Social Icons

Pages

Thursday, January 28, 2010

Langsir Baru

Nak cerita pasai langsir baru aku nie... beli kain dah lama kat Nagoya... siap pun dah lama.... kakak aku buatkan (free jer tau...) cuma nk ambil kat umah kakak aku jer lambat... Big Boss la saja melambatkan keadaan... dia tak tau bini dia nie tergedik2 dah nk pasang langsir baru nie.. kalau ikut tue masa BBQ dah leh bergaya ngan langsir baru nie... tapi dah x pi amik diam jer la aku nie....


gelap sket gambo nie....



yang nie ok sket kan..
tapikan yang kelakarnya... sebelah jer aku sempat pasang... yg sebelah lagi kena tunggu Big Boss juga la... aisehh kebetulan pula tempat nk sangkut (pin2 pada rail x cukup) ngam2 jer tuk sebelah.... geramnya aku.. baru nk eksen ngan Big Boss aku leh buat sendiri..last2 mmg BB nie x leh lawan daulat nya... selalu apa yg aku nak wat x 'betul' skit mmg x lut la ngan daulatnya...susah nk wat jahat ngan org ada daulat nie....(percaya tak? 99% mmg x kan menjadi la kalau aku niat x betul...awai2 dah kantoi...)


yang kelakar lagi.. semalam aku EL(geram tul x tercapai juga zero leave untuk Januari....) apa leh buat anak x sihat....(si mira sakit telinga... taik telinga kering) kalau aku nie jenis single lagi mungkin tercapai la kut mision aku tue... x per anak punya pasai.....IBU ok jer.... (IBU MITHALI katakan.. heheehehhe)


Smlm balik kerja Big Boss ajak kira syiling... dah banyak syiling Big Boss menabung... maka pecahlah 3 biji tabung untuk di kira2.... ok la dapat la RM180... boleh la tukar ngan kedai bawah KAFE makan aku nie...







oooo gigih sunggoh 2 beranak nie mengira... aku tukang kutip masuk dlm plastik... kira juga... skit2... mira kacau...(alasan paling bernas...) hahahahaaaa..... tapi mmg betul mira asyik kacau... Big Boss pula takut dia masukkan dlm mulut jer.... sebab tue aku nie penajga Ammirah la kunun...
Si Ammar kira duit keceik yer memandangkan Ammar masih kecik.. ayah kira duit besar sebab ayah besaqq... boleh mcm tue.... meremit2 la dak ammar kira duit 10sen... 10,20........,100 (RM1) byk sgt la rasanya tue....










Tuesday, January 26, 2010

Bulu Mata BB Jatuh

Tengah nyembang2 ngan Big Boss.... tetiba aku nmpak bulu mata dia jatuh sehelai... aku ambil aku ckp "ada org windu dendam ngan abang nie".... " BB jawab "ye la org baik2 nie mmg ada org rindu punya"... (uwek nk termuntah aku...control..)

aku kata tentu org kampung kan... sian juga org2 kat kg yg rindukan adik kesanyangan mereka nie.... hehehheeheeeee..... aku x kesah sgt... mak aku selalu mai sini... sebulan sekali muncul la... adik beradik aku semua dah kat sini... adik jantan tunggal aku ada kat Sentul.. kakak aku n adik aku no 4 lak kat KL... jadi aku no problem punyo... Big Boss pun ada abg nya kat Bangi nie... sebab tue la kut kami nie x kesah sgt w/pun x balik kg... lagipun busy ngan rumah baru... ngan letih badan... ngan tahap kesihatan x menentu nie.... ngan BB baru habis kursus kat UKM tue... sebab tue la kut kan...



Pelan2 ngan Big Boss ingat raya cina nak balik kg la... tengok la kalau jadik... bukan apa malas nk balik kg... jauh sunggoh rasanya 6 jam tue nk memerap lam keta... (kalau x jem tue kalu jem mau 8 jam kut) kalau stakat 2-3 jam sure tiap2 minggu balik...kan ijan kan...(konooonnnn) tapi betul la... kalau dulu duduk penang mmg balik kg kerap la.... skang jer sunggoh malas nak tempoh jem nyer... nk melayan kerenah budak2 lam keta... ooooo sungguh dasat.....

