Social Icons

Pages

Monday, February 28, 2011

tips: Batasan bersahabat dengan lelaki bagi seorang isteri

Batasan bersahabat dengan lelaki bagi seorang isteri


Assalamualaikum warahmatullah dan salam sejahtera,

Sebaik status diri berubah dari bujang bergelar suami mahupun iseri, maka ada banyak perkara yang perlu dijaga. Ðari aspek tanggungjawab, ia sudah tentu tergalas di bahu sebaik sahaja akad-nikah disahkan oleh saksi dan kadi. Tugas menjaga, menyara dan menguruskan rumahtangga akan automatik terpikul di bahu.

Namun bukan ini sahaja yang harus dijaga sebaik melangkah ke alam perkahwinan, perlakuan diri sesuai dengan status juga harus diperhatikan. Sememangnya jika anda seorang isteri, banyak batas yang perlu dijaga. Tapi sekiranya anda seorang suami, jangan memandang ringan soal perlakuan. Biarpun anda adalah lelaki, bukan bermakna anda bebas dari segi perlakuan dan batas pergaulan. Paling peting, jangan sesekali berbohong akan status anda!

Perkara ini harus ditekankan kerana ia juga antara punca yang menyebabkan keharmonian sesebuah rumahtangga terjejas. Bayangkan apa perasaan pasangan jika anda sebagai iseri bebas keluar bersama dengan rakan lelaki di malam hari?

Kali ini Laman-Seri akan memperkatakan tentang batas pergaulan tentunya dengan teman berlainan jantina, khusus buat pada isteri agar anda dilihat sebagai wanita yang bermaruah dan perasaan suami terpelihara.

Hati suami perlu dijaga


Jika seorang gadis bersahabat dengan lelaki, ia mungkin dapat diterima dan tidak memberi masalah. Maklumlah bujang, tiada hati yang perlu dijaga. Pun begitu, ia tetap ada hadnya, apatah lagi jika wanita yang sudah berumahtangga.

Ada banyak perkara dalam pergaulan yang harus anda jaga dan perhatikan serta tidak boleh berkompromi. Biar sebaik mana sekalipun hubungan anda dengan rakan itu, kalau anda dan dia berlainan jantina, maka jagalah batas pergaulan anda. Berikut adalah antara batas-batas yang harus anda jaga bila bersama rakan lelaki.

1 – Hindari keluar makan malam bersama

Biarpun anda dan rakan lelaki anda itu adalah sahabat lama atau teman sekampung yang sudah lama dikenali tapi elakkan menerima pelawaan makan malan bersama, terutama jika hanya anda berdua sahaja.

Anda tidak boleh makan malam bersama, kecuali jika ditemani dengan suami, mahupun rakan atau adik-beradik anda. Biarpun rakan lelaki anda itu mengajak anda makan di tempat yang cukup enak atau tempat yang anda sukai, sebaiknya tolak dengan cara baik.

Anda sendiri tahu di antara dua orang pasti ada yang ketiga, malah keluar bersama di malam hari juga boleh mengundang fitnah dan curiga, meskipun anda berniat baik dan anda sudah mendapat keizinan daripada suami.

2 – Elak pergi berjauhan berdua

Batasan ini memang ada kalanya membuatkan seorang isteri yang berkerjaya berada dalam dilema. Tuntutan kerjaya kadang-kadang menyebabkan anda tidak boleh berkata tidak, meskipun diri sebenarnya tidak mahu berpergian.

Memang benar anda berniat untuk bekerja, tetapi keluar daerah bersama dengan rakan sekerja lelaki terutama sekali, jika hanya anda berdua saja boleh mengundang rasa tidak senang malah juga ada risikonya. Ikuti kupasan tentang ini di entry Jika suami tiada, isteri jangan tergoda!.

Suami sekalipun mengizinkan anda untuk pergi kerana bekerja, tetapi dalam hatinya tetap berasa risau memikirkan anda pergi bersama dengan lelaki lain. Ðalam hal yang lain, meskipun niat anda baik untuk bertugas tetapi bolehkah anda memastikan bahawa rakan lelaki sekerja dengan anda itu juga berniat yang sama?

Mungkin bekerja di luar daerah sekali dua boleh dimaafkan, tetapi anda harus ingat, jika ia kerap dan asyik dengan rakan lelaki yang sama, tidak mustahil akan terjadi perkara yang lain pula. Berdua-duaan dalam tempoh yang lama boleh saja menumbuhkan kemesraan, malah mungkin perasaan yang tidak sepatutnya hadir dalam hati.

3 – Jauhi tempat yang romantis

Anda tidak boleh menempatkan diri dan rakan lelaki dalam situasi di mana perasaan romantik boleh bercambah. Selalunya perasaan itu boleh tumbuh apabila anda berada berdua di tempat yang sunyi, santai dan dingin. Sekiranya ada wanita berkarier yang kerap bertemu dengan pelanggan sama ada yang anda sudah atau belum kenali, jangan sesekali menetapkan pertemuan di tempat-tempat sedemikian.

4 – Jangan bercerita rahsia

Wanita memang suka bercerita, namun hati-hati kerana tidak semua perkara boleh anda kongsi, terutama sekali dengan rakan lelaki anda. Urusan rumahtangga apatah lagi yang membabitkan hal di dalam kamar jangan sesekali diuar-uarkan. Anda juga tidak boleh membuka rahsia yang tidak anda ceritakan dengan pasangan anda, kepada rakan berlainan jantina. Sekiranya anda berkongsi sesuatu yang eksklusif dengan rakan lelaki dan bukan dengan suami sendiri, bermakna anda meletakkan pasangan anda bukan pada keutamaan.

Ði samping itu, rahsia rumahtangga, terutamanya yang melibatkan konflik rumahtangga, tidak boleh diceritakan kepada rakan lelaki. Sekiranya anda memang sudah terlalu tertekan dan tidak dapat menanggungnya sendirian, cara yang paling baik adalah mencari rakan wanita yang boleh anda percayai, atau boleh saja meminta pendapat atau nasihat daripada orang tua sendiri.

Namun, ada kalanya mereka tidak banyak dapat membantu dan daripada terjebak dengan dosa fitnah, adalah lebih baik anda mengadu kepada yang Maha Esa atau mengadu ke Pejabat Agama Islam yang berdekatan dengan kediaman anda. Ði sana, anda boleh mendapatkan khidmat nasihat dan kauseling tentang masalah keluarga yang dihadapi.

Jangan sesekali menceritakan hal-hal rumahtangga kepada rakan berlainan jantina. Mengadu masalah rumahtangga kepada seorang lelaki boleh saja mengundang rasa kedekatan dan simpati yang pada akhirnya boleh membuahkan perasaan yang tidak sepatutnya hadir dengan status anda sebagai isteri.

5 – Jangan bersahabat dengan bekas teman lelaki

Suami anda mungkin tidak kisah jika anda kembali bersahabat dengan bekas teman lelaki, tetapi sebagai isteri, andalah yang harus bijak membuat pertimbangan sama ada perkara itu akan membuatkan suami terasa hati atau tidak.

Tentunya sebagai isteri yang prihatin, anda tidak mahu melukakan hati pasangan, bukan? Ði mulut suami mungkin berkata tidak kisah, tetapi dalam hatinya, tentu tersimpan terselit rasa curiga. Berhubung kembali dengan bekas teman lelaki juga boleh mengimbas kenangan lama. Kenangan sewaktu bercinta lebih-lebih lagi cinta pertama memang syahdu dan mengasyikkan. Membina semula hubungan dengan bekas teman lelaki boleh menyebabkan cinta lama kembali bertaut. Oleh itu, jauhi diri anda daripada menjalinkan hubungan dengan bekas teman lelaki, jika anda sayangkan rumahtangga anda.

