Social Icons

Pages

Wednesday, December 30, 2009

AKTVT BALIK UMAH

ASAL balik jer keja aku mmg x dan tukar baju mesti My Girl tarik tangan nk kuar... hai..penin aku ngan baju kurung nyer nk kuar2 nie.. dia mmg tak mau dok dlm umah dah... dah mcm cacing kepanasan dah.. siap tunjuk motor nak naik lagi.... tengok nie lagi dia x pueh jenuh la dok melangut kat luar tue...


jgn x caye aku pun leh rempit juga motor nie.. sampai juga kaki aku.... tapi malaih la nk snap pic.. kang ader yg tergelak bergolek2 laks... hehehee...



Nanti aku tengok balik sekolah nk kuar ker x lagi budak 2 org nie... yg sorang tue suker race basikal... asyik luka jer kaki dia... tensen aku mlm kena taruk ubat... masa naik x sakit.. mlm2 nk tido mulalah sakit sana sakit sini....





Hari x best



Mula2 cerita pasal my girl dulu la... semalam dia balik tapi nmpk muka dia mcm x hepi... muram jer.. skali aku jadi muram... betul2 syco aku la... aku rasa mcm kesian pula kat dia... x per la dik kalau x sesuai kang ibu hantar kat umah acik ijan... tapi ibu bagi masa 2 minggu dulu la.. sebab dulu ammar pun mcm tue... lepas tue terus jadi meroyan nk gi sekolah.. alasannya kawan2 dia rindu dia laks... boleh mcm tue..

x per nnti kita tengok laks mcmana... smlm aku dah siapkan beg sekolah dia... susu.. botol susu... baju... alih2 x pergi sekolah pula ari nie... alkisahnya dia mmg dh selsema sebelum ke sekolah tue... balik semlm batuk laks.. maybe sebab sejuk sket kan kat situ aircond juga... jadinya satu mlm tue tido2 ayam jer la... skali la ngan aku n Big Boss slepy2 chicken... hahahaaa... apa word aku guna...

Pagi tadi aku pun gi ler ke klinik... malas nk tunggu petang... takut dia batuk2 n muntah2 kahak tue.. x lalu nk basuh baju muntah2 tue.. tuk smlm pun dah 2 kali... letih den... tue yg gagah juga pegi klinik tue... aku siap minta kat kaunter Triage tue bilik yg x ramai sgt.. alih2 kat2 3 jam menunggu... penat gilos rasanya... kebetulan Dr. tue kena ambil kes Polis... ada kes tue yg lmbat k mampuih tue... hangin jer aku nie...

tambah lagi ngan ulser mulut aku nie... ckp pun dah mcm robot... Si Ammar n Big Boss tue dah la geng *ttuuuttt*.. ckp kena voloum level 3 ke atas..... letih aku nk bercakp... apa2 baik aku diam jer... mcm org beriman pula rasanya... hik3

Esok aku apply cuti... plan nk gi survey sport rim tuk my Kancil... 1st Jan Jumaat mesti kedai byk tutup... sabtu ahad pun x byk kedai bukak... susah nk survey... melainkan esok jer la peluang Kancil aku berwajah baru... make over kancil.. nanti aku snap before n after yee.... hehehee rasanya x byk la yg berubah... cuma kakinya sajer... hik3...