Kalau fly.... mcm x best juga patah kaki la nk berjalan2 kat kg....ngan baju berbeg2 nyer... nk nyusahkan org nk suh gi amik nyer... (yg penting pitih ler lebey sket)...

x per rasanyer menjadi kut balik kg raya cina nie... sebab ramai dah call suh balik kg.... ramai juga yg merindui kami.....betapa sayu rasanya.... nikmatnya ada adik beradik kan... emmmmmm bagus3.... aku pun kena beranak ramai2... bagi ada feel mcm nie ....

layanz jer merapu meraban aku nie yeh...

Monday, January 25, 2010

DEMAM...

Sememeh sungguh aku rasa kalau dah demam... sejak 2 menjak nie mmg aku stress skit la ngan jadual baru aku nie... ngan rumah baru aku nie... sekali tue terkeluar dari mulut aku " ayang rasa ayang nie x sesuai la duduk umah 2 tingkat" kepada Big Boss.... tergelak dia....."hahaahahahhahaaa" bukan apa sunggoh x lalu nk naik turun tangga tue... pastu x larat nk jaga umah besar2(bagi aku besar ler) nie.... tue belum lagi banglo kan.... mungkin dari kecik dah besa hidup umah satu tingkat.... so gini ler jadi nyer....


pasal jadual lak mmg pek la... nk tipon mak aku pun susah.. kat opis la kalau x dak meeting ker... kalau kat umah mmg full x sempat nyer nk bercakap... susah2... (ker aku jer buat keadaan jadi susah?..eeemmm manja sgt ker aku nie... Big Boss selalu mention aku nie manja lebih dari anak .. yer ker...maner ader kan... dah setabah yang boleh)


pastu ditambah lagi dgn si mira yg baru baik dari batuk n muntah2 dia tue... yang baru tumbuh gigi geraham tue....yang baru "pulih" dari fobia ke sekolah tue... huuuuuuhhhhhhh


cerita pasai geraham si mira tue... dia makan bukan main laju lagi sekarang nie.. KFC siap boleh berebut2 ngan si Ammar... mkn bihun goreng... mkn kentang goreng mak ai sikit punya laju... kita org ingat dia luah cari la merata kat bawah kerusi.. x ader... suker la dia dapar mkn laju mcm abg dia...hikhikhik....


aku jer x der selera mkn mcm diowg tue... aku 2 hari cuti mkn x lalu... asyik minum air panas jer...(kopi... susu... milo...nescafee... teh o)... sian kan... rasa mcm nk mkn.. bila ader depan mata... x sentuh pun...sian kan....


hari nie masuk keja rasa mcm ok sket... minta2 weekend nie semua sihat ler... nk pegi kenduri ex-classmate kawen... dah masuk 14 tahun kut x jumpa... nk pegi konvoi2 dgn geng2 kat kl ke SEREMBAN... (kalau cuti2 malaysia mesti sehat2 belaka nk jln katakan.... syyyyyyyy.... kalau duduk kat umah mmg sakit memanjang...otak dah tune mcm tue kut)


apa lagi ye nk story mory nie... si Ammar ok... semakin ok... hari2 suh aku pecut F1... dia kata dia ada urusan penting.... nk tahu apa keja yg sgt penting tue... eerrmmmm naik basikal ler... ketagih/ gian/ gila beskal si awang tue.... hari2 aku kena bawa keta ferari (kancil) aku tue sampai terloncat2 kami tau.... kalau hari hujan nasib ler ko Along oooiii.... heheheheheeeee.... aku suker... sebab dia boleh tolong ngasuh adik dlm umah... aku leh masak....hahhahaaa...


Big Boss pula tahap kesihatan pun menurun juga... batuk n selesema... tapi ok lagi ler... boleh basuh berak si mira lagi.... aku kan demam...(heheheee sejuk x leh kena air...)


Sabtu n ahad mmg dapur x berasap ler... tapi for lunch jer la... pagi n mlm masak la yg simple...(maggie... daging burger... telur separuh masak...)


memang cuti yang paling x best la minggu nie.... uwwwaaaa

(tapi yang kelakar.... siap boleh pegi jejalan lagi... ke tesco kajang la.. ke mydin la.. ke care4 ALAMANDA la... ke SETIAWANGSA KL la... ke umah abang ipar kat BANGI la... dalam demam2 x sihat 2-2 orang tue... siap dah berjangkit ke anak saudara aku si DARWISY... sian budak tue x ke sekolah dah... )



Thursday, January 21, 2010

KPLI?

Ntah apa aku nk updated nie.... smlm dok borak2 ngan Big Boss... tetiba terkeluar dari mulut dia;

BB: " yang x mau minta KPLI?"

