Social Icons

Pages

Friday, May 28, 2010

"Ammirah" by Ammar

haaaaa..... cantek tak.... inilah gambaran Ammirah di mata Ammar.... kahkahkah.... tergelak besaq aku tengok gambaq nie... si mira nie la suh ammar lukis cat... last2 Ammar lukis muka si Mira..... siap kira jari 5 lagi tue...
reaksi si mira..."suker ler.. siap gelak2'... dia tak tau tue muka dia... sure bila dia besaq sikit nnti aku tunjuk kat dia n3 nie.. mau terguling2 dia gelak kat Along nie....
yang kat bawah nie pula gambaq si mira muka demam.... sian dah nk jadi rupe cat..(kucing) pun ada aku tengok... apa2 jer la Ammar... good job.... cuba lagi yer... kira ok la 6 tahun punya imaginasi.... hahahhahahaha.....







Bisu 1 Hari

haaaa.... sapa yang bisu tue.... sakit mulut ker... ulser ker.... hahahahahhaaha.....

bukan.... bukan aku yg jadi bisu... tapi yang lagi sowang tue.... (syyy Big Boss..)..... hahaaaaaa

kenapa dia membisu... ofcos la sebab marahkan aku.... dia mmg kalau nk marah kat aku membisu ler.. ngan Si Ammar pun just bagi isyarat jer... (nk suh mkn.. siap tunjuk2 ngan tangan suh mkn)... nk tergelak pun ada.... kerna sirap setitik dah susu jadi bandung... hahahahhaaa...

Sib baik si Mira x paham lagi bahasa isyarat.. kalau x semua org kena pi kelas bahasa isyarat....wakakakaka.....

Tapi yang lagi best... dlm dok marah2 aku siap bawa kami pi Alamanda... siap belikan baju tuk budak2 nie... aku kan org bersalah,... so, x dapat la baju..`(kueng3)... padan muka aku... hahahahhaa...

pastu aku ajak gi cari laksa kat pasar mlm dia mau pi pula.... terus bangun siap2..... aik mcm x marah pula......nmpknya x la teruk sgt marahnya pada aku....haaaaaa.... syukur dia masih sayang aku... hahahahaha....

apa yg dimarahkan sgt tue.......errmmmmm

sebenarnya aku sendiri pun sedar apa point sebenarnya.... conpius... bila aku tanya dia diam membisu... mmg aku paham sgt dah perangai dia nie... x pa la org x nk ckp... kita ckp... tapi mcm ckp ngan "patung cendana" pun ada juga... hehehehehehe...

apa2 jer la sayang oooiiii... walaupun ko jadi "patung cendana" I still love you.... muaaahhhhhh




Thursday, May 27, 2010

Kursus & Retreat @ Jun

untuk bulan Jun nie mmg aku punya slot dah penuh... jom kita tengok...

31 Mei - 4 jun 2010 - KURSUS CHRA (niosh)

7 - 9 Jun.. Retreat MS1722 Part 2 kat UPM

15 - 17 Jun 2010 ... Control Banding (ESSET)

21 -25 Retreat SHW .. (NIOSH)

see... dah penuh kan.... haa... bz women sunggoh kan.... ntah la lepas nie mcmana kan... untuk bulan Julai dah separuh... kah2... kalah org besar....


Alhamdullillah... Exam Selesai


mmg aku takut bangat ngan exam nie... sampai demam2 aku.... nie kira ok la... telan pansadol ada ku 8 biji.. wooooo .mmg hebat sunggoh penangan kali nie.. tapi kali nie mmg puas hati sebab ada kursus bimbingan... masa kursus nie mmg byk tips yg kami dapat.. tak mcm dulu.. semua benda kena baca... kali kita boleh fokus... kalau bab ergonomik nk baca part mana... kalau dulu jenuh nk hafal satu bab ergonomik... dah la tue mmh byk topik oooo.. meh aku list....

