Social Icons

Pages

Tuesday, February 23, 2010

Balik KG Part 1

Suker tau aku buat part-part nie.. bukan aper... bagi memudahkan cerita2 yg best2 kat kg tue... hihihiik... (sebenarnya malas nk d/load gambo yg byk gedabak tue.. nk tapis2 lagi... nk edit2 lagi..) so, post dulu skit2.....


okeih cerita nyer bermula balik keja ptg Jumaat tue baru nk packing baju.. x sempat weih.. baju balik dari penang pun x kuar dari beg lagi... dah nk kena tambah baju baru laks... aku la yg kena pack2.. bosan betul... mana tak nyer untuk 3 org tue... BB pack sirik baju dia... x kosa aku nk pack baju dia.. kang ader semua dia reject.. dia ambil baju lain laks masuk beg.. ader sakitkan hati aku jer.. bior ler dia pack sirik.. tuk budak2 yg 2 org tue sah2 aku ler punyer keja... untuk 9 hari weih maknanyer sorang satu beg ler...


nk kemas umah lagi... aku punya stail mmg tinggalkan umah dlm keadaan kemas... dapur mesti bersih... ruang tamu teratur...semua brg mainan mmg kena susun balik.. mmg penat.. tapi wajib juga kemas kang kalau dah balik umah sepah2 lagi penat...


dah siap semua lam kul 10.30mlm mcm tue ler... aper lagi teruih ler kerabat keta... tapi bukan nk balik kg lagi... BB nk pegi ronda/check opis dia pula... ikut jer la kami nie... singgah mkn char kue teow kat opis dia ... mmg marvelous la... kang kalau aku gie mkn lagi aku snap pic....


last2 kuar kl kul 12.30 mlm lebih... igt x jem... dah terhenjut2 dah tekan brek... jem weih.... aku pula pilih duduk belakang nk bagi dak mira tido... (sekali aku ler tido nyer..) BB la berjaga drive sorang2 sian dia.... apa boleh buat dpt binik mcm aku nie... tido mau cukup... kang migran abg juga yg susah... hehehehehee....


sampai Yan kedah lam kul 6 pagi mcm tue ler... mmg niat nk singgah umah kakak cik nie dulu sebab nk bagi beg2 ACU yg masih tertinggal kat umah tue.... aritue x muat satu keta... so ketuk la umah k.chik kul 6 pagi... kejutkan sembyg subuh.... hahaaaa... sian kan.... BB siap singgah belikan nasi lemak n terus la aku yg kebulur bangun tido makan.... (baik sungguh binik sapa nie)...bangun tido lapar...


siap mkn tenghari terus balik K. Nerang.... dah semua kat KN dah standby tunggu BB n Ammar pegi mancing.... (mengail kedah version).... aku n dak mira apa lagi rest lagi.. malas la nk pegi tempat panas2 tue dah la budak kecik nie baru nk baik demam... kang sakit aku juga susah...


layan ler gambo diorg pegi mancing kat PEDU LAKE....





nie mancing ker posing...


nie pun sama... gaya jer lebih...




wowwww ikan....kecik jer..


eksen jer lenih nie....


antara mereka yg pegi....


yang nie aku paling suker... anak saudara aku yg paling bongsu... baru 4 bulan.... 7.8kg... sihat kan... MUHAMMAD ZARIF..... hensom tul la budak nie....



Friday, February 12, 2010

PENANG PART 2


mkn ptg.....

pekan balik pulau...


laluan balik ke bukit jambul


post atas tgh2 balik pulau....






pantai seagate...






sotong goreng tepung yg dah kureng beh...

ketam bakar....

kailan...

ikan bakar yg beh...

pantai Gurney

batu feringgi

pantai seagate...



keateuw kerang...



mandi last day nk balik....




balik dah... naik feri...





