Social Icons

Pages

Thursday, March 31, 2011

Asam Pedas Sedap


memang sedap Asam Jawa nie... rasa msm manis pedas....


kalau rasa ngantuk nyap jer seketul pasti terus segar.... sebab rasa masam... manis... pedas tue yg terangkat habis tue...


aku beli Rm4 kat kedai mkn hari tue...


selain botol yg comel... mmg sedap... aku suka..... sapa nk mai la amik kat cubik aku nie....


aku letak kat opis sajor... ubat dikala ngantuk....

Tudung Pink kesayangan hilang

bila tengok gambo nie.... gambo mira pakai tudung aku yg nie.... baru teringat...


tudung nie hilang.... tak taw dah ke mana menghilang... dah puas geledah sana sini.... x jumpa juga...


sayang taw tudung nie beli kat Shah Alam... masa attend kursus Analisis Statistik hujung tahun 2010 tue...


beli kat Pasar mlm jer... Rm 10 jer... tapi aku tetap sayang tudung color pink nie... nie la satu2nya tudung color pink ala2 syria yg aku ada...


huuuhuuu kena cari balik la... mana la agaknya dia duduk... kat kedai mana tue??? aik.... kedai??? hahahaa ada plan nk beli baru la pula.... x larat dah aih nk cari....


Mkn2 di Tepi Pantai QueensBay


dulu kalau nk mkn ikan bakar kat PP nie senang jer.... turun Penang Bridge terus akan nmpk deretan kedai ikan bakar tepi laut tue....


tapi skang nie byk kwsn dah dimajukan dinaikkan bangunan rumah dan pejabat Marin tue.... so, skang diorg move out tepi pantai QB nie... kiranya jln ke Jeti Pantai Jerjak....


nie first time kami nk cuba kat sini... x tau la gerai mana sedap kan... just try & error jer la....


tapi alhamdullillah.... sib kami baik.... dpt gerai yg sedap... dia ada byk gerai di sini....


budak yg nyorok belakang aku tue lapar tahap kebulur dah nie.... sebab tue dh jadi mcm tue....

sian sunggoh.... masa tghari suh mkn byk2 x nk... pastu gie shopping2.... dari kol 12tghari sampai kol 6ptg (hari Ahad... cuti...byk tempat pergi survay botol susu Avent tuk si Mira.... habis stock yg 9oz punya... sebab tue jadi lama shopping tue.....) mana tak lapaunya budak nie kan...



dia ptg ke mlm mmg akan kelaparan... time mkn dia ok...




budak kemaruk bergambo..... senyum memanjang....



yg diorder sampai.... yg lain x sempat snap... (kangkung goreng belacan... udang goreng tepung... tomyam campur.... telur dadar....) dah kebuluran semuanya.... kui3... mmg sedap dan murah..... ikan siakap nie siap masak baru RM23... murah kan...

nie la ruper gerai2 tue..... dah maghrib nk balik dah...



bagi jelas skit....

lampu2 kat belakang tue jambatan Pulau Pinang.....





muka kekenyangan..... nyum3.... boleh dtg lagi.... sebab sedap dan murah.... semua skali baru RM45... campur air buah lagie tue...



Dulu x Suka.. Skang Terlebih Sudah

SEBELUM........




SEBELUM nie mmg susah sgt nk amik gambo budak nie......


seboleh2nya dia x kan pandang kamera.....


ckp la apapun... acan la apa pun.... mmg dia x kan pandang kamera....


dia x suka sunggoh bergambo.....





SEKARANG.......







SEKARANG... jenuh nk melayan... pantang nmpk kita pegang hp suh amik gambo dia...


dah la tue... kalau stakat seping dua x pa la juga.... ini 10-20 keping weih.... lagi dia x puas.... jenuh la melayan... kdg2 aku delete jer lepaih snap.... kalau tak mmg penuh la hp aku tue kan....


mcm2kan... dah masuk 2 thn setengah baru pandai nk bergambo yer cik MIRA....




