Social Icons

Pages

Tuesday, April 26, 2011

Mana gigi?

cheese.... senyum....



senyum.....




taraaaa...... mana giginya??? hahahaaa.... sian dia baru 2 thn dah x dak gigi....


haaa nie bukan disebabkan mkn gula2 byk....


budak nie kalau bagi gula2 satu pun x habis dimkn..... nie disebabkan terjatuh di Bagan Lalang... habis gigi rongpeng / patah..... pastu dah reput satu2.... sian kan budak nie...


dah nya.... nk gigit buah pun susah.... kena la kita gigit kecik2 kasi mcm baby laks.....







Kaki Terkepit Basikal

muka sakit sgt2 la tue.... x tahan.. budak mana pernah luka mcm nie....


huuuu dia nangis mcm berdarah / luka 1 inci..... sungguh la manja ini budak





ha... nie la lukanya....sian gegel... baru nk belajaq beskal dah terkepit laks kaki dia....


sian sungguh la kan....


x pa belajaq lagi len kali...



psssttt: yg best tue.... x leh jln dah.. suh ayah dia sukung nk ke toilet pun..... mmg byk sungguh akainya....




Pantai Merdeka

mmg x plan pun nk ke sini....


hari Sabtu lepas la.... lepas Ammar habis sekolah ganti... Big Boss ajak pi Sg Petani... saja nk cari klinik homeopaty la... tuk amik ubat si Ammar tue la... org kata ubat nya agak mujarab juga... so, kita cuba la kan....


katanya x brapa serius lagi la... boleh lagi kalau nk berubat... so, kami cuba... harap2 ok la kan...


dah alang2 nk balik lalu area sini.... Big Boss tanya "nk singgah Pantai Merdeka tak? "waa... laju jer aku menjawab.. "nak3"... heheee bab jalan mmg pantang kan....


nie la rupenya Pantai Merdeka berwajah baru.....




dah bertahun2 juga la x ke sini..... dah byk yg berubah... semakin cantek/tersusun/ dan bersih.....










tmpat duduk sepanjang pantai...




ada taman permainan.....




ramai juga la org kan... nie dah petang...




gayut ammar gayut.....




muka x pueh hati sebab x leh mandi.... kalau ikutkan mcm nk terjun jer budak2 nie.... tapi sib baik masih dengar kata...



next time kita pi lagi... kita mandi kay anak2....






Pizza Hut

Agak tertipu juga la ngan iklan Pizza Hut nie....


rupanya yg diskaun 50% tue ikut menu... contohnya... kalau Monday promosi personal pizza tue.. cuma yg tue jer la valid tuk hari tue...


kalau Tuesday promosi spegeti.. haa.. cuma yg tuk hari tue yg itue jer la yg dpt diskaun 50%.....


ha... so, kalau ko mkn apa2 yg diskaun tue kenapergihari tersebut shj la....

so, kami pergi Jumaat lepas mmg promosinya hanya lasagna kalau x silap... so. x der la nk order yg tue kan... '


maka kami order yg nie... so, price mcm biasa jer la...















budak yg x sabar nk hirup sup....




mama yg hidungnya dah makin kembang kan3..... huekkkkk.....






Penyakit Video HP

Skang nie aku dah naik penin nk layan kerenah mek (mira) sorang nie...


hari2 nk tengok 'gambar' video dlm hp aku... dh boleh hafal dah ayat2 utk setiap video tue..


video tu pun byk muka dia dan ammar jer pun...


sampai habis habis bateri hp baru dia kan stop... tue pun lepas charge dia akan samung balik... kalau x bagi menjerit satu block akan dgr... malu la kan... biar anak menjerit... so, ikut la.... mau x penin..... huhuhuhuu


dah seminggu la dpt penyakit baru nie..."penyakit video hp"....



muka x ikhlas bergambo ngan org.. kalau sorang2 suka la....


ammar lak ngada2 pejam mata....susah la nk amik gambo budak berdua nie....


serabut sungguh aku tengok rambut dak nie...


suka la tengok gambo nie... nmpk mcm budak dah 5 thn... ngeh..ngeh..ngeh...



tak la baru 2 thn 7 bln.... x masuk 3 thn lagi la...