Tuesday, December 29, 2009

AMMIRAH & NEW SCHOOL

Entah la baby ibu nie boleh sesuaikan diri ker x ngan environment baru kat sekolah nie... sebelum nie dok kat umah jer... nanti la kita tengok kalau x sesuai nanti ibu ikhtiar cari pengasuh lain lak la... antar kat umah cik ijan ker... duduk ngan irin balik.. hikhikhik... ijan tawaran masih terbuka ker?... harap2 ada lg ler yer...
nanti balik sekolah ibu snap gambo baby ngan cikgu baru tue.. ada cikgu ibu, cikgu wana, yg lain kebykan cikgu baru.. ibu x kenal sgt lg... nanti ibu tanya nama cikgu yg lain yer... harap2 dapat sesuaikan diri ngan tempat tido baru.. tmpat mainbaru.. kawan2 baru.... eeee risau juga ibu nie.. tido pun x lena sgt dok memikir.... bangun pagi tadi pun awal dok pk nk bawa apa lagi takut ada yg terkurang...
kdg2 pk mcm nk berhenti keja jaga anak2 kan... kesian pula anak2 dok ngan org nie... dah la budak baru nk membesar... keja pun penting juga tuk masa hadapan... nanti anak2 dah besaq teringin keja pula.. dah tua sapa nk ambil keja lagi... eeemmmm berserah jer la pada ALLAH... kita buat la yang terbaik.. INSYAALLAH semuanya akan baik....
kat bawah nie keja ayah dia la ni.. seharian dok kat umah ngan ayah.. ayah pakaikan baju n seluar along yg dulu2.. dah jadi mcm boy.... muat2 jer...
post saja tau jgn tarik bunga ibu tue...



mulut kemut2 x jadi nk senyum ker?

ala senyum2 baby girl nie..


naper nie .... ayah dera suh tgkap gambaq byk2... ayah nie..
haaa mcm nie la senyum simpul


nanti kita snap gambaq kat sekolah laks....
BABAi







Monday, December 28, 2009

ZOO NEGARA


Gambaq pi ZOO NEGARA (ZN) 26/12/2009. Dah x pi jln2 mana akhirnya kami buat decision pi ke ZN... dah lama berangan nk pi... bertolak dari umah pun dah lewat.. otw nk pi dah hujan... tapi gagah juga nk pi.... dah siap masuk lupa bw payung... Big Boss siap minta kuar tuk ambil payung.... sib baik boleh.. jauh juga tau....
Tiket skang dah RM25 for Adult... RM 9 tuk budak2.... seingat aku masa zaman aku sekolah dulu tiket baru brapa hinggit jer... kalau x silap Rm3 -5 mcm tue la... eeemmmm ... layan jer la our safari tour...
see... ghamai sunggoh manusia kat sini kan... nie masa nk naik trum...
sempat lg Big Boss lari tangkap gambo nie... si son siap minta nk duduk ngan driver.. driver ckp "duduk la"...


sopping time...


byk sunggoh brg2 yg cantek2...




beli tiket dulu yer encek....


mkn time... siap bawa bekal weih... nasik goreng... air soya.. buah2... roti...


pic ngan twin zirafah



so brave my son... usap kuda...




pegang ular...eeeeee geli...


gambaq Ammirah nk jalan.. yg lain semua kena dukung... memang dia x nk jalan...


lion tido.. so, dpt tangkat ngan patung jer...


nie pun mira suker.. burung dlm sangkar...


tengok nie mmg suker sunggoh ngan bird...


bergambo ngan kijang


Nie bergambo ngan camel kat belakang


Ammirah suker ler ader flaminggo kat belakang.. x habis2 sebur 'bird'


suap ibu apa tue... madu dari rumah lebah..


Ammar lepas kempunan nak juga trum nie... walhal dah jln kaki seluruhnya dah... tapi dah dia request nk naik.. layanz juga ler...



muka cuak aku sebab burung atas bahu.. buatnya mengamuk habis bahu aku kena patuk... mira la paling hepi... dia suker bird...



ok BABAi











































































































































KUIZ Personaliti Cinta dan KUIZ Sifat Anda Dalam Percintaan

Anda took the Personaliti Cinta? quiz and the result is Malu-malu Kucing
Anda mungkin seorang yang malu-malu kucing. Anda mencintai si dia tetapi tidak menunjukkannya. Anda perlukan dorongan dari si dia untuk menyatakan hasrat anda yang terpendam. Kegagalan mungkin akan timbul sekiranya anda dan si dia menunjukkan sikap yang sama. Apabila me...nyedari hal ini. Anda boleh memainkan peranan dengan bersikap lebih profesional. Syabas!See More

Betoi2.... BOLEH DIPERCAYAI.... TELAH BERLAKU... HAHAHAHA

Nama pun pompuan kan.. of cos la malu2 kucing....