Penyibuk vs Bayang2

si kecik nie mmg suka buat apa yg along dia buat... (mcm bayang2 tue... apa saja aktiviti along akan dia buat juga... mcm bayang2 pun ada... mcm penyibuk pun ada kan...)

kalau along dia main kat luar.. skali ngan dia x mo masuk umah dah... dia join skali kawan ngan kawan2 along dia.... budak2 tue semua lelaki... dia pun berlari mcm boy dah...


kalau along mandi pun nk ikut juga... (isssyyyy tapi kena pakai sepender la 2-2 org..)


kalau along nk mkn nasi dia pun nak... (tp x mkn pun gonyeh2 kat pinggan ja... geram aku...)


kalau along tengok tv dia pun tengok tv juga..... siap berebut tempat pula... fenin2... riuh/ gamat umah mcm anak sepuluh....


kalau along buat home work... dia pun mesti nk pensel dan color juga.... so, kena la sediakan untuk dia juga.... baru 2 thn setengah dah ada kelengkapan mcm darjah 1.... mana taknya... kang kacau along nk wat homework lak kan....






isyyy.... aku adalah pemerhati setia mereka.... kalau dah habis homework baru aku boleh tido... sebab tue la skang nie aku dah tido lewat taw...


hari2 kul 11pm keatas baru nk masuk tido.... campur tolak... 11.30pm baru leh nk lena....


aku dah kekurangan tido la.... dulu masa anak x sekolah kul 10pm dah ataih katil dah.... huhuuu..

Wednesday, March 30, 2011

TGH BELAJAR BUAT BANNER



Ingat nk letak gambo nie kat ataih header blog....


tapi x dpt lagi.... kena korek2 lagi mcmana nk buat tue...


sungguh la syiok dpt buat banner dah....


nie habsil pencarian kat tenet juga...


download free punya.... kat http://mybannermaker.com


boleh cuba ya tuan2 dan puan2 yg berminat....


mmg teruja habis la.... ada blink2 lagi... kalau letak header mesti dia blink2 juga....



Monday, March 28, 2011

Tempat Baru di Opis

Actually dah sebulan aku pindah tempat baru nie.... (baru nk updated??... baru ada mood nk updated laa...) sgt2 la suka di tempat baru nie.... sebab? lebih privasi lagi la... pastu dpt komputer flat screen nie... kat opis HQ pun kalau aku stay akan dpt flat screen juga... tapi alhamdullillah dpt juga kat sini.....



komputer nie komputer pool... so, akan ada la org menggunakanya... x kisah la kan.... hak kerajaan katakan...


so, apa lagi kalau x kuar mmg keja updated blog la aku... (keja lain pun buat juga... hehehehe)




ha.... nie la tempat aku setelah di zoom kuar... (saja bagi semak2 skit.. kang org kata aku x der keja laks kan.. hik3)
belakang tue tempat En. Hassan bos bahagian operasi ....


kosong kan opis aku.. semua org x dak .... kursus induksi...


yg lagi best kan.... opis nie ada Hi Fi... so, kami pasang la Hot FM... walaupun x dak orang tetap x sunyi... sebab radio dipasang mcm kat umah.... bos x kisah... janji keja siap kan...


sebab tue aku suka kat sini... santai jer....

Ikat Rambut vs Lepas Rambut

aku rasa rambut budak nie mmg jenis rambut kering...... kalau x letak minyak mmg akan mengerbang ls rambutnya... kalau bangun tido... ermmm tak yah ckp la.... mcm minah senget pun ada..... mmg tak terurus habis la....


muka dia pun nmpk sememeh jer.....


tapi....... kalau ikat rambut nmpk mcm budak besar... dan lagi segar mukanya... kan.. aku mmg suka kalau dia ikat rambut.... tapi mmg susah nau la nk pujuk ikat rambut.... apa motip N3 nie pun aku x tahu.... oooo aku nk ckp aku lebih suka kalu budak ini ikat rambut... nmpk lebih kemas dan lagi somel....( puji anak sendiri pula... poyos.... la aku nie....) heehee

Beg Emas Jusco Cantek

cantek tak??? haa... apa lagi cepat2 la pergi Jusco... beli barang RM50 dpt beg nie satu...


waa..... betul2 cantek weih.... suka sunggoh aku.... beli baju n suar... RM97... pastu adik kaunter tue promote la suh beli lolipop 3 biji bagi cukup RM 100... so, aku dpt 2 biji beg emas nie.....


best kan... besar beg nie.... kalau sapa2 yg beli kat barang2 umah dpt color silver... ( syyy tak cantek..) emas juga cantek.... mata emas.... fuhhh. kalau nk beli reganya RM7.90.... x kosa la nk beli kan...... he5...