Aku: aik... awat tetiba tanya KPLI pula....

BB: x la saja tanya... kut2 la minat nk apply....


(dlm pkiran aku... baguih juga jadi cikgu kan..aku pun mula la terbayang2 mcmna la kalau aku jadi cikgu... boleh ker aku jadi cikgu... ntah ler...tak cuba tak tahu kan...) pas tue terkuar la dari mulut aku laks...

Aku: ok juga kan... cuti sekolah lama tue... mesti best kan... boleh la.. nanti try minta.. bila borang kuar lagi ha bang...

BB: org baru masuk... tapi skang diaorg dah pakai sistem koata.... kalau kata kat kedah dah penuh cikgu... kemungkinan org kedah dah x dapat dah..... kalau negeri kekosongan cikgu mmg luas la peluang... sebab skang nie semua cikgu nk minta balik negeri... tue yg kementerian penin lalat tue...

Aku: ooo mcm tue...

BB: try la kut2 ada spesel condition sebab course ME x ramai yg minta kan....

Aku: x kesah sgt apa2 post janji belkg dia ada no 41.. (hahaaa boleh mcm tue...)

BB: hai... kemaruk betoi 41 dia tue...

Aku nie mmg jeles giler la ngan member2 aku yg dulu2 no belakang dlm kelas dah ramai pegang post 41.... hai mmg la rezeki diaowg... tapi tetap x pueh hati juga....(dengki la tue kan... seten la dok hasut2 nie.. aku orang baik jer...)

aku pun sebenarnya ok dah ngan keja aku skang nie... kehidupan aku skang nie... most are complete la bagi aku... ALHAMDULLILLAH...cuma target tuk ke 41 mesti ada... dulu mcm x kesah sgt... tapi skang makin kesah sebab aku keja pun dah more expose to job scope 41...

kalau kita nk sesuatu kena seru kerap2 sket... cukup 44 kali mana tau jadi kenyataan kan...apa2 pun doakan aku dapat post 41 ye kawan2... PTD ker,... kah3... (berangan jer lebey)


BABAi




Monday, January 18, 2010

Perubahan Pada Ammirah

Balik sekolah hari Jumaat tue aku mcm nekad nk hantar umah ijan jer senin tue... sebab cikgu dia kata nangis lagi... pastu Big Boss suh sabaq smpai hujung bulan bagi dia masa nk serasi dengan persekitaran baru dulu...


Aku bukan apa... aku rasa mcm berat dia dah turun jer... ditambah ngan batuk n muntah yg dah 2 minggu x baik2 lagi... haaiiii menguji kesabaran aku sungguh.... sampai skali aku nk termuntah asyik membasuh kain muntahnya... aiaiiikkkk.....


Sabtu Ahad aku nekad nk 'bela' budak mira nie betul2... bagi segala penyakit hilang dari badan si kecik tue..... x nk kuar umah... nk bagi dia rest cukup2.... yang paling best.... dia dah x tido buai dah... cikgu dia dah ajar tido bawah... senang weihhh... siang mlm sekarang dia tido kat bawah jer... pasni boleh la aku simpan buai tue.. hhaahahaaaa... hepi..


tengok nie 2 beradik nie nyenyak tido kat bawah nie... 2-3 jam juga la diowg tido.... aku??.... x boleh la nk tido kat bawah2 nie... sakit belakang la.... just tengok diowg tido jer la.... sambil minum kopi... (hehehee mcm org tua2 pula..)






pagi hari nk gie sekolah...

monyok jer muka...



balik sekolah ibu bagi upah main puas2 kat luar...
perut boroi.... mkn nasi kat sekolah... kat umah kureng...

hari ahad punya picture... dah naik balik pipi dia... cukup susu..cukup tido....


ALHAMDULLILLAH... nmpak la perubahan pada diri nya.... apa perubahan tue?.... apa ira.. significant change...... antaranya...
1) bertambah manja... .... nk kita peluk2 dia....
2) malas berjalan... asyik sikit2 nk berdukung jer....
3) semakin jeles kalau along berdempek ngan kitaorg...
4) suka merenget....(uuuuuuuuuu)..
5) gigi geraham atas naik 3 btg sekaligus... sian sebab tue
kut asyik merenget...
6) suka buat2 nangis... nk kita pujuk...
7) ngada2 la yg lebey tue....
8) aku pula yg tensen... nk gi kencing pun susah.. bunyi
jer..