1)NOISE --- 2 SOALAN

2)USECHH --- 3 SOALAN

3)ERGONOMIK---1 SOALAN

4)STANDING AT WORK---1 SOALAN

5)LEV----1 SOALAN

6)CPL----2 SOALAN

7) WELDING---2 SOALAN

8) NDT=---1 SOALAN

9)KRIN KEMBARA (OTC) --- 1 SOALAN

10)ASBESTOS---1 SOALAN

11) KERTAS SIASATAN/PENDAKWAAN---1 SOALAN

12)UPV --- 1 SOALAN

Cuba korang bayangkan nk baca hapa bendala kalau dah byk mcm tue... setiap soalan tue ada pecahan a,b,c lagi... mak aiii memang tough gila kan.... sapa yg leh jwb semua nie mmg expert la.... kali nie aku yakin 90% leh jwb.... insyaallah rasanya boleh lulus dah kali...

penceramah dah fokus skit.. untuk soalan nie fokus bab nie... untuk soklan nie bfokus bab nie... kira mmg yakiin la skit nk berbanding ngan sebelum nie... yg paling x tahan dia suh senaraikan 10 step cara2 nk buat CHRA... mak ai.. kita bukanya pernah buat pun.., jenuh nk hafal step2 n contoh skali tau.... pastu siap tanya step utk ujian audiometrik la... huyoooo giler ker....

ada pula tue suh kita senaraikan apa element2 dlm kertas siasatan.. cara untuk nk wat IP... wah dah nk jadi pegawai pendakwa pula.... jenuh kena tahu semua... walhal keja aku bhgn dasar.. buat gubal draf.. mana la expose ngan kerja2 state.. org state pun x tahu semua kerja kat sana...

nanti kalau kami nk usul kat urusetia peperiksaan suapaya dimasuhkan jer peperiksaan nie... kesian kat pegawai2 yg x confirm mcm aku nie ha.....

apa2 pun aku yakin kali nie mesti lulus.... kena doa byk2 nie.... moga dimakbulkan yer... AMIN..



Thursday, May 20, 2010

Exam Jabatan


nk exam... nak exam....

24-25 MEi ..kursus camno nk jwb exam....

26 Mei exam... huhuhuu takut... bukan takut nk jwb... takut result mengecewakan... nk jwb nie berkobar2...... takut la..... kat UNITEN.... jauh nooo laaa.....

Doakan aku dpt jwb yer kawan2....... AMIN.....


Camera D90 -SLR

Apa itu SLR... Single Lense Reduction .. maknanya... kalau nk amik gambo anank2 tue x yah la nk focus lama2.. kang dpt kaki sebelah jer... budak dah lari... ni kira evolusi ler dr kamera yg ada skang....

Kursus pasal kamera nie yang aku attend untuk 3 hari kat NIOSH aritue...

mmg best la kursus nie.. cayalah... enjoy habis2an... byk menda la yg aku belajar...

ISO... tempat terang guna rendah.... tempat gelap guna yg tinggi

Aperture... bagi background blur... atau nk bagi objek blur.. background sharp...

Shutter... nk snap gambo bagi nmpk air mengalir.. atau nk bg nmpk kaku... atau seangkatan dengan nya...

teknik yg betuk ambil gambo... postur badan ygbetul nk snap pic the best....

yg paling penting 3 perkara hukum untuk gambo yg best...

1) Exposure..

2) Compisition

3) landscape...(ingt2 lupa daaa....)

ok la nanti kalau aku kaya aku beli satu.... sapa nk ambil gambo... angkat tangan.... ok nnti kita date yer....


















Sunday, May 16, 2010

Cultural Village Monsopiad






nie tengkorak manusia... dia salai kat atas bumbung nie.... ngeri weih.. aku x masuk pun umah nie... tunggu kat luar jer...











nie air tuak... hasil air tapai.... tapi color lain2 sebab proses lain2....




















nie tourist guide kami... nama apa ntah... tak ingat dah...






..
.