Selain daripada 5 batas yang disenaraikan di atas, perhatikan juga adab-adab yang digariskan oleh syarak bagi seorang isteri dalam menjalani kehidupan, berdasarkan penulisan Ðr Yusof al-Qardhawi :

1. Memelihara pandangan matanya dan memelihara kesuciannya.

2. Menutup aurat dan perhiasannya dengan baik, tidak berpakaian terlalu sempit dan menjolok mata.

3. Jangan menampakkan perhiasannya yang tersamar, seperti rambut, leher, kedua lengan dan betis, kecuali kepada suaminya atau mahramnya.

4. Hendaklah bersopan dalam berjalan dan berbicara.

5. Hendaklah ia menjauhi segala sesuatu yang menarik perhatian lelaki dari dirinya seperti berdandan dengan dandanan ala jahiliah.

6. Wanita dilarang berdua-duaan dengan lelaki lain yang bukan suaminya dan bukan mahramnya. Hal ini untuk memelihara dirinya dan diri orang lain dari bisikan-bisikan dosa dan memelihara dirinya dari berita bohong.

7. Jangan berikhtilath dengan kaum lelaki lain kecuali kerana keperluan yang terpaksa, kemaslahatan yang dibenarkan dan dilakukan dengan seperlunya, seperti solat di masjid, menuntut ilmu, yang tidak terlarang bagi wanita untuk ikut serta dalam memberi pelayanan kepada masyarakat, tetapi jangan lupa batas syariat dalam bertemu dengan lelaki ajnabi.

Begitulah antara adab yang perlu diamalkan dalam kehidupan seorang isteri solehah. Jadi, kepada para muslimah sekalian, saya ini berpesan kepada diri saya sendiri dan anda juga, jagalah maruah kerana maruah merupakan cermin diri kita.


Tuesday, February 22, 2011

Murah2 Terbaek dari Kilang

mmg murah... yang nie RM3...


oat nie pun RM3


besaq2 bungkusan nie....




jom borong...




Main Layang2 Di Pantai QB

muka dia lagi besar dari muka aku ker??? sama tak muka kami... poooyyoooo kan

bawa mak jln2...


layang2 x naik... angin kejap ada kejap kurang....


mak x pandang pula... kalau tak sure nmpk mcm kembaq..



aku lebih suka si dia ikat rambut...


sama tak muka kami...


byk org main layang2 kat sini...




Nasi Kandaq Al Hamediah






First time aku tengopk mak aku mkn nasi kandar sampai habis licin...
mak aku mmg x suka la masuk kedai nasi2 kandaq nie... even masa arwah ayah aku ada dulu2 pun dia akan teman ayah aku mkn ja... dia x kan mkn.. dia akan minum jer....punya la x sukanya...
dia x lalu tengok org kulit hitam tue masak.. katanya kotor... sebab tue dia x mkn kat kedai mamak nie.... tapi disebabkan kami time nie tiada pilihan aku ajak dia mkn kat sini... dia kata ok... mmg nmpk la dia x lalu nk telan... tapi bila mkn nmpk sedap kut... terus laju jer suap... habis juga nasi dia....
tapi mmg marvelose la... tambah pula mmg perut tgh lapo... laju jer kayuh....





Kari Kepala Ikan


tetiba teringin nk mkn kari kepala ikan... penangan mkn kat kg ari tue.... k.ipar masak.. sgt sedap sebab x dak bau ikan tue... tapi hari tue mkn skit sgt... jadi, teringin nk mknlagi la....

ajak Big Boss pi mkn... naalllaaa punya dia bawa pi mkn kat PELITA NASI KANDAR...

mmg puas la mkn.... lepas nie lama pula kut nk minta.... sebab dah puas mkn dah...

Mira ngan Cikgu Mizah


dah lama x boh gambaq budak nie... nie cikgu hamizah... teacher mizah nie mmg prihatin la kalau anak murid x pi school... dia akan tipon/ sms tanya... sakit ka anak murid nie...
almaklumlah seminggu mira x ke school.. mak tok dia mai nk main2 ngan dia... so, x ke school la dia....
semlm bila pi semula ke school dia jadi murung sorang2 sat... petang tue baru ok balik....
biasa la kalau lama x pi school mmg akan jadi mcm tue... mcm kita juga kan...
seperti biasa... kalu nk bergambo mmg susah tul budak nie... mesti mata dia x mau pandang camera.....

alhamdullillah... stakat nie dia dah pandai kira 1,2,3---> 10 dlm B.M dan English... ABC masih lintang pukang lagi.. tapi dah ada bunyi2 la.... doa mkn dan doa tido boleh la loghat dia...



Friday, February 18, 2011

Azam bakal tercapai

Insyaallah... mcm ada bau2 dah...
 
bila aku buka balik posting aku awal tahun dulu... rupa2nya mcm dah ada bau2 2-3 azam nk jadi kenyataan...
tapi belum pasti lagi... nanti kalau pasti aku akan bagitau....
 
agak2 yg mana satu akan menjadi kenyataan dulu.... hahahaaaaa
 
 
 

Jumaat yang paling Best...

(meluahkan yang tersirat sambil diiringi alunan Bollywood)....chura liya hum tum  tera bole...... kaha liya bolo...
 
 
ok masuk kepada tajuk diatas....apa yang paling best tue??? sebab Jumaat?? sebab x dak 5S?? sebab x dak kojer??? hahahaa... ofcos la sebab Perhimpinan Bulanan yang agak lain dari di HQ... mmg best.. cara tersendiri... kat sini setiap seksyen akan memikul tgjwb utk memberi kelainan pada setiap Perhimpunan...
 
hari nie paling aku teruja masa slide presentation heppi besday... mmg best... thumb up....
 
dan hari nie juga merupakan hari pertama aku x kuar pada hari Jumaat... kalau x mmg ada2 saja agenda kawan2 aku nk ke sana ke sini.... walhal masa di HQ aku lebih selesa di opis jer kalau Jumaat... mungkin skang aku tgh nak belajar cari2 jalan di sekitar sini utk memudahkan kerja dikemudian hari....
 
bagi mengisi masa yg ada... aku akan cuba buat posting yg paling berkualiti...( hehee nmpak nau sebelum nie x pernah pk nk tulis baik....) kalau baca blog 'che det' sgt teruja dgn penggunaan bahasa, susunan perkataan dan gaya bahasa yang digunakan x kira in English mahupun in Malay.. dah mcm jounalis gitu.... sgt baik hasil tulisan beliau... dapat mengarang dgn baik.... (bilalah aku nk jadi expert mcm tue kan..)
 
 
ok balik kepada cerita kat opis nie... tadi Boss suh amik bahagian Pertandingan Mencipta Nama Skim/Jawatan dan Nama baru bagi Jabatan.... waaahhhh peluang yang sgt baik kan.... (ada idea???) (aku tgh pk2 juga nie...)
 
seriously aku ckp... kalau org tanya aku keja kat mana? aku akan jawab Kem. Sumber Manusia... mmg x kan jawab terus JKKP..... sebab??? aku x bangga dpt keja skang?? sebab x glamor?? sebab malas nk explain byk??  ya la tue... semuanya adalah jawapannya.... kalau betol2 org tue tanya keja mcmna baru aku akan explain dengan penuh berhemah dan bersemangat....
 
keja nie aku mmg selute... mmg bukan sebarangan org dpt keja nie... mesti ada knowlegde... mesti ada skill... mesti ada semangat... mesti ada personaliti... kadang2 aku terpk mcm aku x layak utk keja nie... sebab you must learn and learn.... never end.... betul aku ckp nie.... kadang2 rasa terlalu la byk nk kena belajar... even kalau aku dok seksyen nie.. ada lagi 9 seksyen yg kena juga belajar apa yg diorg buat.. sebab semua seksyen keja x sama.... dan untuk setiap seksyen you have so many thing need to know/learn...
 
interesting?? mmg sgt2 interesting... it's to you how to do.... bagi aku.. aku akan cuba sedaya upaya utk terus belajar sedaya yang mampu.... harap2 aku dpt la grab segala yg aku belum tahu seberapa cepat yang mungkin... AMIN...
 
sungguh la aman damai nyaman di opis hari nie... sgt2 best... peace....(sambil angkat 2 jari..)
 
