampung... bersahur dan berbuka ngan mak..
ALhamdullillah... seronok dapat berbuka puasa ngan mak dan adik beradik...

menu berbuka x byk sgt...
mak masak pajeri rebung...
yang lain beli jer...

1) ayam panggang
2) murtabak ayam dan daging
3) cucur udang
4) asam pedas pari
5) ikan keli goreng
6) air soya
7) cendoi... (basi x sempat mkn pun...)
8) teh o panas dan ais..

wallah sgt sedap...


hari kedua turn berbuka ngan family belah Big Boss..
5 family berbuka bersama..
wahhh sgt2 meriah la... ramai ... 22 org  termasuk Aisyah..
sebab dia pun sibuk menyumbang kekecohan semasa berbuka..

dia pun nk mkn juga... tengok kami berebut2 minta hulurkan makanan..
menu kat sini..
lauk pauk
1)
2) sambal daging ngan rebung
3) ayam panggang
4) masak lemak rebung campur perut
5) gulai kijang
6) kerabu taugeh
7) sayur keladi

air
8) air sirap
9) air anggur
10) air tebu
11) air soya
12) air lai chi kang

kuih-muih

13)bubur khasidah (kakak biras buatkan)
14) cucur udang
15) pisang goreng
16) karipap
17) tepung pelita


alhamdullillah atas nikmatmu ya Allah...

note: gambo elek.... x sempat dah nk snap..

hari nie berbuka kat umah kami anak beranak ja la...

nak masak apa???

toing3 lagi nie...


 

free logo design

Friday, July 20, 2012

Penang Botani Garden

nie pula cerita 22 April 2012 lalu..

Taman Botani P.Pinang nie mmg best..
sangat cantek sebab terjaga la kebersihanya..

masuk free jer...
kalau nk naik train tue kena bayar la murah jer RM2 dewasa... kanak2 RM1 kalau x silap la...


Hari Sabtu sibuk ke kelas... so, Ahadnya cuba luangkan masa ngan family laks..
so,... pagi2 kami dah bangun dan bergegas utk berjalan satu hari around Penang nie...


masih gemuk kat peha kan..

tetap x bertopi baby Aisyah nie...


tujuan ke sini nk breakfast kat sini.. sebab tue Big Boss galas beg yg ada segala bagai... utk breakfast...

penat berjalan..

at last x mkn pun kat sini sebab malu pula nk mkn... org dtg byk jogging.. bila nk buka makanan nk mkn rasa janggal... sebab x dak pula org mkn pagi2 kat sini...

lepas kitaorg balik baru nmpk org dtg nk picnic..


banyak rumah2 bunga2..








ramai yang berjoging... kami cuma bergambar.... hahahaha


rehat jap sebelum meneruskan perjalanan...





naik train laks... pusing2 dulu la...



 free logo design

First time baby Aisyah ke Cameron Highland

pada 13 March 2012 lepas la punya cerita nie...

saja otw balik dari KL singgah jap bawa baby Aisyah jalan2 kat CH nie..

yang lain mmg dah beberapa kali dah ke sini..
so, kali nie bawa baby Aisyah laks kan...

suka la dia... sejuk...

tapi semua gambo Aisyah kepala dogoi la sebab lupa bawa topi dia...




































free logo design

buah hati saya

 

* ADIK*

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers


1.10.2011 - Lahir seorang puteri Nur Aisyah Syafiyah dgn tali pusat terbeli 2 kali dgn berat 3kg dan pjg 49cm. lilit kepala 32.5cm. biru semua muka kesan terbelit, jaundise 2 hari dah ok ada bg ubat,

10 hari timbang masih 3kg

16.10.2011 - start batuk jangkit drpd Along/ ayah

20 hari - berat naik 3.5kg

30 hari - berat 3.7kg, pjg 52.5cm, BMI 13.6

31.10.2011 - masuk ICU sebab batuk sampai biru muka tahan nafas.