Alhamdullillah Mira dah sembuh



mula2 sekali nk ucap ALHAMDULLILLAH sekali lagi sebab anak aku nie dah sihat... syukur... dah x der batuk n kahak lagi.... minta2 terus hilang la... sian aku tengok anak aku yg dah makin kurus nie.... rasa nk bagi dia montel mcm nie dah x boleh dah....



kan dah boleh nmpk muka budak matang... dah x der muka baby dah.... huhuhuhu... sian mira.... nanti kita minum susu byk2 yer.. kasi bulat balik....

Monday, February 8, 2010

PENANG PART 1



BERTOLAK DARI PUTRAJAYA 4.50AM.... SAMAPI KUL 10AM MCM TUE LA....
MULA2 OPERASI CARI HOTEL.... BAJET JUGA LA.. X NAK LA MAHAL2 SGT.... 5 BIJI JUGA SEMPAT TANYA....
B-SUITE... KRISTAL SUITE.... EISTERN.....VISTANA.... SRI MALAYSIA....
Last2 pilihan dihati...... sesuai ngan bajet... ada swimming pool (paling penting)





check in awal 11.00am... org x der boleh masuk awai.... terus terjun kolam ....




mkn kedai yg selalu mkn dulu2.... dah 5 tahun x jengah...

mama yang jaga ammar masa baby dulu2 (k.ida nama dia)

flat aku dulu2... dah x cantek... buruk rupanya... cat dah berkulat... 5 tahun dah tinggal.... ( BLOK ASOKA )
jln2 cari mkn.... ke BALIK PULAU...
laksa janggus....
sedap kan.....





senyuman kepuasan dapat mkn laksa... walaupun dah x sesedap aku buek...hehehee





nanti sambung part 2.... pekan Balik Pulau... cari sate 20sen x jumpa... dah ubah tmpat...mkn mlm yg best.. ikan bakar...




buah hati saya

 

* ADIK*

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers


1.10.2011 - Lahir seorang puteri Nur Aisyah Syafiyah dgn tali pusat terbeli 2 kali dgn berat 3kg dan pjg 49cm. lilit kepala 32.5cm. biru semua muka kesan terbelit, jaundise 2 hari dah ok ada bg ubat,

10 hari timbang masih 3kg

16.10.2011 - start batuk jangkit drpd Along/ ayah

20 hari - berat naik 3.5kg

30 hari - berat 3.7kg, pjg 52.5cm, BMI 13.6

31.10.2011 - masuk ICU sebab batuk sampai biru muka tahan nafas.

16.12.2011 - 2 bln berat 5.8kg, pjg 60cm, BMI 16

26.1.2012 - 3 bln berat 6.7kg, pjg 62, BMI 17.4 lilit kepala 41cm

20.2.2012 - 4bln berat 7kg, pjg 63cm, BMI 18.3, UK 44cm, masuk walker boleh gerak keblkg dan depan

20.3.2012 - 5 bln berat 7.5kg, pjg 65cm, BMI 18.5 UK 44cm

20.4.2012 - 6 bln berat 8kg, pjg 65cm, BMI 18.3 UK 44.5cm, boleh meniarap, melentang, angkat dada, faham bile org marah, bla sebut bai-bai cepat2 nk ikut, pandai cari ibu apbila naik walker

7 1/2 bln - boleh duduk

8 bln - demam campak kecik2, boleh merangkak, tumbuh 2 btg gigi bawah

10.6.2012 - tumbuh gigi bawah 2 btg

8.7.2012 - bersunat di Klinik Latifah

11.7.2012 - 8 bln, boleh berdiri sendiri, sudah boleh mkn mcm2,

19.8.2012 - boleh berjalan byk tapak masa raya,dan boleh bunyi 'angah' 'mama' 'ayah'

1.9.2012 - 11 bulan cekap berjalan dan suka pergi ke pintu nk kuar, ke CH dan Hat yai masa raya

Sample Text

Sample Text

BERSIHKANLAH HATI KAMI
KUATKANLAH IMAN KAMI

MURAHKANLAH REZEKI KAMI
JAUHILAH KAMI DARI BENCANA
There was an error in this gadget