 
 
 
 

Thursday, February 17, 2011

INFO : Cari Jodoh dari Urutan Lahirnya!


Angelina Jolie dan Brad Pitt, pasangan bungsu dan sulung.

Banyak orang sering mengatakan bahwa anak sulung punya karakter memimpin, tapi juga egois, sedangkan anak bungsu manja, dan sebagainya. Karakter yang dipengaruhi oleh urutan lahir ini diyakini sudah terbentuk sejak anak berusia enam tahun.

Ternyata, urutan lahir seseorang tidak hanya memengaruhi karakter kita, tetapi juga karier dan relasinya dengan pasangan. Dan, menurut para psikology, mengetahui urutan lahir lelaki incaran Anda di antara saudara-saudaranya boleh menjadi cara yang lebih cepat untuk mengetahui apakah Anda memang berjodoh.

Coba Anda tanyakan (sebelum hubungan terjalin terlalu jauh), apakah ia anak sulung atau bungsu? Apakah ia anak tengah sama ada nombor dua atau tiga dari empat bersaudara- ataukah ia anak tunggal?

Setiap urutan lahir ini memiliki karakteristik yang spesifik, dan boleh diterapkan untuk menjalani hubungan Anda dengan si dia. Sebagai contoh, psikology klinis Linda Blair mengatakan, jika si dia anak bungsu sedangkan Anda anak sulung, kemungkinan hubungan Anda akan berjalan sangat baik. Tetapi jika Anda berdua anak tunggal, boleh jadi akan timbul masalah. Kedengarannya terlalu sederhana, namun memang demikianlah hasil penelitian sejumlah studi psikologis yang menunjukkan bahwa posisi lahir memiliki pengaruh kuat pada karakter.

Meskipun begitu, menurut penulis buku Birth Order: What Your Position In The Family Really Tells You About Your Character ini, urutan lahir hanya merupakan salah satu potongan penting dari sebuah puzzle. Karakter seseorang juga akan dipengaruhi oleh peristiwa-peristiwa lain yang terjadi dalam hidup anak, misalnya perceraian orangtua, atau kekerasan dalam rumah tangga, atau hidup berpindah-pindah mengikuti tugas orangtua.

Mengetahui urutan lahir pasangan akan membantu Anda memprediksi kesulitan atau kemudahan yang akan Anda hadapi saat membina hubungan. Anda ingin tahu bagaimana urutan lahir seseorang yang mungkin sesuai dengan urutan lahir Anda?

Ia sulung dan Anda bungsu
Ungkapan yang mengatakan bahwa "berbeda itu menarik" boleh menjadi pertanda awalnya, karena sulung seringkali merupakan pasangan tepat untuk bungsu. Bahkan, Blair mengatakan bahwa pilihan terbaik untuk kebanyakan anak bungsu adalah anak sulung.

Salah satu alasannya adalah sulung biasanya teratur dan senang memerhatikan. Sedangkan bungsu kerapkali tergantung pada orang lain, juga cenderung tidak teratur. Dalam hubungan dengan pasangan, si sulung menginginkan seseorang yang boleh dicintai dan dilindungi, sedangkan si bungsu mendambakan seseorang yang boleh menyayanginya. Sifat pembangkang anak terakhir juga akan menyenangkan si sulung yang cenderung patuh pada peraturan, dan seringkali menikmati perilaku si bungsu yang senang mengambil risiko.

Meski begitu, bungsu yang sangat menjunjung keyakinannya mungkin akan bertentangan dengan jenis sulung konvensional yang berkeras untuk mematuhi tata cara yang seharusnya.

Anda dan dia sulung
Pertemuan dua anak sulung boleh dikatakan akan paling sulit. Jika Anda berdua sama-sama kompetitif, konflik akan terjadi bila salah satu ingin mengatur. Pasangan yang sama-sama sulung hanya akan boleh bekerjasama dengan baik bila salah satu menghargai karakter pasangannya, dan hanya satu yang ingin mengekspresikan hasratnya untuk memimpin dan mendominasi.

Si dia sulung, dan Anda anak tunggal
Kombinasi ini tidak akan mudah berselisih. Si sulung mungkin akan sensitif terhadap keperluan emosional si tunggal. Namun sulung juga cenderung akan menentang si tunggal untuk menyerah, dan hal ini boleh mengarah ke persaingan yang tidak menyenangkan.

Si dia anak tengah, dan Anda sulung/bungsu
Pada dasarnya, anak tengah boleh mendapatkan hubungan yang sukses dengan pasangan dengan urutan lahir mana saja. Hal ini disebabkan anak tengah sudah terbiasa menjadi penengah untuk konflik di antara saudara-saudaranya, dan berkompromi untuk yang lain, sehingga anak tengah cenderung mudah untuk diajak kerjasama.

Anak tengah yang juga rela membiarkan orang lain memegang kendali akan mentoleransi keperluan si bungsu untuk menjadi pusat perhatian. Anak tengah juga cenderung akan menyetujui  petualangan apapun yang diinginkan si sulung, atau untuk idea yang tidak lazim  untuk menjalani kehidupan.

Meski begitu, sifat lunak anak tengah juga boleh menimbulkan masalah. Jika mereka tidak pernah memerjuangkan diri mereka, atau memegang kendali, mungkin saja pasangannya akan kehilangan respek. Pasangan mereka juga akan mulai mengambil keuntungan dari sikap pengertian si tengah. Si tengah juga akan merasa keperluannya diabaikan (yang karena karakternya biasanya tak akan mengungkapkan ketidakpuasannya), terutama jika pasangannya adalah sulung.

Anda dan dia anak tengah
Pasangan yang sama-sama anak tengah juga akan memiliki hubungan yang harmonis. Namun, Anda perlu hati-hati. Jika Anda berdua sama-sama cenderung ingin mendahulukan harapan pasangan, ada kemungkinan Anda mengalami kesulitan untuk membuat keputusan mengenai apapun bersama-sama.

Anak tengah dan anak tunggal
Kombinasi ini juga cukup baik. Anak tunggal mungkin ingin mengambil kendali, dan si tengah yang kompromis akan senang-senang saja mengikutinya. Sisi negatifnya, anak tengah yang punya pasangan anak tunggal boleh merasa berada di bawah bayang-bayang pasangannya, dan mereka seringkali tidak mampu mengenali mengapa mereka merasakan hal tersebut. Bila dibiarkan, hal ini boleh menimbulkan tekanan bagi si tengah. Karena itu, penting bagi kedua belah pihak untuk membicarakan rencana dan idea-idea secara rutin, dan memastikan keputusan yang diambil baik untuk mereka.

Anda dan dia sama-sama bungsu
Di luar dugaan, pasangan yang sama-sama bungsu ternyata boleh membentuk keserasian yang sangat kreatif. Hanya saja, pasangan bungsu mungkin akan kesulitan merencanakan sesuatu sebelumnya, dan sulit memastikan bahwa hal-hal duniawi dalam kehidupan mereka sudah terpenuhi. Bila kesulitan ini dibiarkan terjadi, bukan tak mungkin mereka akan sering berleter.

Anak bungsu dan anak tunggal
Pasangan ini pun boleh berjalan harmonis. Anak tunggal yang biasanya bijaksana dan hati-hati, sering mengambil kendali atas pasangan mereka yang tidak begitu teratur. Sedangkan si bungsu akan memperkenalkan rasa kreativiti dan petualangan dalam hubungan mereka.