16.12.2011 - 2 bln berat 5.8kg, pjg 60cm, BMI 16

26.1.2012 - 3 bln berat 6.7kg, pjg 62, BMI 17.4 lilit kepala 41cm

20.2.2012 - 4bln berat 7kg, pjg 63cm, BMI 18.3, UK 44cm, masuk walker boleh gerak keblkg dan depan

20.3.2012 - 5 bln berat 7.5kg, pjg 65cm, BMI 18.5 UK 44cm

20.4.2012 - 6 bln berat 8kg, pjg 65cm, BMI 18.3 UK 44.5cm, boleh meniarap, melentang, angkat dada, faham bile org marah, bla sebut bai-bai cepat2 nk ikut, pandai cari ibu apbila naik walker

7 1/2 bln - boleh duduk

8 bln - demam campak kecik2, boleh merangkak, tumbuh 2 btg gigi bawah

10.6.2012 - tumbuh gigi bawah 2 btg

8.7.2012 - bersunat di Klinik Latifah

11.7.2012 - 8 bln, boleh berdiri sendiri, sudah boleh mkn mcm2,

19.8.2012 - boleh berjalan byk tapak masa raya,dan boleh bunyi 'angah' 'mama' 'ayah'

1.9.2012 - 11 bulan cekap berjalan dan suka pergi ke pintu nk kuar, ke CH dan Hat yai masa raya

Sample Text

Sample Text

BERSIHKANLAH HATI KAMI
KUATKANLAH IMAN KAMI

MURAHKANLAH REZEKI KAMI
JAUHILAH KAMI DARI BENCANA
There was an error in this gadget

* ALONG *

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers 09.03.2004 - Lahir puteraku, berat 3.05kg, pjg 51cm. 09.06.2004 (3 bln) - First time meniarap... sekali jer pastu 4 bulan baru meniarap terus... 09.10.2004 (7 bln) - start tumbuh gigi... xx.12.2004 - dpt demam sekam(tompok merah2 seluruh bdn)... xx.02.2005 - First time naik flight ke Langkawi... 09.03.2005 (1 th) - First time jln lepas tgn di rumah Asoka, masa tue aku tgh lipas baju terus terlepas baju2 nk sambut dia jln ke arah aku... xx.06.2005 - Pindah ke Blok Mawar 28.08.2005 - Berjalan ke Kelantan n Terengganu - kenduri Suria... xx.03.2006 (2 thn) - Start bercakap.. walaupun bahasa Perancis... xx.03.2006 (2 thn) - Start x pakai pampers.. 2006 - dah 5 kali ke Cameron Highland sebab dok kat Tapah xx.08.2006 - dapat Basikal pertama... 09.03.2007 - Hepi besday yang ke 3 tahun sayang... 01.06.2007 - Pindah ke Putrajaya... Ibu dpt kerja kat sana.. 24.10.2007 - kena demam campak (chicken pox) Umur 3 tahun dah pandai tulis nama sendiri (AMMAR, hafal ABC, 123-> 20, hari, waktu solat, alif ba ta.., doa mkn, doa tidor Umur 3 tahun setengah - sgt pandai cakap sejak tengok 611, boleh hafal warna dlm bahasa melayu dan translate ke English Umur 4 thn - mengenal semua huruf A-Z, a-z, kira 1-100, Umur 4 thn 2 bln - boleh baca 2 suku kata, BUKU, SAYA BOLA, suka main game hp/ computer Umur 5 thn - wakil tadika pertandingan silat dan persembahan menari, dpt anugerah Pelajar Cemerlang Tabika KEMAS dan dapat No.1 Umur 6 thn - Wakil Pidato Peringkat TABIKA KEMAS dapat No 1, Wakil Pidato Peringkat Parlimen Putrajaya dapat No 3 (Negara Malaysia Yang ku Cintai), masuk pertandingan membaca, pertandingan mewarna, dapat Anugerah Pelajar Cemerlang, start buat Math 28+32...41-29... Darjah 1 di Sek. Keb Minden Height.. 1 Zamrud Umur 7 tahun - sdg memahirkan diri in English, suka baca word English.. kalau salah pun tetap akan sebut dan akan tanya kita... balik sekolah ptg main basikal dan terus nk wat homework... kalau x dak homework tetap akan baca/tulis/lukis/warna...x sempat nk mandi dah... dah pandai berdikari di rumah sorang2 kalau ayah ada kelas... mandi, makan, pakai baju sekolah sendiri... basuh kasut sekolah sendiri... hari2 nk mandikan adik... suka main buih sabun tiup buat belon ngan adik.. dapat Anugerah Pelajar Cemerlang sebab dapat 5A Umur 8 Tahun - SKMH 2 Zamrud, dapat Anugerah Pelajar Cemerlang sebab dapat 5A juga.. lancar baca JAwi.. baca IQRA 4 pd bln 9, boleh baca Al Quran agak lancar...