Durian Pembuka 2011


nama pun hantu durian.... mmg dah ckp kat Big Boss nk mkn durian....


lepas mkn CKT kat Sany terus singgah kat bayan Baru nie... cari port jual durian...(dekat ja Tokong Ular ngan Bayan Baru nie....)


tengok nie mmg lemak berkrim dan sgt sedap.... mai aiiii mmg puas hati la walaupun mahal skang nie.... ya la baru start musim durian kan...






pilih2 mai pilih... ada sebiji RM20... ada sebiji RM15... ada RM10....


mahai kan..... nk mkn punya pasai.... beli juga.... tapi Big Boss bagi syarat kena mkn kat situ... bukan apa takut buah x elok terus boleh tukar kan...


aku setuju jer.. asalkan boleh mkn.... kan....




nyum3.... Ammar pun dah jadi hantu durian.... Ammirah baru belajar nk mkn... so, di jilat2 ja dulu.... rasa2.... aku mmg hentam cukup2 la.... walhal baru sudah mkn CKT nie.... mmg hantu katakan.... mcmana pun boleh.... asalkan durian.... kui3...


haa....... muka puas dpt mkn durian.... sodap pula tue....



Char Kuew Teow (CKT) @ Sany

haaaa.... tu dia... dah jumpa dah... Sany CKT... dulu mmg kami akanmkn kat kedai Sany nie kalau terliur nk mkn CKT...


past dah lama tinggai Penang... kedai yg lama dah tutup.... kami dok cari2 balik kat mana dia buka...


tereeennggg jumpa juga...... kat Tokong Ulaq.... mmg tetap sedap... tetap NO.1.... rasa nya mmg cukup2 rasa...


ok yg aku nie special... RM5 ada 5 ekor udang... Ammar amik RM3.. ada 3 ekoq udang... Big Boss amik RM7 ada 7 ekoq udang... sebab??? (syyy si MIra skang nie hantu udang..... kalau mkn mesti nk ada udang.....) udang pun besaq2 juga la....


tapi kan aku advice la kalau nk mkn kat sini lagi ko amik jer biasa tue 2... baru RM6... udng dpt 6 ekoq... dan ko dpt kue teow lebih dan kerag labih.. dan telur lebih...


lagi untung kan.... nnti aku kena order mcm tue la rasanya... sebab aku mkn yg special pun rasa x cukup la... sebab mmg kebulur kut.. atau mmg aku dah jadi penggemar CKT... kui3....


nie cabai jeruk dia... nah amik ko satu turpaware besaq lagi dia bagi ko... tapi kan x pedas... sedap sgt... rasa krup2.. rangup jer... mcm fresh punya... mmg aku tambah 3 kali wei.... sedapppp....




ini budak yg tunjuk2 udang takut Big Boss mkn udang dia.....



tengok cabai jeruk penuh pinggan Big Boss bubuh... mmg x podas..
aku yg muka kekenyangan.... suka sungguh.... mmg aku akan dtg lagi.... tungguuuu....


kat belakang ada nama kedai... saja snap curi2... malu nk snap terang2.... kah3...

buah hati saya

 

* ADIK*

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers


1.10.2011 - Lahir seorang puteri Nur Aisyah Syafiyah dgn tali pusat terbeli 2 kali dgn berat 3kg dan pjg 49cm. lilit kepala 32.5cm. biru semua muka kesan terbelit, jaundise 2 hari dah ok ada bg ubat,

10 hari timbang masih 3kg

16.10.2011 - start batuk jangkit drpd Along/ ayah

20 hari - berat naik 3.5kg

30 hari - berat 3.7kg, pjg 52.5cm, BMI 13.6

31.10.2011 - masuk ICU sebab batuk sampai biru muka tahan nafas.

16.12.2011 - 2 bln berat 5.8kg, pjg 60cm, BMI 16

26.1.2012 - 3 bln berat 6.7kg, pjg 62, BMI 17.4 lilit kepala 41cm

20.2.2012 - 4bln berat 7kg, pjg 63cm, BMI 18.3, UK 44cm, masuk walker boleh gerak keblkg dan depan

20.3.2012 - 5 bln berat 7.5kg, pjg 65cm, BMI 18.5 UK 44cm

20.4.2012 - 6 bln berat 8kg, pjg 65cm, BMI 18.3 UK 44.5cm, boleh meniarap, melentang, angkat dada, faham bile org marah, bla sebut bai-bai cepat2 nk ikut, pandai cari ibu apbila naik walker