Anda dan dia sama-sama tunggal
Nah, inilah pasangan yang paling sulit menjalani hubungan. Masing-masing pihak relatif tidak berpengalaman dalam membina hubungan yang sejajar, dan menangkap keperluan emosional pasangannya. Jadi, potensi terjadinya salah pengertian akan cukup besar. Kedua pihak mungkin ingin mengatur yang lain, dan masing-masing juga akan sulit menerima pengarahan dari pasangannya. Jika keduanya sama-sama berkeras untuk memerjuangkan keinginannya, tidak akan ada yang bertolak ansur, atau mundur sejenak untuk memberi kesempatan pasangannya mengambil alih.


 


Kompaun/Saman

Assalamualaikum...
 
ha.. mula2 bagi salam dulu.... pastu baru kita masuk cerita saman/kompaun nie....
 
haaa... lepas balik keja packing baju.... (nak kemana laks nie cik ida oooiii???)... haaa... ada la cerita yg x best.. sebab tue malas nk cerita awai2... lepas packing baju.. tunggu Ammar kat sekolah terus pecut ke KL.... kol 6.30 ptg tue juga...
 
nape nk ke kl?..... haaa... apa lagi nk kena naik mahkamah la pada 16.02... kes roadtax keta mati.. (haih kena pegi mahkamah juga ker??? buang duit tul la.... ) aku pun x paham kenapa skang nie x terus bayar ker kat JPJ tue...
 
dah... x pasai2 aku masuk mahkamah buat kali pertamanya.... so, melayang la RM 200 seorang... owner and driver... so, Big Boss kena RM 200 juga.... (itu setelah rayuan tau.. kalau tak... maunya RM 300 sorang...)
 
ceritanya mcm nie... Big Boss bawa keta area Maydin tue... ada JPJ buat roadblock... dia tanya bila mati roadtax... pastu Big Boss punya tengok la kat roadtax tue... dah x nmpk apa dah... mmg dah habis tulisan dek ditelan panas dan hujan... so, apa mau jawab... jawab jer la x tahu... so, JPJ tue pun call la tanya kat opis dia... ooo rupernya dah mati 25.11... so kiranya baru beberapa hari la mati.... so, kena la kompaun.... yg aku x paham dia keluarkan kompaun utk owner skali tau... waduh3... mmg teruk tul la...
 
dan yg aku x paham lagi tue... kenapa kena naik mahkamah.. naper x kena bayar ker kat kaunter JPJ jer ???
sungguh aku x paham... nk tanya pun x tahu nk tanya kat sapa... malas la pula nk call JPJ lagi... ngabiskan kredit aku jer...
 
 
itu la ceritanya,... so, lepas nie mmg kena prihatin la skit yer bila roadtax dan lesen tue mati ...
 
tapi kan nk jadi cerita la tue.... sebab aku dah lama x bawa si kancil tue ke kerja..sebab byk keja luar, so aku byk bawa keta lagi satu la... sebab tue la x prihatin sgt bab tue... tengok kan dah kena... FUHHH.. Big Boss yg bawa gie servis pula yg kena... x pasai2 kan nk kena...
 
 
apapun aku redha apa yg terjadi....
 
kiranya aku dah ke Putrajaya sebulan sekali weih... lepas nie insyaallah dah habis kut urusan2 di sana.. dah malas nk ke sana lagi... baik ke tempat lain lak kan... ke Ladang Anggur ker...??? ke Empangan baru ker...????? wink3....
 
 

Monday, February 14, 2011

Dyslexia

Dyslexia

alkisahnya hari Sabtu lepas sapa yg ada tonton movie Bollywood TV2 mmg air mata x sempat kering la... mmg sgt sedih kalau anak kita ditakdirkan ada penyakit nie...

 

ok hari nie nk cerita skit pasal sakit Dyslexia... rasanya nie bukan kali pertama aku dgr pasai penyakit nie...

 

dulu2 kawan aku (Ijan) pernah cerita... adik dia bakal cikgu utk Sek. Khas... dan ada antara pelajarnya ada penyakit nie...

 

ok meh nk cerita skit mcmana nk tahu anak2 kita mengalami penyakit nie....

 

penyakit nie mmg kita x dpt detect awai penyakit nie.... bila budak tue dah sekolah baru kita perasan...

 

ciri2 utama penyakit nie...

 

1) dia tulis terbalik huruf b,d,p,9,7,4,s,c mcm perkataan kat atas tue...

2) dia x leh baca tulisan rumi nie... bagi dia... dia x faham tulisan tue...

3) x boleh pakai butang baju sendiri..

4) x pandai ikat tali kasut...

5) x pandai tangkap bola...

6) asyik berimaginasi...

7) ada bakat melukis... mmg terer la melukis...

8) mmg sgt2 nakal...

9) x boleh terima byk arahan dlm 1-1 masa...

10) daya tumpuan yg sgt2 lemah... so, kalau dlm kelas mmg cikgu ckp apa pun dia x amik pot la...

11) x boleh imbang badan bila berjalan...

12) byk lagi.....

 

bila aku tengok cerita nie baru2 nie aku rasa sgt2 sedih.. menangis mcm air sungai yg deras.. tgh taip nie pun masih rasa sedih... sebab???

 

kita x tahu pun yg anak kita ada penyakit nie... kita asyik marah2 dia... kita nk dia pandai mcm adik beradik yg lain... mak budak nie siap berhenti kerja nk bagi tumpuan kat anak yg "nakal" nie... tetapi keluarga nie x tahu yg budak nie 'special' sebenarnya... siap hantar ke sekolah asrama penuh... konon2 dia byk main... dan terlampau manja... sebab semua mak buatkan... 

 

tapi hakikatnya anak ini x tahu nk buat.... masa kat sekolah asrama dia x tahu nk butangkan baju... kawan2 yg lain umur  7-8 tahun semua dah masuk kelas.. dia masih belum ke kelas.. sebab x pandai pakai butang baju... mmg kesian kan.. kat sek. hari2 kena marah ngan cikgu sampai minat melukis pun x dah x ada.... sampai satu tahap dia dah very down sebab dia x boleh nk belajar...

 

nasib baik ada seorg cikgu nie perasan yg dia tulis semua terbalik... dia mcm ada di dunia lain.... semua tulisan dia carca merba dan hanya dia sorang saja yg boleh faham bahasa imaginasinya...

 

fuhhhhh cerita hindustan nie la yg lain dari yg lain kan... amat terkesan la....

 

harap2 anak2 kita semua sihat kan...

 

opssss lupa x habis lagi...

 

rupa2nya ada cara nk ajar budak yg ada penyakit dyslexia nie...

 

1) ajar dia menulis dgn cara yg kreatif... contoh tulis di atas pasir.. pastu suh dia pula tulis... bagi dia dpt tgkap...

2) start ajar dia tulis dari sebesar2 tulisan sehingga ke tulisan yg boleh ditulis di atas buku...

3) tulis di atas lengan tangan dia bagi dia rasa... 

4) mmg kena selalu peluk dan bagi kasih sayangb dan perhatian yg sepenuhnya...

5) ckp satu2 perkara dgn teratur.. supaya dia paham..

6) dia mmg lebih minat melukis.. so, bagi peluang utknya mecurahkan idea2 tersebut..

7) lama2 dia akan menjadi budak normal juga...

 

 

yang kat bawah nie aku jumpa kat wikipedia... sila baca kalau ada masa dan berminat...

 

Disleksia berasal dari perkataan Yunani iaitu "DYN" bermakna susah, dan "LEXIA" bermakna tulisan. Disleksia bukannya satu penyakit, tetapi merupakan salah satu gangguan dalam pembelajaran yang biasanya dialami oleh kanak-kanak. Lazimnya, masalah pembelajaran yang dihadapi adalah seperti membaca, menulis, mengeja, dan kemahiran mengira. Oleh itu dyslexia merujuk kepada mereka yang menghadapi masalah untuk membaca dan menulis walaupun mempunyai daya pemikiran yang normal.