* ANGAH *

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers 26.09.2008 - Lahir Puteriku berat 2.50kg, 49cm pjg.. Jam 12.40tghari, Jumaat, di Pusat Rawatan Mahsuri, Jitra, Kedah... Hari ke-6 - Kena tahan Wad 2 hari sebab jaundise tinggi 350 bacaan.. dibawah lampu biru 3 biji... hari ke-10 - Timbang berat turun 2.3kg... Hari ke-14 - Kena amik darah banyak utk experimen sebab kuning... Hari ke-20 - Timbang berat naik 2.4kg... 24 hari masih kena kuning... prolong jaundise Hari ke-30 - Badan start naik 2.8kg... 2 bln - Berat naik 3.5kg... pandai senyum, pandang bola merah, 3 bln - Berat 5.5kg.. pandai ckp haaa... gigigigi..., hantar pengasuh kak su 2 minggu je badan susut sebab kurang jagaan dan susu... terus minta Acu tolong jaga.. 4 bln - Berat 7.5kg... boleh meniarap, first time tido di Hotel Sri Malaysia, mandi kolam, sudah mula angkat badan nk duduk..start mkn nestum, bubur nasi... 5 bln - First time picnic kat Bagan Lalang dr 8am - 5pm, bergambar ngan kuda.... 6 bln - Berat 8.0kg, boleh golek2, bercuti di Marina Cove ikut ibu berkursus.. 7 bln - Berat 8.5kg, boleh duduk, kenal orang terutama ibu, ayah, along, acu, nk main x mau tido, suka org agah2 akan gelak besar.. 8 bln - berat naik byk 8.9kg.. boleh angkat badan utk merangkak, x mau mkn...hanya minum susu saja...kalau mkn akan muntah sehabisnya... 8 bln 14 hari - Pandai angkat tangan kalau org ckp "babai".. mak tuk ajar.. 9 bln - Start pegang botol sendiri, tumbuh gigi 4 btg terus,tumbuh gigi bawah dulu, bangun sediri dan meniti tepi sofa, berani jln pegang tangan sebelah 10 bln - Faham arahan, berjalan 2-3 tapak tanpa bantuan, suka buli Irin... 11 bln - Dah pandai berjalan tanpa bantuan... 26.09.2010 - Genap umur 1 tahun.. sambut besday di rumah Presint 9, Putrajaya.. 03.12.2010 - Start hantar sekolah kat taska PERMATA... 2bln asyik menangis.. x serasi... mak tok tolong jaga 2 minggu baru ok ke sekolah... 1 thn 2bln - rapat ngan cikgu Bella, mkn sikit2 kat sekolah, masih belum berkawan.. hari2 duduk atas cikgu time nk amik balik sekolah.. sgt manja ngan cikgu... 1 thn 5 bln - baru mula berkawan..nama kwn kiki, baby muiz... dlm buku laporan harian, menari, dgr cerita, tengok tv, main bola, menyanyi... 1 thn setengah - ckp mik yg hujung2 ja IBU-> bu, AYAH -> yah, ALONG -> yong... xx.07.2010 - Bercuti di Bagan Lalang terjatuh dan gigi atas patah... xx.10.2010 - gigi start buruk 1 tahun 8 bulan - First time naik flight ke Sabah... 2 thn - Hapi besday...sambut kat Presint 11, Putrajaya...suka baby.. pantang jumpa baby akan lari dan sentuh baby tersebut x kira dimana2 saja... 3.1.2011 - Start sekolah baru kat Taska Cahaya Mata, Penang, first time pergi ok jer... cuma x faham cikgu ckp loghat Penang.. diam jer kat sekolah... tapi balik umah akan pot pet2 sampai tertido... 3.2.2011 - sebulan dah sekolah kalau tanya mkn apa kat sekolah... hari2 akan jawab nasi goreng, nasi lemak, telur, ayam, sayur... sambil buat mimik muka/mata... 28.02.2011 - boleh ckp agak lancar ada sebutan yang masih kurang jelas, huruf 'L' bunyi 'Y', 'k'k bunyi 'T', 'R' bunyi 'y'..., membahasakan diri 'adik', pandai buat lawak/main2 ngan org cth (sayang ayah jer x sayang ibu)... suka main air mandi basuh tangan... dah start nk kencing di bilik air... sangat manja... suka nyanyi dan dgr lagu 'insyaallah'... tadika di Cahayamata Minden Height dgn Cikgu Zah.. 3 tahun - masuk tadika Hadanah, pandai baca ABC, 123 dan doa2, suka ckp diri sendiri cantik dan sgt marah kalau org ckp 'Angah x cantik'...sudah pandai berdikari, berak kencing x pakai pampers, sudah mula mkn nasi dan sayur, 3 1/2 thn - boleh tulis nama sendiri, kenal dan boleh tulis abc dan 123, x pakai pampers tido mlm..