7 1/2 bln - boleh duduk

8 bln - demam campak kecik2, boleh merangkak, tumbuh 2 btg gigi bawah

10.6.2012 - tumbuh gigi bawah 2 btg

8.7.2012 - bersunat di Klinik Latifah

11.7.2012 - 8 bln, boleh berdiri sendiri, sudah boleh mkn mcm2,

19.8.2012 - boleh berjalan byk tapak masa raya,dan boleh bunyi 'angah' 'mama' 'ayah'

1.9.2012 - 11 bulan cekap berjalan dan suka pergi ke pintu nk kuar, ke CH dan Hat yai masa raya

Sample Text

Sample Text

BERSIHKANLAH HATI KAMI
KUATKANLAH IMAN KAMI

MURAHKANLAH REZEKI KAMI
JAUHILAH KAMI DARI BENCANA
There was an error in this gadget

* ALONG *

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers 09.03.2004 - Lahir puteraku, berat 3.05kg, pjg 51cm. 09.06.2004 (3 bln) - First time meniarap... sekali jer pastu 4 bulan baru meniarap terus... 09.10.2004 (7 bln) - start tumbuh gigi... xx.12.2004 - dpt demam sekam(tompok merah2 seluruh bdn)... xx.02.2005 - First time naik flight ke Langkawi... 09.03.2005 (1 th) - First time jln lepas tgn di rumah Asoka, masa tue aku tgh lipas baju terus terlepas baju2 nk sambut dia jln ke arah aku... xx.06.2005 - Pindah ke Blok Mawar 28.08.2005 - Berjalan ke Kelantan n Terengganu - kenduri Suria... xx.03.2006 (2 thn) - Start bercakap.. walaupun bahasa Perancis... xx.03.2006 (2 thn) - Start x pakai pampers.. 2006 - dah 5 kali ke Cameron Highland sebab dok kat Tapah xx.08.2006 - dapat Basikal pertama... 09.03.2007 - Hepi besday yang ke 3 tahun sayang... 01.06.2007 - Pindah ke Putrajaya... Ibu dpt kerja kat sana.. 24.10.2007 - kena demam campak (chicken pox) Umur 3 tahun dah pandai tulis nama sendiri (AMMAR, hafal ABC, 123-> 20, hari, waktu solat, alif ba ta.., doa mkn, doa tidor Umur 3 tahun setengah - sgt pandai cakap sejak tengok 611, boleh hafal warna dlm bahasa melayu dan translate ke English Umur 4 thn - mengenal semua huruf A-Z, a-z, kira 1-100, Umur 4 thn 2 bln - boleh baca 2 suku kata, BUKU, SAYA BOLA, suka main game hp/ computer Umur 5 thn - wakil tadika pertandingan silat dan persembahan menari, dpt anugerah Pelajar Cemerlang Tabika KEMAS dan dapat No.1 Umur 6 thn - Wakil Pidato Peringkat TABIKA KEMAS dapat No 1, Wakil Pidato Peringkat Parlimen Putrajaya dapat No 3 (Negara Malaysia Yang ku Cintai), masuk pertandingan membaca, pertandingan mewarna, dapat Anugerah Pelajar Cemerlang, start buat Math 28+32...41-29... Darjah 1 di Sek. Keb Minden Height.. 1 Zamrud Umur 7 tahun - sdg memahirkan diri in English, suka baca word English.. kalau salah pun tetap akan sebut dan akan tanya kita... balik sekolah ptg main basikal dan terus nk wat homework... kalau x dak homework tetap akan baca/tulis/lukis/warna...x sempat nk mandi dah... dah pandai berdikari di rumah sorang2 kalau ayah ada kelas... mandi, makan, pakai baju sekolah sendiri... basuh kasut sekolah sendiri... hari2 nk mandikan adik... suka main buih sabun tiup buat belon ngan adik.. dapat Anugerah Pelajar Cemerlang sebab dapat 5A Umur 8 Tahun - SKMH 2 Zamrud, dapat Anugerah Pelajar Cemerlang sebab dapat 5A juga.. lancar baca JAwi.. baca IQRA 4 pd bln 9, boleh baca Al Quran agak lancar...