 

 

Mereka yang mempunyai Disleksia bukannya menghadapi kecacatan malah sebahagian daripada orang-orang yang terkenal juga mempunyai disleksia. Sesetengah mereka yang mempunyai keadaan disleksia mempunyai kesukaran untuk menyebut perkataan yang panjang, dan ada yang sukar mempelajari turutan seperti nama bulan, dan sifir. Setiap orang dengan disleksia mempunyai masalah yang tidak serupa dengan orang lain dengan disleksia.

Masalah Disleksia adalah berbeza dengan Afasia, yang merupakan sejenis penyakit yang disebabkan oleh kerosakan saraf otak, dengan itu akan melumpuhkan kebolehan seseorang untuk berkomunikasi.

Perkataan disleksia diambil daripada istilah Yunani, dys yang bermaksud 'sulit dalam...' dan lex (diambil daripada legein) yang bermakna 'bercakap'. Secara kesimpulannya, disleksia bermakna menderita kesukaran yang berhubungan dengan kata atau simbol-simbol tulisan.

 

 

Kanak-kanak yang mengalami disleksia bukanlah tergolong dalam golongan yang bodoh. Daripada kajian-kajian mendapati mereka mempunyai tahap kecerdasan intelektual yang normal dan tidak mempunyai masalah pendengaran dan penglihatan. Ibu bapa mempunyai banyak pilihan untuk memberi pendidikan berterusan kepada anak-anak dengan memilih menghantar mereka ke sekolah biasa yang mempunyai kelas khas disleksia seliaan JPN atau mendapatkan nasihat daripada JKM untuk menghantar anak-anak ke Pendidikan Khas. Kanak-kanak ini akan diberikan bimbingan dengan betul untuk berdikari tanpa memerlukan bantuan ibu bapa apabila dewasa.

 

 

Di Malaysia, kanak-kanak yang telah disahkan disleksia boleh mendaftar sebagai orang kurang upaya (OKU). Mereka mempunyai kad OKU daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan memperoleh bantuan RM150 sebulan daripada Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) kerana mengikuti kelas pemulihan di bawah seliaannya.[1]

 

 

 

 Ciri-ciri penghidapnya

  1. Selalunya dikesan pada peringkat awal persekolahan kanak-kanak.
  2. Lambat membaca dan mempunyai tulisan tangan yang buruk.
  3. Ketika membaca, sering mengurang dan menambah pada sesuatu perkataan.
  4. Sering keliru dengan sesuatu perkataan pada huruf-huruf tertentu contohnya 'b' dianggap 'd' dan 'p' dianggap 'q'.
  5. Perhatian mudah terganggu atau gagal untuk menghabiskan sesuatu kerja hingga habis.
  6. Cenderung menjadi seorang yang impulsif atau sering mengikut perasaan sendiri tanpa memikirkan orang lain.
  7. Sering berlaku di kalangan lelaki.
  8. Kerap berlaku di kalangan pasangan kembar, kanak-kanak yang lahir tidak cukup bulan, anak-anak yang lahir daripada ibu yang sudah berumur, dan kanak-kanak yang pernah mengalami kecederaan pada kepala.
  9. Masalah disleksia boleh berlanjutan sehingga dewasa.

 

 Punca-punca Disleksia

Punca disleksia dipercayai akibat daripada cara kerja otak yang berbeza daripada keadaan yang normal. Apabila ujian imbasan dijalankan ke atas penghidap disleksia, didapati cara otak mereka memproses maklumat agak berbeza daripada biasa. Perbezaan ini mungkin disebabkan oleh kecacatan pada otak yang berlaku semasa dalam kandungan ataupun daripada kemalangan.

Faktor keturunan juga dikatakan sebagai salah satu punca disleksia. Kajian perubatan di barat mendapati kanak-kanak penghidap disleksia mempunyai latar belakang keluarga yang ada turut mempunyai penghidap sindrom berkenaan.

 

Rawatan

Disleksia hanya dapat dikesan apabila beberapa ujian dilakukan ke atas pesakit di bawah pengendalian ahli psikologi atau guru khas disleksia. Penyakit ini boleh dirawat tetapi tidak boleh diubati. Penghidap disleksia lazimnya akan diberi rawatan secara terapi untuk meningkatkan kemahiran linguistik, berfikir, dan sosial.

 

 

 

 


 

Friday, February 11, 2011

Perut Buncit

Mula2 nk bagitau saya menulis N3 nie thru email...
 
tapi kan kelemahan menulis thru email nie... kita x boleh nk komen/add any word bawah picture...
 
tapi picture yg masuk mmg cun2 spacenya.. x perlu diedit...di tarik ke atas dan ke bawah... itu kelebihannya la...
 
ok... apapun entry kali nie no pic... just nk mengomel ja...
 
 
masuk balik cerita berdasarkan tajuk di atas....
start dari balik kg hari tue... aku dah kurang mkn nasi... kalau dihitung mengikut ingatan aku... dah seminggu nie cuma sekali jer aku telan nasi weih... tue pun lunch hour.... mlm2 mmg x amik nasi lgsung.. siang2 pun mkn sup2 mcm tue la... x mkn nasi...
 
tapi yg memusykilkan aku.. perut aku cuma skit jer kempis... yg buncit tetap ada... so, apa itu??... korang agak2 apa itu??.. aku rasa itu lemak tepu kut kan... atau aku nk period???... mmg sepatutnya nk masuk minggu period dah la... (harap lepas period perut kembali normal).. x mo buncit2 lagi loh......
 
aku mmg susah hati la... kang seluar x muat... pakai baju pun x cantek...
 
haaaa..... lagi satu... aku belum timbang lagi... harap2 jarum tue menunjukkan 48kg pun jadi la kan....
 
 
 

Thursday, February 10, 2011

INFO : Khasiat Teh Hilang Karena Susu

ok... ukur lilitan tangan sebelum dn selepas minum teh O..... ukuran tangan akan lebih lebar selepas minum teh O.. sebab arteri darah mengembang... bermakna jantung kita mengepam darah dengan lancar... 
 
so, kesimpulan kita kena minum air teh O.... tak mau teh susu tau...
 

http://farm1.static.flickr.com/80/236740694_f91d083998_o.jpg
Minum teh dapat mengurangi risiko serangan jantung dan stroke. Sayangnya, khasiat itu akan hilang bila ke dalam seduhan teh itu dicampurkan susu. Begitu kesimpulan peneliti dari Charity Hospital di University of Berlin, Mitte, Jerman, yang dipimpin oleh Dr. Verena Stangl, kardiolog dari rumah sakit itu.

 

 

Riset memperlihatkan, teh melancarkan aliran darah dan membuat lentur arteri. Namun, peneliti mendapati bahwa susu menghilangkan efek perlindungan teh terhadap gangguan kardiovaskular.

 

 

"Efek manfaat dari minum teh hitam akan sepenuhnya terhalangi oleh penambahan susu," kata Stangl. "Bila Anda ingin memperoleh manfaat kesehatan yang dikandung teh, Anda harus meminumnya tanpa susu.

 

 

Pengaruh penambahan susu pada teh selama ini memang belum diteliti. Stangl dan tim mendapati bahwa protein pada susu yang disebut kasein memangkas jumlah salah satu kandungan pada teh yang disebut catechin. Padahal, catechin inilah yang mampu meningkatkan perlindungan terhadap gangguan jantung.

 

 

Stangl dan tim yakin temuan yang dilaporkan pada European Heart Journal Januari ini dapat menjelaskan mengapa di negara seperti Inggris yang masyarakatnya terbiasa menikmati teh dengan susu, tidak memperlihatkan adanya penurunan risiko serangan jantung dan stroke yang bisa diperoleh dari kebiasaan minum teh.

 

 

Dalam eksperimen, periset membandingkan efek kesehatan air putih biasa dan seduhan teh dengan dan tanpa susu pada 16 wanita sehat. Menggunakan ultrasound, peneliti mengukur fungsi arteri di pergelangan tangan dua jam sebelum dan sesudah minum teh. Teh hitam secara signifikan memperbaiki aliran darah dibanding air minum susu, kemampuan teh itu jadi tumpul.