Day 3 - SABAH

sebelum nk balik we all round2 satu pekan KK... pastu rest2.. kat taman Awam... mmg dekat jer ngan Kk nie....




nie gambo kat Airport..... flight delay pula.... 2 jam pula tue... mak ai.. mcm2 ragam la budak2 nie... mira siap berenang2 kat lantai situ..... tukar pampers 3 kali weih... bawa pampers 2 keping jer... last2 Big Boss kena pi minta nk amik dlm bagasi laks... sib baik barang x naik dlm lagi.. kalau x masak la nk bau 2.30jam dlm flight tue...wahhhh mmg penat la nk melayan dia... kalau aku sorang2 yg bawa depa nie mmg serender laa.....















budak yg keletihan..... terus tidor walaupun atas troley.... ha5











JOM4.. JOM.... HEBOH2... (JH)

MEMANG pecah rekod la... kali nie Big Boss mau pi tengok JH... kalau tak berangan ja la kami nk pi tempat2 yg sesak2 nie.... nie pun sebab dekat.. dia layan juga la kami yg kempunan nie... hehehhehehe

memg besar tul la karnival 3 dlm 1 nie....

1) karnial JOM HEBOH
2) karnival Belia
3) karnival Remaja.......

jenuh juga berjlan kaki... mmg mandi peluh la beb....

















Hadiah Besday







Gambo SABAH Day 3 nanti aku upload lagi ye... sebelum tue kita tengok dulu hadiah besday aku nie... pueh den mencari... kedai jam nie dah beberapa biji masuk pun x jumpa gak yg sebijik mcm aku nie... aku kan pernah ckp jam aku hilang masa Raya haji tahun lepas..

Tadi mak aku ajak gi cari napkin untuk bakal anak saudara aku... wahhhhh peluang nie.... aku pun apa lagi terus la merisik2 kedai kat Jusco nie pula... cari punya cari... jumpa juga jam nie... ALHAMDULLILLAH.... dapat balik jam aku... mmg la yang second nie x sama mcm yg first... at least sama juga kan.... hati aku nie dah x berkenan yang lain.. apa nk buat... kalau ikutkan Big Boss dia suh beli yg patern lain laks.... tapi hati dok ingat yg mcm nie... apa leh buat kan....

YEAYYYYYY dpt balik yang mcm nie... lepas nie aku janji akan jaga elok2... insyaallah x kan bagi hilang lagi.....Amin

buah hati saya

 

* ADIK*

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers


1.10.2011 - Lahir seorang puteri Nur Aisyah Syafiyah dgn tali pusat terbeli 2 kali dgn berat 3kg dan pjg 49cm. lilit kepala 32.5cm. biru semua muka kesan terbelit, jaundise 2 hari dah ok ada bg ubat,

10 hari timbang masih 3kg

16.10.2011 - start batuk jangkit drpd Along/ ayah

20 hari - berat naik 3.5kg

30 hari - berat 3.7kg, pjg 52.5cm, BMI 13.6

31.10.2011 - masuk ICU sebab batuk sampai biru muka tahan nafas.

16.12.2011 - 2 bln berat 5.8kg, pjg 60cm, BMI 16

26.1.2012 - 3 bln berat 6.7kg, pjg 62, BMI 17.4 lilit kepala 41cm

20.2.2012 - 4bln berat 7kg, pjg 63cm, BMI 18.3, UK 44cm, masuk walker boleh gerak keblkg dan depan

20.3.2012 - 5 bln berat 7.5kg, pjg 65cm, BMI 18.5 UK 44cm

20.4.2012 - 6 bln berat 8kg, pjg 65cm, BMI 18.3 UK 44.5cm, boleh meniarap, melentang, angkat dada, faham bile org marah, bla sebut bai-bai cepat2 nk ikut, pandai cari ibu apbila naik walker

7 1/2 bln - boleh duduk

8 bln - demam campak kecik2, boleh merangkak, tumbuh 2 btg gigi bawah

10.6.2012 - tumbuh gigi bawah 2 btg

8.7.2012 - bersunat di Klinik Latifah

11.7.2012 - 8 bln, boleh berdiri sendiri, sudah boleh mkn mcm2,

19.8.2012 - boleh berjalan byk tapak masa raya,dan boleh bunyi 'angah' 'mama' 'ayah'

1.9.2012 - 11 bulan cekap berjalan dan suka pergi ke pintu nk kuar, ke CH dan Hat yai masa raya

Sample Text

Sample Text

BERSIHKANLAH HATI KAMI
KUATKANLAH IMAN KAMI

MURAHKANLAH REZEKI KAMI
JAUHILAH KAMI DARI BENCANA
There was an error in this gadget