* ANGAH *

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers 26.09.2008 - Lahir Puteriku berat 2.50kg, 49cm pjg.. Jam 12.40tghari, Jumaat, di Pusat Rawatan Mahsuri, Jitra, Kedah... Hari ke-6 - Kena tahan Wad 2 hari sebab jaundise tinggi 350 bacaan.. dibawah lampu biru 3 biji... hari ke-10 - Timbang berat turun 2.3kg... Hari ke-14 - Kena amik darah banyak utk experimen sebab kuning... Hari ke-20 - Timbang berat naik 2.4kg... 24 hari masih kena kuning... prolong jaundise Hari ke-30 - Badan start naik 2.8kg... 2 bln - Berat naik 3.5kg... pandai senyum, pandang bola merah, 3 bln - Berat 5.5kg.. pandai ckp haaa... gigigigi..., hantar pengasuh kak su 2 minggu je badan susut sebab kurang jagaan dan susu... terus minta Acu tolong jaga.. 4 bln - Berat 7.5kg... boleh meniarap, first time tido di Hotel Sri Malaysia, mandi kolam, sudah mula angkat badan nk duduk..start mkn nestum, bubur nasi... 5 bln - First time picnic kat Bagan Lalang dr 8am - 5pm, bergambar ngan kuda.... 6 bln - Berat 8.0kg, boleh golek2, bercuti di Marina Cove ikut ibu berkursus.. 7 bln - Berat 8.5kg, boleh duduk, kenal orang terutama ibu, ayah, along, acu, nk main x mau tido, suka org agah2 akan gelak besar.. 8 bln - berat naik byk 8.9kg.. boleh angkat badan utk merangkak, x mau mkn...hanya minum susu saja...kalau mkn akan muntah sehabisnya... 8 bln 14 hari - Pandai angkat tangan kalau org ckp "babai".. mak tuk ajar.. 9 bln - Start pegang botol sendiri, tumbuh gigi 4 btg terus,tumbuh gigi bawah dulu, bangun sediri dan meniti tepi sofa, berani jln pegang tangan sebelah 10 bln - Faham arahan, berjalan 2-3 tapak tanpa bantuan, suka buli Irin... 11 bln - Dah pandai berjalan tanpa bantuan... 26.09.2010 - Genap umur 1 tahun.. sambut besday di rumah Presint 9, Putrajaya.. 03.12.2010 - Start hantar sekolah kat taska PERMATA... 2bln asyik menangis.. x serasi... mak tok tolong jaga 2 minggu baru ok ke sekolah... 1 thn 2bln - rapat ngan cikgu Bella, mkn sikit2 kat sekolah, masih belum berkawan.. hari2 duduk atas cikgu time nk amik balik sekolah.. sgt manja ngan cikgu... 1 thn 5 bln - baru mula berkawan..nama kwn kiki, baby muiz... dlm buku laporan harian, menari, dgr cerita, tengok tv, main bola, menyanyi... 1 thn setengah - ckp mik yg hujung2 ja IBU-> bu, AYAH -> yah, ALONG -> yong... xx.07.2010 - Bercuti di Bagan Lalang terjatuh dan gigi atas patah... xx.10.2010 - gigi start buruk 1 tahun 8 bulan - First time naik flight ke Sabah... 2 thn - Hapi besday...sambut kat Presint 11, Putrajaya...suka baby.. pantang jumpa baby akan lari dan sentuh baby tersebut x kira dimana2 saja... 3.1.2011 - Start sekolah baru kat Taska Cahaya Mata, Penang, first time pergi ok jer... cuma x faham cikgu ckp loghat Penang.. diam jer kat sekolah... tapi balik umah akan pot pet2 sampai tertido... 3.2.2011 - sebulan dah sekolah kalau tanya mkn apa kat sekolah... hari2 akan jawab nasi goreng, nasi lemak, telur, ayam, sayur... sambil buat mimik muka/mata... 28.02.2011 - boleh ckp agak lancar ada sebutan yang masih kurang jelas, huruf 'L' bunyi 'Y', 'k'k bunyi 'T', 'R' bunyi 'y'..., membahasakan diri 'adik', pandai buat lawak/main2 ngan org cth (sayang ayah jer x sayang ibu)... suka main air mandi basuh tangan... dah start nk kencing di bilik air... sangat manja... suka nyanyi dan dgr lagu 'insyaallah'... tadika di Cahayamata Minden Height dgn Cikgu Zah.. 3 tahun - masuk tadika Hadanah, pandai baca ABC, 123 dan doa2, suka ckp diri sendiri cantik dan sgt marah kalau org ckp 'Angah x cantik'...sudah pandai berdikari, berak kencing x pakai pampers, sudah mula mkn nasi dan sayur, 3 1/2 thn - boleh tulis nama sendiri, kenal dan boleh tulis abc dan 123, x pakai pampers tido mlm..