Friday, April 22, 2011

Sarawak Part 13 -> Sayonara Sarawak

Ammar order nasi lemak Rm10 nie... ataih kapal terbang... anak aku nie... mmg terbaekk....











Sarawak Part 12 -> Breakfast di Hotel

mkn mmg mewah juga di sini...

siap boleh order utk mkn berat.... yg lain ada di hidangkan...



mee goreng mamak... sedap...


mak order nasi lemak... sgt lemak dan sedap nasinya... cuma sambal x sama kita...

pekat gila sambal srwk nie yer...








bilik yg kami nginap.... 2 katil queen...




Sarawak Part 11 -> Kek Lapis Dayang Salha

shopping skit2 kek...


boleh rasa mcm hari raya laks... byk kek yg dihidang.... semua sedap.... bagi aku rasanya sama ja...



nie gambo kilang kek lapis salha nie.... mmg puas hati la kalau nk shopping kek di sini.... kedai nie sebelah Barok tue la...







Sarawak Part 10 -> Pantai di Gunung Santubong

Dalam Damai beach Resort....


pantai yg sunggoh bersih dan cantek....



Bergambar ngan cik mira.... yg x mau jln.. nk suruh dukong jer.....






belakang tue gunung Santubong....

cantek sunggoh pantainya...


Depan Damai Beach Resort... kena melalui resort nie utk ke pantai...







buah hati saya

 

* ADIK*

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers


1.10.2011 - Lahir seorang puteri Nur Aisyah Syafiyah dgn tali pusat terbeli 2 kali dgn berat 3kg dan pjg 49cm. lilit kepala 32.5cm. biru semua muka kesan terbelit, jaundise 2 hari dah ok ada bg ubat,

10 hari timbang masih 3kg

16.10.2011 - start batuk jangkit drpd Along/ ayah

20 hari - berat naik 3.5kg

30 hari - berat 3.7kg, pjg 52.5cm, BMI 13.6

31.10.2011 - masuk ICU sebab batuk sampai biru muka tahan nafas.

16.12.2011 - 2 bln berat 5.8kg, pjg 60cm, BMI 16

26.1.2012 - 3 bln berat 6.7kg, pjg 62, BMI 17.4 lilit kepala 41cm

20.2.2012 - 4bln berat 7kg, pjg 63cm, BMI 18.3, UK 44cm, masuk walker boleh gerak keblkg dan depan

20.3.2012 - 5 bln berat 7.5kg, pjg 65cm, BMI 18.5 UK 44cm

20.4.2012 - 6 bln berat 8kg, pjg 65cm, BMI 18.3 UK 44.5cm, boleh meniarap, melentang, angkat dada, faham bile org marah, bla sebut bai-bai cepat2 nk ikut, pandai cari ibu apbila naik walker

7 1/2 bln - boleh duduk

8 bln - demam campak kecik2, boleh merangkak, tumbuh 2 btg gigi bawah

10.6.2012 - tumbuh gigi bawah 2 btg

8.7.2012 - bersunat di Klinik Latifah

11.7.2012 - 8 bln, boleh berdiri sendiri, sudah boleh mkn mcm2,

19.8.2012 - boleh berjalan byk tapak masa raya,dan boleh bunyi 'angah' 'mama' 'ayah'

1.9.2012 - 11 bulan cekap berjalan dan suka pergi ke pintu nk kuar, ke CH dan Hat yai masa raya

Sample Text

Sample Text

BERSIHKANLAH HATI KAMI
KUATKANLAH IMAN KAMI

MURAHKANLAH REZEKI KAMI
JAUHILAH KAMI DARI BENCANA
There was an error in this gadget