* ALONG *

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers 09.03.2004 - Lahir puteraku, berat 3.05kg, pjg 51cm. 09.06.2004 (3 bln) - First time meniarap... sekali jer pastu 4 bulan baru meniarap terus... 09.10.2004 (7 bln) - start tumbuh gigi... xx.12.2004 - dpt demam sekam(tompok merah2 seluruh bdn)... xx.02.2005 - First time naik flight ke Langkawi... 09.03.2005 (1 th) - First time jln lepas tgn di rumah Asoka, masa tue aku tgh lipas baju terus terlepas baju2 nk sambut dia jln ke arah aku... xx.06.2005 - Pindah ke Blok Mawar 28.08.2005 - Berjalan ke Kelantan n Terengganu - kenduri Suria... xx.03.2006 (2 thn) - Start bercakap.. walaupun bahasa Perancis... xx.03.2006 (2 thn) - Start x pakai pampers.. 2006 - dah 5 kali ke Cameron Highland sebab dok kat Tapah xx.08.2006 - dapat Basikal pertama... 09.03.2007 - Hepi besday yang ke 3 tahun sayang... 01.06.2007 - Pindah ke Putrajaya... Ibu dpt kerja kat sana.. 24.10.2007 - kena demam campak (chicken pox) Umur 3 tahun dah pandai tulis nama sendiri (AMMAR, hafal ABC, 123-> 20, hari, waktu solat, alif ba ta.., doa mkn, doa tidor Umur 3 tahun setengah - sgt pandai cakap sejak tengok 611, boleh hafal warna dlm bahasa melayu dan translate ke English Umur 4 thn - mengenal semua huruf A-Z, a-z, kira 1-100, Umur 4 thn 2 bln - boleh baca 2 suku kata, BUKU, SAYA BOLA, suka main game hp/ computer Umur 5 thn - wakil tadika pertandingan silat dan persembahan menari, dpt anugerah Pelajar Cemerlang Tabika KEMAS dan dapat No.1 Umur 6 thn - Wakil Pidato Peringkat TABIKA KEMAS dapat No 1, Wakil Pidato Peringkat Parlimen Putrajaya dapat No 3 (Negara Malaysia Yang ku Cintai), masuk pertandingan membaca, pertandingan mewarna, dapat Anugerah Pelajar Cemerlang, start buat Math 28+32...41-29... Darjah 1 di Sek. Keb Minden Height.. 1 Zamrud Umur 7 tahun - sdg memahirkan diri in English, suka baca word English.. kalau salah pun tetap akan sebut dan akan tanya kita... balik sekolah ptg main basikal dan terus nk wat homework... kalau x dak homework tetap akan baca/tulis/lukis/warna...x sempat nk mandi dah... dah pandai berdikari di rumah sorang2 kalau ayah ada kelas... mandi, makan, pakai baju sekolah sendiri... basuh kasut sekolah sendiri... hari2 nk mandikan adik... suka main buih sabun tiup buat belon ngan adik.. dapat Anugerah Pelajar Cemerlang sebab dapat 5A Umur 8 Tahun - SKMH 2 Zamrud, dapat Anugerah Pelajar Cemerlang sebab dapat 5A juga.. lancar baca JAwi.. baca IQRA 4 pd bln 9, boleh baca Al Quran agak lancar...