 

 

"Kami mendapati bahwa minum teh secara signifikan meningkatkan kemampuan arteri untuk rileks dan berkembang guna mengakomodasi meningkatnya aliran darah. Namun, penambahan susu menghalangi efek biologis seperti itu," kata Dr Mario Lorenz, ahli biologi molekuler, salah satu anggota tim peneliti itu.



Fw: [sim] ARTIKEL : Manfaatkan waktu malam bersama keluarga

 yang nie mmg aku setuju.....

Manfaatkan waktu malam bersama keluarga



~ gambor hiasan ~


Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Allah SWT menjadikan siang dan malam sebagai putaran alam berganti-ganti bagi membolehkan manusia mengatur hidup. Waktu siang membuka peluang untuk manusia melakukan tugasan seharian mencari rezeki dan memenuhi keperluan lain. Manakala waktu malam adalah peluang untuk beristirehat.

Individu tidak bertanggungjawab telah menjadikan malam sebagai masa mencari mangsa dan memuaskan kehendak nafsu. Tengah malam di bandar besar tidak ubah seperti siang hari dengan dicahayai sinaran lampu dan manusia masih berpusu-pusu dengan tujuan masing-masing.

Untuk memenuhi permintaan ramai orang beraktiviti waktu malam, terdapat kedai serbaneka, restran, kedai runcit, stesen minyak dan sebagainya yang beroperasi 24 jam. Ini menggalakkan lagi orang menjadikan waktu malam untuk bersantai dan menjalankan aktiviti yang hanya mereka saja faham sebabnya.

Bagi mereka yang terpaksa mencari rezeki atau bertugas pada waktu malam seperti anggota keselamatan, Jururawat, bekerja majlis bandaran dan pengawal keselamatan, berjaga malam memang menjadi kewajipan. Mereka melakukan tugas demi untuk keselamatan, keselesaan dan kesejahteraan umum.

Tidak elok berjaga

Sebaliknya yang dimusykilkan ialah apakah perlunya kita bersantai dan berembun sehingga lewat malam tanpa sebarang alasan. Bukan sedikit yang keluar rumah apabila waktu sudah melewati tengah malam semata-mata untuk menikmati secaran teh tarik atau roti canai. Ðah tu pula, ada yang mengambil masa yang panjang sehingga pukul tiga atau empat pagi baru pulang.

Amalan ini perlu diubah. Tidak elok berjaga malam kerana banyak kesan buruknya. Individu keluar malam dan balik lewat malam bererti tidak menghargai waktu malam yang disediakan oleh Allah SWT untuk kita berehat di rumah.

Waktu malam juga sebenarnya adalah masa terbaik untuk menghampirkan diri kepada Allah SWT dengan melakukan ibadat sembahyang, membaca al-Quran dan berzikir. Sembahyang sunat pada waktu malam dilakukan oleh mereka yang ingin meningkatkan lagi ketakwaan.

Sesiapa yang tidur dengan niat merehatkan badan bagi membolehkan meneruskan tanggungjawab sebagai hamba-Nya pada hari esok juga dikira membuat kebajikan.

Lebih banyak buruknya

Tidur awal dan mendapat rehat yang cukup membolehkan kita bangun awal dan bekerja dengan produktif pada sebelah siangnya. Allah suka kepada orang yang bekerja dengan gigih untuk mendapat rezeki yang halal.

Aktiviti lewat malam banyak melibatkan perkara buruk. Pusat hiburan, perjudian, pelacuran, kongsi gelap, menyamun, zina, rogol, penagihan dadah, minum arak dan lumba haram banyak berlaku pada waktu lewat malam.

Ibu bapa harus mengawal anak-anak daripada pulang lewat malam. Tidak ada alasan untuk pelajar dan remaja keluar sehingga lewat malam. Yakinlah, jika anak anda suka pulang lewat malam, pasti ada aktiviti tidak baik yang dilakukannya. Anak yang baik menghargai waktu malam untuk bersama-sama ahli keluarga yang lain.

Ðalam hal ini, amat perlu ibu bapa sendiri yang terlebih dahulu mempraktikkan amalan pulang awal. Ibu bapa yang bertanggungjawab menjadi contoh kepada anak-anak. Keluarga bahagia menjadikan waktu malam untuk berkumpul bersama-sama di rumah.

Hargai waktu

Pada waktu malam adalah peluang terbaik untuk seluruh seisi keluarga bermesra, melakukan aktiviti bersama dan berbincang. Kita sepatutnya mengamalkan kembali tradisi orang tua kita dahulu, setiap orang perlu pulang dan berada di rumah sebelum waktu Maghrib.

Bapa mempunyai tanggungjawab berat membimbing ahli keluarga mengikut jalan yang diredha oleh Allah SWT. Tanggungjawab memimpin keluarga perlu dilaksanakan sebaik-baiknya.

Kebiasaan sikap ibu bapa yang suka keluar malam turut diikuti anak-anak. Anak juga merasakan ingin mencari keseronokan di luar rumah pada waktu malam. Suasana gelap dan sunyi memudahkan untuk melakukan perbuatan tidak senonoh dan menyalahi undang-undang.

Sesetengah ibu bapa keluar malam untuk mencari pendapatan tambahan, sedangkan selebihnya sekadar untuk bersuka ria. Perbuatan ini banyak dilakukan oleh bapa. Bapa yang keluar rumah tanpa keperluan munasabah membuktikan dirinya bapa dan suami yang tidak bertanggungjawab.

Kempen rumahku syurgaku perlu diberi perhatian serius oleh semua pihak. Keluarga adalah lambang kebahagiaan hidup. Hargailah waktu malam yang damai dan aman untuk beristirehat atau jika berkeupayaan, jadikan sebagai waktu untuk beribadat. Adalah lebih selamat dan aman pada waktu malam kita berada di rumah.

Waktu malam di luar rumah sebenarnya seram, ganas, melalaikan dan maksiat. Berada di luar rumah pada waktu larut malam mendedahkan kita kepada kejadian buruk. Renung-renungkan.


Wednesday, February 9, 2011

INFO : Inilah Rahsia "Kejantanan" Lelaki 94 Tahun [1 Attachment]

 
baca bawah skali... rupe2nya soya x baik untuk lelaki... lepas nie Big Boss kena stop ler yang...
 
 

 Benarkah rahasia tetap subur sampai usia lanjut adalah melakukan seks rutin tiga kali setiap malam dan mengonsumsi mentega setiap hari?  Ramjit Raghav, lelaki India berusia 94 tahun yang menjadi ayah tertua di dunia ini, mengungkapkan rahasia kejantanannya!

Raghav baru saja mendapat kebahagian tiada tara setelah memberi isteri tuanya yang berusia 59 tahun seorang bayi lelaki sehat. Rahasia kesuburannya itu rupanya tidak terlepas dari masa lalunya sebagai seorang pegulat. Ia juga mampu mempertahankan pola dietnya selama hampir 100 tahun.

Raghav rutin meminum 3½ quart (hampir 3 liter susu) dan menyantap ghee (sejenis mentega khusus) juga dicampur kacang almond sekitar 450 gram setiap hari.  Dalam pengobatan ayurveda, ghee memang dipercaya selama berabad-abad dapat meningkatkan  kualiti dan kuantiti sperma. Sayangnya, belum ada bukti ilmiah yang mendukung akan hal tersebut.

Walaupun begitu, Anda tak perlu risau. Anda pun tetap dapat  mempertahankan serta meningkatkan kualiti plus kuantiti sperma dengan cara yang lain. Inilah tiga cara di antaranya : 

 

 

Diet dan olahraga

Sudah sangat jelas kalau dua hal ini adalah yang terpenting untuk fertiliti. Pakar urologi Larry Lipshultz MD, mengatakan, ada sesuatu yang dapat dipetik dari keberhasilan Raghav. Dengan melihat postur Raghav yang ramping, lelaki berusia lanjut ini memiliki jumlah lemak tubuh yang rendah .