Kuiz Sifat Anda Dalam Percintaan

Anda took the Sifat Anda Dalam Percintaan quiz and the result is Ceria
Anda seorang yang ceria dan easy-going...Pasangan anda bertuah memiliki anda. ye ker... bagus3...



Friday, December 25, 2009

IKAN MASAK STIM

Lepas solat maghrib mlm Khamis....




Big Boss: Ayang... nk mkn ikan masak stim x?


Si Isteri: Ha... mkn ikan stim... (dlm hati.. habbis la diet aku)


Big Boss: Kalau ayang nk la...


Si Isteri: Emmm ok la... boleh la... kat mana?


Big Boss: Of cos la tmpat yg sedap la tue...


Si Isteri: MALEE kat kajang...


Big Boss: mana lagi...


Si Isteri: ok la.... (dlm hati mkn nasi skit dah la...mkn lauk jer byk)




nie la MALEE RESTAURANT tue... kat KAJANG



sama x muka kami.. anak mak katakan... nanti tua2 mesti muka aku cun mcm mak aku gaks kan... eeewahhhhh...




Anak bapak... nk pakai baju color n belang mcm ayah jugak.. eeeeee jeles tau....



budak nie tengah buat muka hodoh... ayah dia la nie suh buat muka hodoh nie.....




Nie la rupa ikan stim tue... sedap kan.. memang MARVELOUS la...






Nie spesel menu.. PUYUH BEREMPAH TRADISIONAL... mak aku n Big Boss mmg suka puyuh.. so, order tuk diaorg... aku cuma rasa sket ja... sedap...memang sedap




KAILAN sayur standard...






telur dadar menu wajib si AMMAR... nmpak mata 2 biji kat belakang tue...eeeemmmm




yang dia bg free.... sedap juga...free semua lagi sedap kan...melampau tul
















































UMAH BARU PART II


OK kita sambung Part 2.. tak byk sgt nk show... just dapur n bilik belakang... bilik2 kat atas tu come n see.... malas nk panjat tangga... hikhikhik...




Nie la dapur ai... memanjang kebelakang... siap ada model dok post lagi... penyibuk la tue... kalau you all perasan kat atas kabinet tue Big Boss susun barang sampai kepuncak... tengok la betapa byknya brg2 dlm umah nie... nk buang??? x bleh... semua berguna tue... walaupun JARANG-JARANG masak.... hehehehe...





Close up.... nie la brg2 letrik yg hari2 digunakan... yang baru blender tue la... blender lama yang dah 7 tahun tue dah rosak... boleh la rasa blender baru laks kan... sesungguh nya brg2 lam umah nie mmg susah nk rosak sgt... almaklumlah ai nie kan seorg yg cermat... sbb tue Big Boss sayang.. eeeewaaahhhh terangkat laks.. dah la....




Dapur nie pun dah nk masuk 7 tahun gaks... lama kan...tapi masih ok dan ok... cantek lagi... aku nie x kesah sgt janji bleh guna sudah kan....





tempat khas tuk bancuh susu mirah.... senang skit x ganggu ngan benda2 lain.. just susu.. nestum... botol2nya...air panas..air masak...




Bilik belakang nie x la luas sgt... boleh sekadar buat bilik solat...letak rak baju mirah sikit.. pamper habuan malas naik atas tue....ok la... nnti igt nk letak tilam bujang yang lebih lg satu.. rasa muat...


nie tangga menuju ke atas... igt nk letak bunga satu kat tepi tue... nnti pegi cari lg... NILAI 3..tunggu yer... sebelah tue pintu stor siap ada 1-2-3 Ammirah punya.... A-B-C rasanya dah terbuang.... nie pun satu2nya tinggalan dari Alongnya yg masih O K.. yg lain semua dah K O...



yang atas tue nanti2 la kalau ghajin ai naik snap... kay la ue ja la umah ai yg x pandai la nk kemas2.. deko2... simple je... mcm orgnya juga... SIMPLE....