* ALONG *

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers 09.03.2004 - Lahir puteraku, berat 3.05kg, pjg 51cm. 09.06.2004 (3 bln) - First time meniarap... sekali jer pastu 4 bulan baru meniarap terus... 09.10.2004 (7 bln) - start tumbuh gigi... xx.12.2004 - dpt demam sekam(tompok merah2 seluruh bdn)... xx.02.2005 - First time naik flight ke Langkawi... 09.03.2005 (1 th) - First time jln lepas tgn di rumah Asoka, masa tue aku tgh lipas baju terus terlepas baju2 nk sambut dia jln ke arah aku... xx.06.2005 - Pindah ke Blok Mawar 28.08.2005 - Berjalan ke Kelantan n Terengganu - kenduri Suria... xx.03.2006 (2 thn) - Start bercakap.. walaupun bahasa Perancis... xx.03.2006 (2 thn) - Start x pakai pampers.. 2006 - dah 5 kali ke Cameron Highland sebab dok kat Tapah xx.08.2006 - dapat Basikal pertama... 09.03.2007 - Hepi besday yang ke 3 tahun sayang... 01.06.2007 - Pindah ke Putrajaya... Ibu dpt kerja kat sana.. 24.10.2007 - kena demam campak (chicken pox) Umur 3 tahun dah pandai tulis nama sendiri (AMMAR, hafal ABC, 123-> 20, hari, waktu solat, alif ba ta.., doa mkn, doa tidor Umur 3 tahun setengah - sgt pandai cakap sejak tengok 611, boleh hafal warna dlm bahasa melayu dan translate ke English Umur 4 thn - mengenal semua huruf A-Z, a-z, kira 1-100, Umur 4 thn 2 bln - boleh baca 2 suku kata, BUKU, SAYA BOLA, suka main game hp/ computer Umur 5 thn - wakil tadika pertandingan silat dan persembahan menari, dpt anugerah Pelajar Cemerlang Tabika KEMAS dan dapat No.1 Umur 6 thn - Wakil Pidato Peringkat TABIKA KEMAS dapat No 1, Wakil Pidato Peringkat Parlimen Putrajaya dapat No 3 (Negara Malaysia Yang ku Cintai), masuk pertandingan membaca, pertandingan mewarna, dapat Anugerah Pelajar Cemerlang, start buat Math 28+32...41-29... Darjah 1 di Sek. Keb Minden Height.. 1 Zamrud Umur 7 tahun - sdg memahirkan diri in English, suka baca word English.. kalau salah pun tetap akan sebut dan akan tanya kita... balik sekolah ptg main basikal dan terus nk wat homework... kalau x dak homework tetap akan baca/tulis/lukis/warna...x sempat nk mandi dah... dah pandai berdikari di rumah sorang2 kalau ayah ada kelas... mandi, makan, pakai baju sekolah sendiri... basuh kasut sekolah sendiri... hari2 nk mandikan adik... suka main buih sabun tiup buat belon ngan adik.. dapat Anugerah Pelajar Cemerlang sebab dapat 5A Umur 8 Tahun - SKMH 2 Zamrud, dapat Anugerah Pelajar Cemerlang sebab dapat 5A juga.. lancar baca JAwi.. baca IQRA 4 pd bln 9, boleh baca Al Quran agak lancar...