"Jaringan lemak dapat mengganggu produksi testosteron, memperlambat produksi sperma," papar Lipshultz .

Kalaupun diet Raghav mengandung banyak lemak dibanding standard lelaki umumnya, tetapi kedengarannya jenis dietnya mirip rendah karbo. Menurut riset dari Universitas Connecticut dan Universitas Duke, bukan hal yang aneh bila kalori yang berasal lemak pada diet low-carb boleh mencapai 70 persen sehingga dapat menurunkan berat badan dan menekan risiko penyakit jantung.

 

 

Stop berendam di air panas

Berlama-lama berendam di air panas dapat mengganggu testis dalam memproduksi sperma karena organ yang satu ini memiliki suhu yang lebih dingin ketimbang bagian tubuh lelaki lainnya. Lipshultz menegaskan, semua hal yang memicu panas dapat menimbulkan problem, tetapi beredam di bath air panas menjadi peringatan khusus karena berimplikasi langsung pada suhu testis.

Riset menyebutkan, berendam air panas 1 sampai 5 jam dalam seminggu  boleh menurukan jumlah sperma. Namun kabar baiknya:  penurunan ini tidakkekal . Tapi jelas, bila Anda ingin membuat isteri hamil, berendam air panas harus dihindari.

 

 

Kurangi soya

Banyak penelitian mengklaim soya adalah superfood, tetapi dalam beberapa tahun terakhir pernyataan itu diragukan setidaknya khusus untuk kaum Adam. Pada tahun 2008, riset para ahli di  Harvard University menunjukkan korelasi antara asupan soya dengan penurunan jumlah sperma. Ada sekitar 32 persen lebih penurunan sperma per milliliter pada lelaki yang mengonsumsi soya setiap hari dibandingkan mereka yang sama sekali tidak memakannya. Selain itu, soya juga diduga dapat memicu kes disfungsi ereksi lebih dini.


INFO : Studi: 'Lelaki Tampan' Kini Spesis Terancam.

 ooo kiranya anda yang melahirkan baby girl ramai bermakna anda sangat cantek.... ooooo

 

kalau anda melahirkan ramai anak laki bermakna anda sedang2 sajor...

 

oleh itu akan semakin ramai pompuan2 cantek lohhh....loh mcm nie pun ada ka...

 

 


 

Aku tampan kan? (c)fabuloussavers.com


Dr Satoshi Kanazawa dari London School of Economics melakukan analisa data kajian terhadap 17 ribu bayi yang lahir di Inggris pada May 1958 lalu.

Saat para peserta berumur 7 tahun, team peneliti meminta para guru untuk menilai daya pikat anak-anak tersebut. Dan ketika usia mereka mencapai 45 tahun, para relawan tersebut kemudian diminta mengumpulkan data gender buah hati yang mereka lahirkan.

Hasil penelitian menunjukkan bahwa wanita cantik cenderung memiliki bayi laki-laki atau perempuan sebagai anak pertama, namun mereka yang dinilai


berparas sederhana cenderung melahirkan hanya anak laki-laki. Dengan lain kata, peluang wanita cantik dalam melahirkan buah hati perempuan jauh lebih besar berbanding mereka yang berwajah sederhana. Hal ini seperti yang dilaporkan dalam jurnal Reproductive Sciences.

Studi lain yang dilakukan terhadap 2 ribu warga Amerika mendapati bahwa rupa wanita cenderung lebih cantik dari generasi ke generasi karena para ibu berparas cantik cenderung memiliki lebih banyak anak (perempuan) berbanding mereka yang berparas biasa.

Jadi, tak hairan bila lelaki tampan semakin jarang, dan wanita cantik bertambah banyak...


Kueteaw Iman

muka budak ini yg susah nk diamik gambar..

habis?? byk tue.... mmg feveret dia kueteaw...

suka3 kalau dapat bergambar ngan Big Boss.... (mcm aku sorang ada laki kan.... poyo...)

nie kedainya... tapi penuh.. so, dia bukak lagi meja kat depan kedai tue...

kalau kosong RM 2.40.. means x dak telumata r atas la... so, kami amik ada telur atas.. baru...Rm 3.00...masyuk...

tengok mcm x kenyang.. lepas mkn terasa sebu juga la...

boleh mai cuba..

nak perkenalkan tempat mkn baru utk sesiapa yg ke Kedah (Aloq Setaq)... kalau rasa mcm malas2 nk mkn nasi tue boleh la singgah di kedai nie... Iman Kueteaw... mmg terbaeeekkkk dari AS nie...


dia letak kerang... letak telur... mmg pueh hati la mkn... dan yg paling penting murah..... cuba rujuk pada papan tanda harga tue.... orang mmg x yah ckp la.... beremut (ghamai laa...)....

boleh la cuba yer tuan2/puan2... x rugi.. sebab mmg dlm pekan AS nie....

Mandi kolan baby Izzah

aku rasa lagi senang update blog thru email yahoo aku nie.. xyah tunggu lama nk upload gambo...
 
lepas nie x yah nk buka blog utk update.. terus dari email jer kan.... lagi boleh letak nie...
 
nie gambo mandi kolam baby izzah kat kg... tuan empunya x ada... so, kami pinjam jap ehhhh.... tenkiu3....

buah hati saya

 

* ADIK*

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers


1.10.2011 - Lahir seorang puteri Nur Aisyah Syafiyah dgn tali pusat terbeli 2 kali dgn berat 3kg dan pjg 49cm. lilit kepala 32.5cm. biru semua muka kesan terbelit, jaundise 2 hari dah ok ada bg ubat,

10 hari timbang masih 3kg

16.10.2011 - start batuk jangkit drpd Along/ ayah

20 hari - berat naik 3.5kg

30 hari - berat 3.7kg, pjg 52.5cm, BMI 13.6

31.10.2011 - masuk ICU sebab batuk sampai biru muka tahan nafas.

16.12.2011 - 2 bln berat 5.8kg, pjg 60cm, BMI 16

26.1.2012 - 3 bln berat 6.7kg, pjg 62, BMI 17.4 lilit kepala 41cm

20.2.2012 - 4bln berat 7kg, pjg 63cm, BMI 18.3, UK 44cm, masuk walker boleh gerak keblkg dan depan

20.3.2012 - 5 bln berat 7.5kg, pjg 65cm, BMI 18.5 UK 44cm

20.4.2012 - 6 bln berat 8kg, pjg 65cm, BMI 18.3 UK 44.5cm, boleh meniarap, melentang, angkat dada, faham bile org marah, bla sebut bai-bai cepat2 nk ikut, pandai cari ibu apbila naik walker

7 1/2 bln - boleh duduk

8 bln - demam campak kecik2, boleh merangkak, tumbuh 2 btg gigi bawah

10.6.2012 - tumbuh gigi bawah 2 btg

8.7.2012 - bersunat di Klinik Latifah

11.7.2012 - 8 bln, boleh berdiri sendiri, sudah boleh mkn mcm2,

19.8.2012 - boleh berjalan byk tapak masa raya,dan boleh bunyi 'angah' 'mama' 'ayah'

1.9.2012 - 11 bulan cekap berjalan dan suka pergi ke pintu nk kuar, ke CH dan Hat yai masa raya

Sample Text

Sample Text

BERSIHKANLAH HATI KAMI
KUATKANLAH IMAN KAMI

MURAHKANLAH REZEKI KAMI
JAUHILAH KAMI DARI BENCANA
There was an error in this gadget