BABAi




















Thursday, December 24, 2009

BUBUR ASYURA (BA)

SEDAPNYA kalau dapat mkn bubur asyura panas2 kan.. tapi org2 tua x bg mkn panas2 takut kembung perut.. ye ker... kalau mak aku x jadi balik minggu nie boleh la wat kenduri ajak adik-beradik mai mkn bubur asyura mak buat.. hehehee.. aku mana reti wei.... mkn reti la...

Kalau BA versi utara letak kacang tanag yg besar2 tue.. pisang.. kentang... kacang hijau.. kacang merah... gula merah... bagi hitam... perghhhh memang sedap la... minta2 mak x jadi balik la... (anak yg parasit)

Hai dah terbayang2 dah nie... rasanya kena wat juga nie... balik nie ajak Big Boss pi cari barang la kat Mydin... boleh dah buat mlm nie... x yah la tunggu 10 Muharram kan... 7 Muharram pun jadi juga la...

hehehee BABAi



buah hati saya

 

* ADIK*

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers


1.10.2011 - Lahir seorang puteri Nur Aisyah Syafiyah dgn tali pusat terbeli 2 kali dgn berat 3kg dan pjg 49cm. lilit kepala 32.5cm. biru semua muka kesan terbelit, jaundise 2 hari dah ok ada bg ubat,

10 hari timbang masih 3kg

16.10.2011 - start batuk jangkit drpd Along/ ayah

20 hari - berat naik 3.5kg

30 hari - berat 3.7kg, pjg 52.5cm, BMI 13.6

31.10.2011 - masuk ICU sebab batuk sampai biru muka tahan nafas.

16.12.2011 - 2 bln berat 5.8kg, pjg 60cm, BMI 16

26.1.2012 - 3 bln berat 6.7kg, pjg 62, BMI 17.4 lilit kepala 41cm

20.2.2012 - 4bln berat 7kg, pjg 63cm, BMI 18.3, UK 44cm, masuk walker boleh gerak keblkg dan depan

20.3.2012 - 5 bln berat 7.5kg, pjg 65cm, BMI 18.5 UK 44cm

20.4.2012 - 6 bln berat 8kg, pjg 65cm, BMI 18.3 UK 44.5cm, boleh meniarap, melentang, angkat dada, faham bile org marah, bla sebut bai-bai cepat2 nk ikut, pandai cari ibu apbila naik walker

7 1/2 bln - boleh duduk

8 bln - demam campak kecik2, boleh merangkak, tumbuh 2 btg gigi bawah

10.6.2012 - tumbuh gigi bawah 2 btg

8.7.2012 - bersunat di Klinik Latifah

11.7.2012 - 8 bln, boleh berdiri sendiri, sudah boleh mkn mcm2,

19.8.2012 - boleh berjalan byk tapak masa raya,dan boleh bunyi 'angah' 'mama' 'ayah'

1.9.2012 - 11 bulan cekap berjalan dan suka pergi ke pintu nk kuar, ke CH dan Hat yai masa raya

Sample Text

Sample Text

BERSIHKANLAH HATI KAMI
KUATKANLAH IMAN KAMI

MURAHKANLAH REZEKI KAMI
JAUHILAH KAMI DARI BENCANA
There was an error in this gadget