Big Boss pun dah penin anak dara dia nie terlampau manja sgt... dah la tue manja nyer ngan aku lak tue.. ngan ayah dia semakin kurang... mau x jeles nyer... (kahkahkah)
x per la aku ckp kat Big Boss... dia nk manja lama mana sangat.. kang dah besar nk peluk pun susah... biar jer la... skang jer pun kita nk peluk n penyet2 dia... hahaaaa ambik kesempatan...





Thursday, January 14, 2010

MALAS ke BUSY

Mcm best jer tajuk N3 nie kan.... aku sendiri pun x paham kenapa lately sejak dok umah baru nie aku x sempat nk menyapu... expeceli kat atas umah tue... adakah aku nie PEMALAS atau (BUSY)TAK SEMPAT?.... eeeemmm menjadi tanya tanya buat aku sendiri...


Dulu masa umah lama aku sentiasa nmpk rambut... apa lagi terus ambik penyapu n sapu... mmg aku x buleh la tengok rambut kat atas lantai tue... Skang ni aku rasa seminggu sekali aku menyapu... naper yer?... hhhaaaiiiiiiii PEMALAS ker aku????? huhuhuuu....


Ini jawapanya...yang aku rasa relevan..

1) Ruang lantai dah 90% dilitupi ngan tikar... so, X nmpk rambut n habuk

2) Rambut dah kurang gugur...(yer ker... sejak guna syampo clean n clear... sila la cuba ye
kawan2....)

3) Ruang atas semua dah pakir (kayu kecik2 tue...) sah2 x nmpak rambut kan.....

4) Balik terus siap mknan petang..(air kopi n biskut kering/cucuq2 kalau rajin)

5) Lepas solat maghrib msak mkn mlm... (walaupun simple)

6) Nak kemas dapur n rumah skit2 lagi...

7) Basuh baju / lipat baju lagi...

8) Iron baju lagi tuk 3 org (selang2)

9) kul 10 dah nk tido... nk siapkan diri lagi....

Sib baik bab budak2 nie Big Boss dah tolong.. kalau x memg x menang tangan kan....

boleh consider x reason aku nih.... Aku rasa aku bukan PEMALAS... cuma BUSY.....

hahahahaaa.....buat Voting tuk diri sendiri.... apa buleh buat.... Career Woman....

nanti aku kena masukkan dlm Azam 2010... sapu umah 2 hari sekali.... 2 hari sekali ok.....(sempat ker nie???)....I'll be try....

mesti ader org yg rajin lg kan....eeemmmmm



Wednesday, January 13, 2010

AKu Yang CHewwwiiii

Haaa3..... hari nie hepi sket bila baby aku dah x nangis pegi sekolah... apa lagi mula la nk release tensen nie.... sajer2....



kat bawah nie cuba korang tengok... muka org dah nk masuk 31 nie... nmpk tua x muka i... aku rasa aku kena kurang berat bdn lagi 2-3 kilo kut baru muka x nmpk tembam sgt.... bila muka nmpk kecut sket baru nmpk muda sket... yer ker... boleh pakai ker?...

nanti aku try.... susah tul nk kurang 2-3kilo pun susah kan.... haiiii jenuh x mkn nasi la mcm nie....







aku rasa kalau aku turun 2-3 kilo lagi pun... muka aku tetap maintain montok mcm nie... sebab memg muka dah chubby dari dulu...
anyway x kisah la kan... bersyukur la dgn apa yg dianugerahkan... AMIN... ALHAMDULLILLAH....
p/s: cantek x tudung I nie.. beli kat FAZ..






























































Tuesday, January 12, 2010

My Aim 2010

Tahun nie memang lain dari yang lain aku punya target... Mula2 aku akan cuba sedaya upaya untuk mempertingkatkan daya usaha dalam kerjaya... untuk itu.... aku perlu kurangkan segala jenis cuti (CR, CS, CK) heheheee apa tue... Cuti Rehat.. Cuti Sakit... Cuti Kecemasan.... I will prove it...


Lagi....utk kerjaya juga aku perlu attend byk kursus.. x kira la under Jab atau luar Jab.... dah hantar proposal utk kursus kat INTAN.... hehehee... cemerlang kan... siap search sendiri tue lam website INTAN... kalau ikut tahun2 sebelum nie Pegawai Latihan sediakan semua... betapa gigih (pinjam word ijan) aku cari sendiri... sungguh berkorbar2 nk pegi kursus nie.... (ijan ko pun minta skali ler kang boleh pegi sama2)...