* ALONG *

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers 09.03.2004 - Lahir puteraku, berat 3.05kg, pjg 51cm. 09.06.2004 (3 bln) - First time meniarap... sekali jer pastu 4 bulan baru meniarap terus... 09.10.2004 (7 bln) - start tumbuh gigi... xx.12.2004 - dpt demam sekam(tompok merah2 seluruh bdn)... xx.02.2005 - First time naik flight ke Langkawi... 09.03.2005 (1 th) - First time jln lepas tgn di rumah Asoka, masa tue aku tgh lipas baju terus terlepas baju2 nk sambut dia jln ke arah aku... xx.06.2005 - Pindah ke Blok Mawar 28.08.2005 - Berjalan ke Kelantan n Terengganu - kenduri Suria... xx.03.2006 (2 thn) - Start bercakap.. walaupun bahasa Perancis... xx.03.2006 (2 thn) - Start x pakai pampers.. 2006 - dah 5 kali ke Cameron Highland sebab dok kat Tapah xx.08.2006 - dapat Basikal pertama... 09.03.2007 - Hepi besday yang ke 3 tahun sayang... 01.06.2007 - Pindah ke Putrajaya... Ibu dpt kerja kat sana.. 24.10.2007 - kena demam campak (chicken pox) Umur 3 tahun dah pandai tulis nama sendiri (AMMAR, hafal ABC, 123-> 20, hari, waktu solat, alif ba ta.., doa mkn, doa tidor Umur 3 tahun setengah - sgt pandai cakap sejak tengok 611, boleh hafal warna dlm bahasa melayu dan translate ke English Umur 4 thn - mengenal semua huruf A-Z, a-z, kira 1-100, Umur 4 thn 2 bln - boleh baca 2 suku kata, BUKU, SAYA BOLA, suka main game hp/ computer Umur 5 thn - wakil tadika pertandingan silat dan persembahan menari, dpt anugerah Pelajar Cemerlang Tabika KEMAS dan dapat No.1 Umur 6 thn - Wakil Pidato Peringkat TABIKA KEMAS dapat No 1, Wakil Pidato Peringkat Parlimen Putrajaya dapat No 3 (Negara Malaysia Yang ku Cintai), masuk pertandingan membaca, pertandingan mewarna, dapat Anugerah Pelajar Cemerlang, start buat Math 28+32...41-29... Darjah 1 di Sek. Keb Minden Height.. 1 Zamrud Umur 7 tahun - sdg memahirkan diri in English, suka baca word English.. kalau salah pun tetap akan sebut dan akan tanya kita... balik sekolah ptg main basikal dan terus nk wat homework... kalau x dak homework tetap akan baca/tulis/lukis/warna...x sempat nk mandi dah... dah pandai berdikari di rumah sorang2 kalau ayah ada kelas... mandi, makan, pakai baju sekolah sendiri... basuh kasut sekolah sendiri... hari2 nk mandikan adik... suka main buih sabun tiup buat belon ngan adik.. dapat Anugerah Pelajar Cemerlang sebab dapat 5A Umur 8 Tahun - SKMH 2 Zamrud, dapat Anugerah Pelajar Cemerlang sebab dapat 5A juga.. lancar baca JAwi.. baca IQRA 4 pd bln 9, boleh baca Al Quran agak lancar...