* ALONG *

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers 09.03.2004 - Lahir puteraku, berat 3.05kg, pjg 51cm. 09.06.2004 (3 bln) - First time meniarap... sekali jer pastu 4 bulan baru meniarap terus... 09.10.2004 (7 bln) - start tumbuh gigi... xx.12.2004 - dpt demam sekam(tompok merah2 seluruh bdn)... xx.02.2005 - First time naik flight ke Langkawi... 09.03.2005 (1 th) - First time jln lepas tgn di rumah Asoka, masa tue aku tgh lipas baju terus terlepas baju2 nk sambut dia jln ke arah aku... xx.06.2005 - Pindah ke Blok Mawar 28.08.2005 - Berjalan ke Kelantan n Terengganu - kenduri Suria... xx.03.2006 (2 thn) - Start bercakap.. walaupun bahasa Perancis... xx.03.2006 (2 thn) - Start x pakai pampers.. 2006 - dah 5 kali ke Cameron Highland sebab dok kat Tapah xx.08.2006 - dapat Basikal pertama... 09.03.2007 - Hepi besday yang ke 3 tahun sayang... 01.06.2007 - Pindah ke Putrajaya... Ibu dpt kerja kat sana.. 24.10.2007 - kena demam campak (chicken pox) Umur 3 tahun dah pandai tulis nama sendiri (AMMAR, hafal ABC, 123-> 20, hari, waktu solat, alif ba ta.., doa mkn, doa tidor Umur 3 tahun setengah - sgt pandai cakap sejak tengok 611, boleh hafal warna dlm bahasa melayu dan translate ke English Umur 4 thn - mengenal semua huruf A-Z, a-z, kira 1-100, Umur 4 thn 2 bln - boleh baca 2 suku kata, BUKU, SAYA BOLA, suka main game hp/ computer Umur 5 thn - wakil tadika pertandingan silat dan persembahan menari, dpt anugerah Pelajar Cemerlang Tabika KEMAS dan dapat No.1 Umur 6 thn - Wakil Pidato Peringkat TABIKA KEMAS dapat No 1, Wakil Pidato Peringkat Parlimen Putrajaya dapat No 3 (Negara Malaysia Yang ku Cintai), masuk pertandingan membaca, pertandingan mewarna, dapat Anugerah Pelajar Cemerlang, start buat Math 28+32...41-29... Darjah 1 di Sek. Keb Minden Height.. 1 Zamrud Umur 7 tahun - sdg memahirkan diri in English, suka baca word English.. kalau salah pun tetap akan sebut dan akan tanya kita... balik sekolah ptg main basikal dan terus nk wat homework... kalau x dak homework tetap akan baca/tulis/lukis/warna...x sempat nk mandi dah... dah pandai berdikari di rumah sorang2 kalau ayah ada kelas... mandi, makan, pakai baju sekolah sendiri... basuh kasut sekolah sendiri... hari2 nk mandikan adik... suka main buih sabun tiup buat belon ngan adik.. dapat Anugerah Pelajar Cemerlang sebab dapat 5A Umur 8 Tahun - SKMH 2 Zamrud, dapat Anugerah Pelajar Cemerlang sebab dapat 5A juga.. lancar baca JAwi.. baca IQRA 4 pd bln 9, boleh baca Al Quran agak lancar...