Lagi... aku perlu siapkan kerja on time.. x mau tangguh2... ON TIME ok.... akan cuba buat sehabis baik setiap tugas yang di pertanggungjawabkan (mcm baca ikrar pun ada)...s


eeemmmmm hebatkan.... MY VISI N MISI TAHUN NIE.....


Tahun nie juga aku akan cuba sedaya upaya untuk menjadi seorang isteri yang mithali... seboleh2 nya hari2 masak untuk suamiku yang tercenta..... layanan lebih tip top (paham2 jer la)... hik3.... menjadi isteri solehah patuh kepada agamanya.... taat setia kepada suaminya...(mesti bangga Big Boss baca nie)... cheeeewaaaahhhh


Menjadi IBU yang lagi2 mithali... dapat mendidik anak2 aku dari segi akademik dan agama... perlu buat banyak research untuk pembelajaran si Along n Adik.... pendekatan yang lebih baik... uuuiiiihhhh byk benda tue....ngajar ngaji Muqaddam/IQRA


Untuk diri sendiri... aku kena lebihkan mengabdikan diri kepada tuntutan ALLAH... kena perbanyakkan sembahyang2 sunat.... lebihkan sedekah.... banyakkan tasbih/tafakul/witir/berdoa.... perhebatkan bacaaan Al-Quran....(dah siap beli A-Quran yang ada baris colour2 lagi) harap2 dpt baca hari2...


ini aku punya AIM for this year n next year coming....


WOW!.... mampukah aku sempurnakan semua ini.... INSYAALLAH akan aku usahakan....

AMINNNNN.....





Monday, January 11, 2010

Mira n New School

lmbt updated... busy katakan... hari pertama kat sekolah dia punya susah nk tido... last2 cikgu bawa buai kat luar bilik... dia tido sorang2 kat luar.... sambil cikgu2 berehat sambil hayun buai dak mira sorang nie...

sekolah skit punya besar.. sebab tue dia x biasa diri lagi .... minta lepas nie ok la... sekolah nie best.. teratur la budak2...

tengok dia sorang jer kat luar ngan cikgu2....


masa balik dah terlena lam keta sampai la buai lam umah laks... sian baby aku



tengok nie sian kan... aloo3


tengok si along yg budiman... suka tolong ibu nie.... good boy nie... cheeeehhhh puji skit baru lain kali nk tolong lagi... heheheee..... tolong pegang botol sampai tersengguk2 dia...



hopefully lepas nie ok la si NUR AMMIRAH MAISARAH nie... AMIN..













NEW LOOKS MY HOUSE

Ingat x masa N3 lepas yg aku ckp ader benda nk citer tue... masa BBQ tue... ha.. nie la penangan nk BBQ punya pasai cepat jer Big Boss pasang/ drill n gantung all the stuff nie... kalau x nmpk gayanya berkurun lg ler.... sib baik kan.....


aku rasa gambo bawah nie tersenget skit la... ker tangan aku yg tersenget..


tengok tue kat belakang ghajin nyer... nk BBQ katakan... org nk dtg mmg satu rumah clean n clear... QA katakan...


dah ubah suai skit ruang nie... aku ingat nk gantung gambo kawin... tapi Big Boss x nk dia kata frame gambo tue x cantek... huhuhuu... kena cari frame lain laks... lmbat lagi ler nk boleh gantung....



kat dlm umah tue x letak pun aksesori... frame gambo kecik2... dlm kotak mana ntah... kena cari balik.... malas tul aku nk kodek2 kotak lam store tu... tunggu Big Boss rajin la...


kat tangga pun ada....



hehehehee... cantek skit umah den....dah ada aksesori... muaahhhh











AMMAR N BASIKAL

Macam x percaya Si Ammar dah boleh naik basikal 2 roda.. 3 hari praktis dah boleh.. caya la hero ibu nie.... aku ingat dia mesti lmbat atau takut nak naik 2 roda nie... x sangka laks dia berani....


pasnie ayah kena la modified beskal ammar laks... kena belikan accessories tuk penunggang basikal amatur nie... hehehee

Wednesday, January 6, 2010

SANTAI PETANG & BASIKAL (GHEREK)


Dah 2 hari balik keja mcm nie la kami dok bersantai... nk tengok tv semua x best rancangannya... apa lagi lepak la kat halaman kami yg x seberapa cun nie sambil minum kopi bersama -sama.... cicah roti 4 segi... heheheee..







nie pula aksi si Ammar yg baru nk belajaq naik basikal 2 roda... Big Boss la cikgunya... aku?.. x layan laaa... mana larat weih... kang skali aku tergolek2... hik3..... aku layan dak mira jer... org minum kopi dia pun nak.... hai mcm org tua......

rasa penat seharian bekerja hilang mcm tue jer.... ALHAMDULLILLAH...






