* ANGAH *

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers 26.09.2008 - Lahir Puteriku berat 2.50kg, 49cm pjg.. Jam 12.40tghari, Jumaat, di Pusat Rawatan Mahsuri, Jitra, Kedah... Hari ke-6 - Kena tahan Wad 2 hari sebab jaundise tinggi 350 bacaan.. dibawah lampu biru 3 biji... hari ke-10 - Timbang berat turun 2.3kg... Hari ke-14 - Kena amik darah banyak utk experimen sebab kuning... Hari ke-20 - Timbang berat naik 2.4kg... 24 hari masih kena kuning... prolong jaundise Hari ke-30 - Badan start naik 2.8kg... 2 bln - Berat naik 3.5kg... pandai senyum, pandang bola merah, 3 bln - Berat 5.5kg.. pandai ckp haaa... gigigigi..., hantar pengasuh kak su 2 minggu je badan susut sebab kurang jagaan dan susu... terus minta Acu tolong jaga.. 4 bln - Berat 7.5kg... boleh meniarap, first time tido di Hotel Sri Malaysia, mandi kolam, sudah mula angkat badan nk duduk..start mkn nestum, bubur nasi... 5 bln - First time picnic kat Bagan Lalang dr 8am - 5pm, bergambar ngan kuda.... 6 bln - Berat 8.0kg, boleh golek2, bercuti di Marina Cove ikut ibu berkursus.. 7 bln - Berat 8.5kg, boleh duduk, kenal orang terutama ibu, ayah, along, acu, nk main x mau tido, suka org agah2 akan gelak besar.. 8 bln - berat naik byk 8.9kg.. boleh angkat badan utk merangkak, x mau mkn...hanya minum susu saja...kalau mkn akan muntah sehabisnya... 8 bln 14 hari - Pandai angkat tangan kalau org ckp "babai".. mak tuk ajar.. 9 bln - Start pegang botol sendiri, tumbuh gigi 4 btg terus,tumbuh gigi bawah dulu, bangun sediri dan meniti tepi sofa, berani jln pegang tangan sebelah 10 bln - Faham arahan, berjalan 2-3 tapak tanpa bantuan, suka buli Irin... 11 bln - Dah pandai berjalan tanpa bantuan... 26.09.2010 - Genap umur 1 tahun.. sambut besday di rumah Presint 9, Putrajaya.. 03.12.2010 - Start hantar sekolah kat taska PERMATA... 2bln asyik menangis.. x serasi... mak tok tolong jaga 2 minggu baru ok ke sekolah... 1 thn 2bln - rapat ngan cikgu Bella, mkn sikit2 kat sekolah, masih belum berkawan.. hari2 duduk atas cikgu time nk amik balik sekolah.. sgt manja ngan cikgu... 1 thn 5 bln - baru mula berkawan..nama kwn kiki, baby muiz... dlm buku laporan harian, menari, dgr cerita, tengok tv, main bola, menyanyi... 1 thn setengah - ckp mik yg hujung2 ja IBU-> bu, AYAH -> yah, ALONG -> yong... xx.07.2010 - Bercuti di Bagan Lalang terjatuh dan gigi atas patah... xx.10.2010 - gigi start buruk 1 tahun 8 bulan - First time naik flight ke Sabah... 2 thn - Hapi besday...sambut kat Presint 11, Putrajaya...suka baby.. pantang jumpa baby akan lari dan sentuh baby tersebut x kira dimana2 saja... 3.1.2011 - Start sekolah baru kat Taska Cahaya Mata, Penang, first time pergi ok jer... cuma x faham cikgu ckp loghat Penang.. diam jer kat sekolah... tapi balik umah akan pot pet2 sampai tertido... 3.2.2011 - sebulan dah sekolah kalau tanya mkn apa kat sekolah... hari2 akan jawab nasi goreng, nasi lemak, telur, ayam, sayur... sambil buat mimik muka/mata... 28.02.2011 - boleh ckp agak lancar ada sebutan yang masih kurang jelas, huruf 'L' bunyi 'Y', 'k'k bunyi 'T', 'R' bunyi 'y'..., membahasakan diri 'adik', pandai buat lawak/main2 ngan org cth (sayang ayah jer x sayang ibu)... suka main air mandi basuh tangan... dah start nk kencing di bilik air... sangat manja... suka nyanyi dan dgr lagu 'insyaallah'... tadika di Cahayamata Minden Height dgn Cikgu Zah.. 3 tahun - masuk tadika Hadanah, pandai baca ABC, 123 dan doa2, suka ckp diri sendiri cantik dan sgt marah kalau org ckp 'Angah x cantik'...sudah pandai berdikari, berak kencing x pakai pampers, sudah mula mkn nasi dan sayur, 3 1/2 thn - boleh tulis nama sendiri, kenal dan boleh tulis abc dan 123, x pakai pampers tido mlm..