* ALONG *

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers 09.03.2004 - Lahir puteraku, berat 3.05kg, pjg 51cm. 09.06.2004 (3 bln) - First time meniarap... sekali jer pastu 4 bulan baru meniarap terus... 09.10.2004 (7 bln) - start tumbuh gigi... xx.12.2004 - dpt demam sekam(tompok merah2 seluruh bdn)... xx.02.2005 - First time naik flight ke Langkawi... 09.03.2005 (1 th) - First time jln lepas tgn di rumah Asoka, masa tue aku tgh lipas baju terus terlepas baju2 nk sambut dia jln ke arah aku... xx.06.2005 - Pindah ke Blok Mawar 28.08.2005 - Berjalan ke Kelantan n Terengganu - kenduri Suria... xx.03.2006 (2 thn) - Start bercakap.. walaupun bahasa Perancis... xx.03.2006 (2 thn) - Start x pakai pampers.. 2006 - dah 5 kali ke Cameron Highland sebab dok kat Tapah xx.08.2006 - dapat Basikal pertama... 09.03.2007 - Hepi besday yang ke 3 tahun sayang... 01.06.2007 - Pindah ke Putrajaya... Ibu dpt kerja kat sana.. 24.10.2007 - kena demam campak (chicken pox) Umur 3 tahun dah pandai tulis nama sendiri (AMMAR, hafal ABC, 123-> 20, hari, waktu solat, alif ba ta.., doa mkn, doa tidor Umur 3 tahun setengah - sgt pandai cakap sejak tengok 611, boleh hafal warna dlm bahasa melayu dan translate ke English Umur 4 thn - mengenal semua huruf A-Z, a-z, kira 1-100, Umur 4 thn 2 bln - boleh baca 2 suku kata, BUKU, SAYA BOLA, suka main game hp/ computer Umur 5 thn - wakil tadika pertandingan silat dan persembahan menari, dpt anugerah Pelajar Cemerlang Tabika KEMAS dan dapat No.1 Umur 6 thn - Wakil Pidato Peringkat TABIKA KEMAS dapat No 1, Wakil Pidato Peringkat Parlimen Putrajaya dapat No 3 (Negara Malaysia Yang ku Cintai), masuk pertandingan membaca, pertandingan mewarna, dapat Anugerah Pelajar Cemerlang, start buat Math 28+32...41-29... Darjah 1 di Sek. Keb Minden Height.. 1 Zamrud Umur 7 tahun - sdg memahirkan diri in English, suka baca word English.. kalau salah pun tetap akan sebut dan akan tanya kita... balik sekolah ptg main basikal dan terus nk wat homework... kalau x dak homework tetap akan baca/tulis/lukis/warna...x sempat nk mandi dah... dah pandai berdikari di rumah sorang2 kalau ayah ada kelas... mandi, makan, pakai baju sekolah sendiri... basuh kasut sekolah sendiri... hari2 nk mandikan adik... suka main buih sabun tiup buat belon ngan adik.. dapat Anugerah Pelajar Cemerlang sebab dapat 5A Umur 8 Tahun - SKMH 2 Zamrud, dapat Anugerah Pelajar Cemerlang sebab dapat 5A juga.. lancar baca JAwi.. baca IQRA 4 pd bln 9, boleh baca Al Quran agak lancar...

* ANGAH *

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers 26.09.2008 - Lahir Puteriku berat 2.50kg, 49cm pjg.. Jam 12.40tghari, Jumaat, di Pusat Rawatan Mahsuri, Jitra, Kedah... Hari ke-6 - Kena tahan Wad 2 hari sebab jaundise tinggi 350 bacaan.. dibawah lampu biru 3 biji... hari ke-10 - Timbang berat turun 2.3kg... Hari ke-14 - Kena amik darah banyak utk experimen sebab kuning... Hari ke-20 - Timbang berat naik 2.4kg... 24 hari masih kena kuning... prolong jaundise Hari ke-30 - Badan start naik 2.8kg... 2 bln - Berat naik 3.5kg... pandai senyum, pandang bola merah, 3 bln - Berat 5.5kg.. pandai ckp haaa... gigigigi..., hantar pengasuh kak su 2 minggu je badan susut sebab kurang jagaan dan susu... terus minta Acu tolong jaga.. 4 bln - Berat 7.5kg... boleh meniarap, first time tido di Hotel Sri Malaysia, mandi kolam, sudah mula angkat badan nk duduk..start mkn nestum, bubur nasi... 5 bln - First time picnic kat Bagan Lalang dr 8am - 5pm, bergambar ngan kuda.... 6 bln - Berat 8.0kg, boleh golek2, bercuti di Marina Cove ikut ibu berkursus.. 7 bln - Berat 8.5kg, boleh duduk, kenal orang terutama ibu, ayah, along, acu, nk main x mau tido, suka org agah2 akan gelak besar.. 8 bln - berat naik byk 8.9kg.. boleh angkat badan utk merangkak, x mau mkn...hanya minum susu saja...kalau mkn akan muntah sehabisnya... 8 bln 14 hari - Pandai angkat tangan kalau org ckp "babai".. mak tuk ajar.. 9 bln - Start pegang botol sendiri, tumbuh gigi 4 btg terus,tumbuh gigi bawah dulu, bangun sediri dan meniti tepi sofa, berani jln pegang tangan sebelah 10 bln - Faham arahan, berjalan 2-3 tapak tanpa bantuan, suka buli Irin... 11 bln - Dah pandai berjalan tanpa bantuan... 26.09.2010 - Genap umur 1 tahun.. sambut besday di rumah Presint 9, Putrajaya.. 03.12.2010 - Start hantar sekolah kat taska PERMATA... 2bln asyik menangis.. x serasi... mak tok tolong jaga 2 minggu baru ok ke sekolah... 1 thn 2bln - rapat ngan cikgu Bella, mkn sikit2 kat sekolah, masih belum berkawan.. hari2 duduk atas cikgu time nk amik balik sekolah.. sgt manja ngan cikgu... 1 thn 5 bln - baru mula berkawan..nama kwn kiki, baby muiz... dlm buku laporan harian, menari, dgr cerita, tengok tv, main bola, menyanyi... 1 thn setengah - ckp mik yg hujung2 ja IBU-> bu, AYAH -> yah, ALONG -> yong... xx.07.2010 - Bercuti di Bagan Lalang terjatuh dan gigi atas patah... xx.10.2010 - gigi start buruk 1 tahun 8 bulan - First time naik flight ke Sabah... 2 thn - Hapi besday...sambut kat Presint 11, Putrajaya...suka baby.. pantang jumpa baby akan lari dan sentuh baby tersebut x kira dimana2 saja... 3.1.2011 - Start sekolah baru kat Taska Cahaya Mata, Penang, first time pergi ok jer... cuma x faham cikgu ckp loghat Penang.. diam jer kat sekolah... tapi balik umah akan pot pet2 sampai tertido... 3.2.2011 - sebulan dah sekolah kalau tanya mkn apa kat sekolah... hari2 akan jawab nasi goreng, nasi lemak, telur, ayam, sayur... sambil buat mimik muka/mata... 28.02.2011 - boleh ckp agak lancar ada sebutan yang masih kurang jelas, huruf 'L' bunyi 'Y', 'k'k bunyi 'T', 'R' bunyi 'y'..., membahasakan diri 'adik', pandai buat lawak/main2 ngan org cth (sayang ayah jer x sayang ibu)... suka main air mandi basuh tangan... dah start nk kencing di bilik air... sangat manja... suka nyanyi dan dgr lagu 'insyaallah'... tadika di Cahayamata Minden Height dgn Cikgu Zah.. 3 tahun - masuk tadika Hadanah, pandai baca ABC, 123 dan doa2, suka ckp diri sendiri cantik dan sgt marah kalau org ckp 'Angah x cantik'...sudah pandai berdikari, berak kencing x pakai pampers, sudah mula mkn nasi dan sayur, 3 1/2 thn - boleh tulis nama sendiri, kenal dan boleh tulis abc dan 123, x pakai pampers tido mlm..