Monday, January 4, 2010

BBQ

Last minit punya idea la nie... tgh Big Boss ber FB ngan member dia nie YAT (lelaki taukawan aku juga sekelas form 4-5 kat Sekolah Menengah Dato' Syed Ahmad, Kuala Nerang) depa plan nk BBQ... aku no hal ikut jer la (best partner)... dah mmg Big Boss punya impian nk buat reunion ngan member2 lamayang ada di KL nie... pastu decide buat kat umah aku...
member dari serata KL dan Selangor pun dijemput.... x sangka ramai juga yg x balik kg... semua ckp leh join apa lagi menu aku ayam bakar dari 2 ekor kena tmbah ke 3 ekor ler... yang lain bawa bihun goreng, mee goreng... burger.. hot dog... sosej... kek...sate.... nanti aku try attach gambaq2 menu tersebut... rasanya x nmpak sgt dlm pic bawah nie...





tetamu yang paling awai sampai Bariah n family....



Ammar with new friend ANNAS.. anak Bariah la nie



tuan rumah yang ramah tamah pada mlm tue... muka penat kemas rumah...(ader cerita menarik kang aku story dlm post lain)


Big Boss mkn pun x sempat asyik nk snap pic...



Nie x semua sampai lagi nie... ada yg sesat... ader yg baru bertolak dari umah...



ha.. nie dah start penuh...Abg Adam pun join gaks ngan family... thanks for coming




SAFARI n family... tengok tu aktifkan nk tmbah lagi satu tue 2010




nie KEK sponsor by SAFARI... TQ




x nmpak la menu... sate pun x nmpak kan...



mkn sila2 jgn malu2...



nie time rehat... dah puas mengalas perut show time... tengok tv sambil sembang2... layan budak2...




2 orng nie best friend Big Boss... NUR MISHUARI dan SAFARI




yang baju biru tue la YAT...organiser




nie ZUNITA kawan satu sekolah aku juga wife kepada MISHUARI(borek) tinggal kat ukay perdana... dekat jer.... tetamu paling lmbat sampai... geram aku dekat2 pun lmbt.. rupa2nya depa pi beli sate dulu sebb tue la lmbat....
harap2 next time boleh lagi buat mcm nie... ada lagi member2 yg x dpt dtg...ada bapak mentua mai umah la.. ada balik seremban la.. ada pindah umah baru kat rawang la... x per next time yer....
layanz ..





.
..

buah hati saya

 

* ADIK*

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers


1.10.2011 - Lahir seorang puteri Nur Aisyah Syafiyah dgn tali pusat terbeli 2 kali dgn berat 3kg dan pjg 49cm. lilit kepala 32.5cm. biru semua muka kesan terbelit, jaundise 2 hari dah ok ada bg ubat,

10 hari timbang masih 3kg

16.10.2011 - start batuk jangkit drpd Along/ ayah

20 hari - berat naik 3.5kg

30 hari - berat 3.7kg, pjg 52.5cm, BMI 13.6

31.10.2011 - masuk ICU sebab batuk sampai biru muka tahan nafas.

16.12.2011 - 2 bln berat 5.8kg, pjg 60cm, BMI 16

26.1.2012 - 3 bln berat 6.7kg, pjg 62, BMI 17.4 lilit kepala 41cm

20.2.2012 - 4bln berat 7kg, pjg 63cm, BMI 18.3, UK 44cm, masuk walker boleh gerak keblkg dan depan

20.3.2012 - 5 bln berat 7.5kg, pjg 65cm, BMI 18.5 UK 44cm

20.4.2012 - 6 bln berat 8kg, pjg 65cm, BMI 18.3 UK 44.5cm, boleh meniarap, melentang, angkat dada, faham bile org marah, bla sebut bai-bai cepat2 nk ikut, pandai cari ibu apbila naik walker