* ANGAH *

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers 26.09.2008 - Lahir Puteriku berat 2.50kg, 49cm pjg.. Jam 12.40tghari, Jumaat, di Pusat Rawatan Mahsuri, Jitra, Kedah... Hari ke-6 - Kena tahan Wad 2 hari sebab jaundise tinggi 350 bacaan.. dibawah lampu biru 3 biji... hari ke-10 - Timbang berat turun 2.3kg... Hari ke-14 - Kena amik darah banyak utk experimen sebab kuning... Hari ke-20 - Timbang berat naik 2.4kg... 24 hari masih kena kuning... prolong jaundise Hari ke-30 - Badan start naik 2.8kg... 2 bln - Berat naik 3.5kg... pandai senyum, pandang bola merah, 3 bln - Berat 5.5kg.. pandai ckp haaa... gigigigi..., hantar pengasuh kak su 2 minggu je badan susut sebab kurang jagaan dan susu... terus minta Acu tolong jaga.. 4 bln - Berat 7.5kg... boleh meniarap, first time tido di Hotel Sri Malaysia, mandi kolam, sudah mula angkat badan nk duduk..start mkn nestum, bubur nasi... 5 bln - First time picnic kat Bagan Lalang dr 8am - 5pm, bergambar ngan kuda.... 6 bln - Berat 8.0kg, boleh golek2, bercuti di Marina Cove ikut ibu berkursus.. 7 bln - Berat 8.5kg, boleh duduk, kenal orang terutama ibu, ayah, along, acu, nk main x mau tido, suka org agah2 akan gelak besar.. 8 bln - berat naik byk 8.9kg.. boleh angkat badan utk merangkak, x mau mkn...hanya minum susu saja...kalau mkn akan muntah sehabisnya... 8 bln 14 hari - Pandai angkat tangan kalau org ckp "babai".. mak tuk ajar.. 9 bln - Start pegang botol sendiri, tumbuh gigi 4 btg terus,tumbuh gigi bawah dulu, bangun sediri dan meniti tepi sofa, berani jln pegang tangan sebelah 10 bln - Faham arahan, berjalan 2-3 tapak tanpa bantuan, suka buli Irin... 11 bln - Dah pandai berjalan tanpa bantuan... 26.09.2010 - Genap umur 1 tahun.. sambut besday di rumah Presint 9, Putrajaya.. 03.12.2010 - Start hantar sekolah kat taska PERMATA... 2bln asyik menangis.. x serasi... mak tok tolong jaga 2 minggu baru ok ke sekolah... 1 thn 2bln - rapat ngan cikgu Bella, mkn sikit2 kat sekolah, masih belum berkawan.. hari2 duduk atas cikgu time nk amik balik sekolah.. sgt manja ngan cikgu... 1 thn 5 bln - baru mula berkawan..nama kwn kiki, baby muiz... dlm buku laporan harian, menari, dgr cerita, tengok tv, main bola, menyanyi... 1 thn setengah - ckp mik yg hujung2 ja IBU-> bu, AYAH -> yah, ALONG -> yong... xx.07.2010 - Bercuti di Bagan Lalang terjatuh dan gigi atas patah... xx.10.2010 - gigi start buruk 1 tahun 8 bulan - First time naik flight ke Sabah... 2 thn - Hapi besday...sambut kat Presint 11, Putrajaya...suka baby.. pantang jumpa baby akan lari dan sentuh baby tersebut x kira dimana2 saja... 3.1.2011 - Start sekolah baru kat Taska Cahaya Mata, Penang, first time pergi ok jer... cuma x faham cikgu ckp loghat Penang.. diam jer kat sekolah... tapi balik umah akan pot pet2 sampai tertido... 3.2.2011 - sebulan dah sekolah kalau tanya mkn apa kat sekolah... hari2 akan jawab nasi goreng, nasi lemak, telur, ayam, sayur... sambil buat mimik muka/mata... 28.02.2011 - boleh ckp agak lancar ada sebutan yang masih kurang jelas, huruf 'L' bunyi 'Y', 'k'k bunyi 'T', 'R' bunyi 'y'..., membahasakan diri 'adik', pandai buat lawak/main2 ngan org cth (sayang ayah jer x sayang ibu)... suka main air mandi basuh tangan... dah start nk kencing di bilik air... sangat manja... suka nyanyi dan dgr lagu 'insyaallah'... tadika di Cahayamata Minden Height dgn Cikgu Zah.. 3 tahun - masuk tadika Hadanah, pandai baca ABC, 123 dan doa2, suka ckp diri sendiri cantik dan sgt marah kalau org ckp 'Angah x cantik'...sudah pandai berdikari, berak kencing x pakai pampers, sudah mula mkn nasi dan sayur, 3 1/2 thn - boleh tulis nama sendiri, kenal dan boleh tulis abc dan 123, x pakai pampers tido mlm..