* ANGAH *

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers 26.09.2008 - Lahir Puteriku berat 2.50kg, 49cm pjg.. Jam 12.40tghari, Jumaat, di Pusat Rawatan Mahsuri, Jitra, Kedah... Hari ke-6 - Kena tahan Wad 2 hari sebab jaundise tinggi 350 bacaan.. dibawah lampu biru 3 biji... hari ke-10 - Timbang berat turun 2.3kg... Hari ke-14 - Kena amik darah banyak utk experimen sebab kuning... Hari ke-20 - Timbang berat naik 2.4kg... 24 hari masih kena kuning... prolong jaundise Hari ke-30 - Badan start naik 2.8kg... 2 bln - Berat naik 3.5kg... pandai senyum, pandang bola merah, 3 bln - Berat 5.5kg.. pandai ckp haaa... gigigigi..., hantar pengasuh kak su 2 minggu je badan susut sebab kurang jagaan dan susu... terus minta Acu tolong jaga.. 4 bln - Berat 7.5kg... boleh meniarap, first time tido di Hotel Sri Malaysia, mandi kolam, sudah mula angkat badan nk duduk..start mkn nestum, bubur nasi... 5 bln - First time picnic kat Bagan Lalang dr 8am - 5pm, bergambar ngan kuda.... 6 bln - Berat 8.0kg, boleh golek2, bercuti di Marina Cove ikut ibu berkursus.. 7 bln - Berat 8.5kg, boleh duduk, kenal orang terutama ibu, ayah, along, acu, nk main x mau tido, suka org agah2 akan gelak besar.. 8 bln - berat naik byk 8.9kg.. boleh angkat badan utk merangkak, x mau mkn...hanya minum susu saja...kalau mkn akan muntah sehabisnya... 8 bln 14 hari - Pandai angkat tangan kalau org ckp "babai".. mak tuk ajar.. 9 bln - Start pegang botol sendiri, tumbuh gigi 4 btg terus,tumbuh gigi bawah dulu, bangun sediri dan meniti tepi sofa, berani jln pegang tangan sebelah 10 bln - Faham arahan, berjalan 2-3 tapak tanpa bantuan, suka buli Irin... 11 bln - Dah pandai berjalan tanpa bantuan... 26.09.2010 - Genap umur 1 tahun.. sambut besday di rumah Presint 9, Putrajaya.. 03.12.2010 - Start hantar sekolah kat taska PERMATA... 2bln asyik menangis.. x serasi... mak tok tolong jaga 2 minggu baru ok ke sekolah... 1 thn 2bln - rapat ngan cikgu Bella, mkn sikit2 kat sekolah, masih belum berkawan.. hari2 duduk atas cikgu time nk amik balik sekolah.. sgt manja ngan cikgu... 1 thn 5 bln - baru mula berkawan..nama kwn kiki, baby muiz... dlm buku laporan harian, menari, dgr cerita, tengok tv, main bola, menyanyi... 1 thn setengah - ckp mik yg hujung2 ja IBU-> bu, AYAH -> yah, ALONG -> yong... xx.07.2010 - Bercuti di Bagan Lalang terjatuh dan gigi atas patah... xx.10.2010 - gigi start buruk 1 tahun 8 bulan - First time naik flight ke Sabah... 2 thn - Hapi besday...sambut kat Presint 11, Putrajaya...suka baby.. pantang jumpa baby akan lari dan sentuh baby tersebut x kira dimana2 saja... 3.1.2011 - Start sekolah baru kat Taska Cahaya Mata, Penang, first time pergi ok jer... cuma x faham cikgu ckp loghat Penang.. diam jer kat sekolah... tapi balik umah akan pot pet2 sampai tertido... 3.2.2011 - sebulan dah sekolah kalau tanya mkn apa kat sekolah... hari2 akan jawab nasi goreng, nasi lemak, telur, ayam, sayur... sambil buat mimik muka/mata... 28.02.2011 - boleh ckp agak lancar ada sebutan yang masih kurang jelas, huruf 'L' bunyi 'Y', 'k'k bunyi 'T', 'R' bunyi 'y'..., membahasakan diri 'adik', pandai buat lawak/main2 ngan org cth (sayang ayah jer x sayang ibu)... suka main air mandi basuh tangan... dah start nk kencing di bilik air... sangat manja... suka nyanyi dan dgr lagu 'insyaallah'... tadika di Cahayamata Minden Height dgn Cikgu Zah.. 3 tahun - masuk tadika Hadanah, pandai baca ABC, 123 dan doa2, suka ckp diri sendiri cantik dan sgt marah kalau org ckp 'Angah x cantik'...sudah pandai berdikari, berak kencing x pakai pampers, sudah mula mkn nasi dan sayur, 3 1/2 thn - boleh tulis nama sendiri, kenal dan boleh tulis abc dan 123, x pakai pampers tido mlm..