* ANGAH *

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers 26.09.2008 - Lahir Puteriku berat 2.50kg, 49cm pjg.. Jam 12.40tghari, Jumaat, di Pusat Rawatan Mahsuri, Jitra, Kedah... Hari ke-6 - Kena tahan Wad 2 hari sebab jaundise tinggi 350 bacaan.. dibawah lampu biru 3 biji... hari ke-10 - Timbang berat turun 2.3kg... Hari ke-14 - Kena amik darah banyak utk experimen sebab kuning... Hari ke-20 - Timbang berat naik 2.4kg... 24 hari masih kena kuning... prolong jaundise Hari ke-30 - Badan start naik 2.8kg... 2 bln - Berat naik 3.5kg... pandai senyum, pandang bola merah, 3 bln - Berat 5.5kg.. pandai ckp haaa... gigigigi..., hantar pengasuh kak su 2 minggu je badan susut sebab kurang jagaan dan susu... terus minta Acu tolong jaga.. 4 bln - Berat 7.5kg... boleh meniarap, first time tido di Hotel Sri Malaysia, mandi kolam, sudah mula angkat badan nk duduk..start mkn nestum, bubur nasi... 5 bln - First time picnic kat Bagan Lalang dr 8am - 5pm, bergambar ngan kuda.... 6 bln - Berat 8.0kg, boleh golek2, bercuti di Marina Cove ikut ibu berkursus.. 7 bln - Berat 8.5kg, boleh duduk, kenal orang terutama ibu, ayah, along, acu, nk main x mau tido, suka org agah2 akan gelak besar.. 8 bln - berat naik byk 8.9kg.. boleh angkat badan utk merangkak, x mau mkn...hanya minum susu saja...kalau mkn akan muntah sehabisnya... 8 bln 14 hari - Pandai angkat tangan kalau org ckp "babai".. mak tuk ajar.. 9 bln - Start pegang botol sendiri, tumbuh gigi 4 btg terus,tumbuh gigi bawah dulu, bangun sediri dan meniti tepi sofa, berani jln pegang tangan sebelah 10 bln - Faham arahan, berjalan 2-3 tapak tanpa bantuan, suka buli Irin... 11 bln - Dah pandai berjalan tanpa bantuan... 26.09.2010 - Genap umur 1 tahun.. sambut besday di rumah Presint 9, Putrajaya.. 03.12.2010 - Start hantar sekolah kat taska PERMATA... 2bln asyik menangis.. x serasi... mak tok tolong jaga 2 minggu baru ok ke sekolah... 1 thn 2bln - rapat ngan cikgu Bella, mkn sikit2 kat sekolah, masih belum berkawan.. hari2 duduk atas cikgu time nk amik balik sekolah.. sgt manja ngan cikgu... 1 thn 5 bln - baru mula berkawan..nama kwn kiki, baby muiz... dlm buku laporan harian, menari, dgr cerita, tengok tv, main bola, menyanyi... 1 thn setengah - ckp mik yg hujung2 ja IBU-> bu, AYAH -> yah, ALONG -> yong... xx.07.2010 - Bercuti di Bagan Lalang terjatuh dan gigi atas patah... xx.10.2010 - gigi start buruk 1 tahun 8 bulan - First time naik flight ke Sabah... 2 thn - Hapi besday...sambut kat Presint 11, Putrajaya...suka baby.. pantang jumpa baby akan lari dan sentuh baby tersebut x kira dimana2 saja... 3.1.2011 - Start sekolah baru kat Taska Cahaya Mata, Penang, first time pergi ok jer... cuma x faham cikgu ckp loghat Penang.. diam jer kat sekolah... tapi balik umah akan pot pet2 sampai tertido... 3.2.2011 - sebulan dah sekolah kalau tanya mkn apa kat sekolah... hari2 akan jawab nasi goreng, nasi lemak, telur, ayam, sayur... sambil buat mimik muka/mata... 28.02.2011 - boleh ckp agak lancar ada sebutan yang masih kurang jelas, huruf 'L' bunyi 'Y', 'k'k bunyi 'T', 'R' bunyi 'y'..., membahasakan diri 'adik', pandai buat lawak/main2 ngan org cth (sayang ayah jer x sayang ibu)... suka main air mandi basuh tangan... dah start nk kencing di bilik air... sangat manja... suka nyanyi dan dgr lagu 'insyaallah'... tadika di Cahayamata Minden Height dgn Cikgu Zah.. 3 tahun - masuk tadika Hadanah, pandai baca ABC, 123 dan doa2, suka ckp diri sendiri cantik dan sgt marah kalau org ckp 'Angah x cantik'...sudah pandai berdikari, berak kencing x pakai pampers, sudah mula mkn nasi dan sayur, 3 1/2 thn - boleh tulis nama sendiri, kenal dan boleh tulis abc dan 123, x pakai pampers tido mlm..