7 1/2 bln - boleh duduk

8 bln - demam campak kecik2, boleh merangkak, tumbuh 2 btg gigi bawah

10.6.2012 - tumbuh gigi bawah 2 btg

8.7.2012 - bersunat di Klinik Latifah

11.7.2012 - 8 bln, boleh berdiri sendiri, sudah boleh mkn mcm2,

19.8.2012 - boleh berjalan byk tapak masa raya,dan boleh bunyi 'angah' 'mama' 'ayah'

1.9.2012 - 11 bulan cekap berjalan dan suka pergi ke pintu nk kuar, ke CH dan Hat yai masa raya

Sample Text

Sample Text

BERSIHKANLAH HATI KAMI
KUATKANLAH IMAN KAMI

MURAHKANLAH REZEKI KAMI
JAUHILAH KAMI DARI BENCANA
There was an error in this gadget

* ALONG *

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers 09.03.2004 - Lahir puteraku, berat 3.05kg, pjg 51cm. 09.06.2004 (3 bln) - First time meniarap... sekali jer pastu 4 bulan baru meniarap terus... 09.10.2004 (7 bln) - start tumbuh gigi... xx.12.2004 - dpt demam sekam(tompok merah2 seluruh bdn)... xx.02.2005 - First time naik flight ke Langkawi... 09.03.2005 (1 th) - First time jln lepas tgn di rumah Asoka, masa tue aku tgh lipas baju terus terlepas baju2 nk sambut dia jln ke arah aku... xx.06.2005 - Pindah ke Blok Mawar 28.08.2005 - Berjalan ke Kelantan n Terengganu - kenduri Suria... xx.03.2006 (2 thn) - Start bercakap.. walaupun bahasa Perancis... xx.03.2006 (2 thn) - Start x pakai pampers.. 2006 - dah 5 kali ke Cameron Highland sebab dok kat Tapah xx.08.2006 - dapat Basikal pertama... 09.03.2007 - Hepi besday yang ke 3 tahun sayang... 01.06.2007 - Pindah ke Putrajaya... Ibu dpt kerja kat sana.. 24.10.2007 - kena demam campak (chicken pox) Umur 3 tahun dah pandai tulis nama sendiri (AMMAR, hafal ABC, 123-> 20, hari, waktu solat, alif ba ta.., doa mkn, doa tidor Umur 3 tahun setengah - sgt pandai cakap sejak tengok 611, boleh hafal warna dlm bahasa melayu dan translate ke English Umur 4 thn - mengenal semua huruf A-Z, a-z, kira 1-100, Umur 4 thn 2 bln - boleh baca 2 suku kata, BUKU, SAYA BOLA, suka main game hp/ computer Umur 5 thn - wakil tadika pertandingan silat dan persembahan menari, dpt anugerah Pelajar Cemerlang Tabika KEMAS dan dapat No.1 Umur 6 thn - Wakil Pidato Peringkat TABIKA KEMAS dapat No 1, Wakil Pidato Peringkat Parlimen Putrajaya dapat No 3 (Negara Malaysia Yang ku Cintai), masuk pertandingan membaca, pertandingan mewarna, dapat Anugerah Pelajar Cemerlang, start buat Math 28+32...41-29... Darjah 1 di Sek. Keb Minden Height.. 1 Zamrud Umur 7 tahun - sdg memahirkan diri in English, suka baca word English.. kalau salah pun tetap akan sebut dan akan tanya kita... balik sekolah ptg main basikal dan terus nk wat homework... kalau x dak homework tetap akan baca/tulis/lukis/warna...x sempat nk mandi dah... dah pandai berdikari di rumah sorang2 kalau ayah ada kelas... mandi, makan, pakai baju sekolah sendiri... basuh kasut sekolah sendiri... hari2 nk mandikan adik... suka main buih sabun tiup buat belon ngan adik.. dapat Anugerah Pelajar Cemerlang sebab dapat 5A Umur 8 Tahun - SKMH 2 Zamrud, dapat Anugerah Pelajar Cemerlang sebab dapat 5A juga.. lancar baca JAwi.. baca IQRA 4 pd bln 9, boleh baca Al Quran agak lancar...

* ANGAH *

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers 26.09.2008 - Lahir Puteriku berat 2.50kg, 49cm pjg.. Jam 12.40tghari, Jumaat, di Pusat Rawatan Mahsuri, Jitra, Kedah... Hari ke-6 - Kena tahan Wad 2 hari sebab jaundise tinggi 350 bacaan.. dibawah lampu biru 3 biji... hari ke-10 - Timbang berat turun 2.3kg... Hari ke-14 - Kena amik darah banyak utk experimen sebab kuning... Hari ke-20 - Timbang berat naik 2.4kg... 24 hari masih kena kuning... prolong jaundise Hari ke-30 - Badan start naik 2.8kg... 2 bln - Berat naik 3.5kg... pandai senyum, pandang bola merah, 3 bln - Berat 5.5kg.. pandai ckp haaa... gigigigi..., hantar pengasuh kak su 2 minggu je badan susut sebab kurang jagaan dan susu... terus minta Acu tolong jaga.. 4 bln - Berat 7.5kg... boleh meniarap, first time tido di Hotel Sri Malaysia, mandi kolam, sudah mula angkat badan nk duduk..start mkn nestum, bubur nasi... 5 bln - First time picnic kat Bagan Lalang dr 8am - 5pm, bergambar ngan kuda.... 6 bln - Berat 8.0kg, boleh golek2, bercuti di Marina Cove ikut ibu berkursus.. 7 bln - Berat 8.5kg, boleh duduk, kenal orang terutama ibu, ayah, along, acu, nk main x mau tido, suka org agah2 akan gelak besar.. 8 bln - berat naik byk 8.9kg.. boleh angkat badan utk merangkak, x mau mkn...hanya minum susu saja...kalau mkn akan muntah sehabisnya... 8 bln 14 hari - Pandai angkat tangan kalau org ckp "babai".. mak tuk ajar.. 9 bln - Start pegang botol sendiri, tumbuh gigi 4 btg terus,tumbuh gigi bawah dulu, bangun sediri dan meniti tepi sofa, berani jln pegang tangan sebelah 10 bln - Faham arahan, berjalan 2-3 tapak tanpa bantuan, suka buli Irin... 11 bln - Dah pandai berjalan tanpa bantuan... 26.09.2010 - Genap umur 1 tahun.. sambut besday di rumah Presint 9, Putrajaya.. 03.12.2010 - Start hantar sekolah kat taska PERMATA... 2bln asyik menangis.. x serasi... mak tok tolong jaga 2 minggu baru ok ke sekolah... 1 thn 2bln - rapat ngan cikgu Bella, mkn sikit2 kat sekolah, masih belum berkawan.. hari2 duduk atas cikgu time nk amik balik sekolah.. sgt manja ngan cikgu... 1 thn 5 bln - baru mula berkawan..nama kwn kiki, baby muiz... dlm buku laporan harian, menari, dgr cerita, tengok tv, main bola, menyanyi... 1 thn setengah - ckp mik yg hujung2 ja IBU-> bu, AYAH -> yah, ALONG -> yong... xx.07.2010 - Bercuti di Bagan Lalang terjatuh dan gigi atas patah... xx.10.2010 - gigi start buruk 1 tahun 8 bulan - First time naik flight ke Sabah... 2 thn - Hapi besday...sambut kat Presint 11, Putrajaya...suka baby.. pantang jumpa baby akan lari dan sentuh baby tersebut x kira dimana2 saja... 3.1.2011 - Start sekolah baru kat Taska Cahaya Mata, Penang, first time pergi ok jer... cuma x faham cikgu ckp loghat Penang.. diam jer kat sekolah... tapi balik umah akan pot pet2 sampai tertido... 3.2.2011 - sebulan dah sekolah kalau tanya mkn apa kat sekolah... hari2 akan jawab nasi goreng, nasi lemak, telur, ayam, sayur... sambil buat mimik muka/mata... 28.02.2011 - boleh ckp agak lancar ada sebutan yang masih kurang jelas, huruf 'L' bunyi 'Y', 'k'k bunyi 'T', 'R' bunyi 'y'..., membahasakan diri 'adik', pandai buat lawak/main2 ngan org cth (sayang ayah jer x sayang ibu)... suka main air mandi basuh tangan... dah start nk kencing di bilik air... sangat manja... suka nyanyi dan dgr lagu 'insyaallah'... tadika di Cahayamata Minden Height dgn Cikgu Zah.. 3 tahun - masuk tadika Hadanah, pandai baca ABC, 123 dan doa2, suka ckp diri sendiri cantik dan sgt marah kalau org ckp 'Angah x cantik'...sudah pandai berdikari, berak kencing x pakai pampers, sudah mula mkn nasi dan sayur, 3 1/2 thn - boleh tulis nama sendiri, kenal dan boleh tulis abc dan 123, x pakai pampers tido mlm..