Social Icons

Pages

Monday, January 31, 2011

Jeti Batu Musang

nie yg seronok keja kat State nie.. byk tempat yg kita boleh pergi...
Jeti nie tempat bot ulang alik ke Pulau Aman... (ala tempat Intan Lyana berlakon yg dia bangun pagi lupa tue... Seribu Cinta)





aku dan Ana.... nie la kawan seseksyen aku.... diperkenalkan.....

panas sgt weih... sampai nk bukak mata pun x leh..(dah la mata ai nie "besor")










Basikal Bertuan Baru (tapi beskal lama lor)

alkisahnya si Along ada 2 beskal di Penang.. (kalau campur yg kat kg yg mak tok belikan ada 3 beskal... hohoho)... so, Big Boss dah pasang kembali roda kecik untuk dijadikan beskal adik...
so, lepas nie no!3x... Along just naik 1 beskal saja... adik satu yer... (kalau idak.. 2-2 dia hentam)
walaupun dah buruk... tapi boleh naik lagi... nanti kalu dah pandai kita cari yg baru yer.... (itu pun kalau proposal diluluskan....)



bagun tido teruk naik baskal..... sib baik umah bawah adik oooiii dpt juga merasa.. kalau idak x dak la si kecik ooiii...

konon2 nk ajar adik la.... kang 2-2 tergolek...




cheeseeeeeee...




Mari Main Layang2...

bergambar bersama layang2....



Ben10 la.. apa lagie..


dah berebut laks....
si kecik pun nk juga...



beli jgn x beli....



si Blogger pun nk juga bergambo.....

Cuti hari Ahad ari tue tak tau nk kemana... last2 aku ajak Big Boss bersiar2 kat tepi pantai.... cadangan diterima... yessss..

maka menuju la segerombolan kancil ke Pantai QB (Queens Bay)...

mmg ramai sungoh orang.. 2 kali pusing cari parking.... sib baik naik si Kancil jer.. dpt la menyelit skit...

turun jer terus si Along minta nk beli layang2.... aku mmg buat derk jer.... tapi Big Boss lak layan... belikan juga.. dah la mahai.. 1 reganya RM15.. woooo mahainya....(bg org yg kedekut mcm aku.... hehehee)



















.

Thursday, January 27, 2011

Nasi Ayam Istimewa

yg istimewanya nasi nie mkn ngan sup seperti dlm pinggan tue.... kawan aku nie order sup campur.... so, dlm tue ada ayam yg utk nasi ayam.. capur daing.. campur tulang....
aku takut x habis aku order seperti dibawah nie....


nasib baik boleh habis juga... mmg sedap... istimewanya tersendiri...



nie la kadai itue.... dekat juga ngan JKKP P. Pinang...





3 Hari Keluar Melihat Kawasan

nie first day aku kuar cari kilang2 di sekitar Penang nie... especially yg belum berdaftar ngan JKKP nie... kami ditugaskan untuk memncari kilang2 kecil dan sederhana (IKS)...
sebab??
depa punya tahap kesedaran terhadap Safety and Health nie kan masih lagi "pucuk"... nama pun kilang IKS baru lagi la kan...
dan byk lagi yg depa x tau pasai nk jaga keselamatan dan kesihatan pekerja2 depa nie...
so, tugas kami cari "depa" nie dan cuba la bagi bimbingan yg sewajarnya supaya kurang la berlaku kemalangan dan penyakit2 pekerjaan dikalangan pekerja2 ini...
kerja yg sgt mulia kan....






nie kat area Mak Mandin... panas x yah nk ckp ler... nyaris2 nk migran dah aku nie...
pastu kami ke area Kepala Batas...
pastu ke area Bagan Ajam..
pastu ke Butterworth....
esoknya.... kami (5 org termasuk drebar..) round de Island....


sempat singgah Masjid Terapung kat P. Pinang.. utk solat Zohor loh....


hari ketiga ke area Juru... sempat juga ke Jeti batu Musang nk tengok progress Jambatan P.Pinang yg kedua....

kalau korang perasan... kat belakang tue tiang2 jambatan yg dah siap dicerucuk....



kami pergi naik ini.... Van Cat.. miauuuuuu














Kedai yg Lauk paling byk aku Kira...

kedainya mcm nie jer... kedai kayu lama.... tapi lauk2 nya mmg byk la.. aku kira2 ada kut 50 jenis masakannya....
dasyat kan... meih kita tgok apa yg ada...




nie la kawan yg bawa aku kesini..... dan itu la lauk yg aku amik.... janji ada ulam... dah lama x mkn ulam2 nieh....

dia ada 4 tempat utk lauk.. semua lain2 lauk...






fuhhh ayaq asammmm sebesen tue....




berbagai2 jenis ulaman kan...





berbagai2 jenis "kebakaran" (lauk bakaq2)


berbagai2 jenis kerabu....
boleh cuba sapa2 yg mai Permatang, Penang... dekat jer ngan JKKP P. Pinang nie....



Homework Anak Homework Ibubapa juga

haihhhh gara2 satu kertas yg sudah siap dicolor oleh Ammar aku terpaksa la lukis balik gambo kek, biscuit, cawan, gelas yg kecik2 tue utk ditampal ke kertas satu lagi tue....
hangin la juga dah kul 11 lebih baru teringat nk lukis tue.. awal tue cari punya cari x jumpa... termenung jap baru dpt buah pikiran nk lukis balik...
ok la semua tolong menolong la lukis,coloe, gunting dan gam....






tegok tue Big Boss kena gunting...


dah siap lekat... by Ammar...


tup2 masa Big Boss sudah solat Insya' tergerak la hatinya nk cari celah almari tue... terjumpa la kortas tue.... seperti di bawah nie.... walah weiiii dah kul 12 tgh mlm tue.... mcm nk nangis pun ada... penat2 aku lukis dan dah siap lekat boleh la pula terjumpa nie.....


gara2 nk simpan.... dah tersimpan kat celah almari yer Ammar... FUHHHH

kena la cabut balik yg dah lekat tue.... (mmg jauh beza kan yg aku lokis ngan yg cikgu lokis nie...nmpk nau la x expert lgsg....)



kena la buat balik weih... si kecik pun nyibuk la ngan Alongnya....







Cermin Mata Pilihan

hasil pencarian di dalam internet... aku jumpa brand nie mcm cantek jer kan...
nanti aku gie survey kat kedai lak ada ker x dak..
harap2 ada la kan brand lightec nie...
brand lain PUMA, MIZUNO, HUSH PUPPY, semua x memenuhi citarasa aku...
yg nie nmpak trendy skit kan....





yg nie pun ok juga kan... tapi bentuk muka aku x mcmdia nie... sah2 la aku pakai nmpk lain kan...





Wednesday, January 26, 2011

Nasi Goreng Ketam

nasi Gorengnya nmpak biasa sajor... tp sedap..

haa... yg nie mmg tiada tandingan...



dia bg pinggan utk sorang satu...


nie kedainya....



nie first time aku cuba Nasi Goreng Ketam nie.. area Kuala Juru...


mmg marvelouse... sapa2 mai sini boleh cuba... ketamnya mmg fresh.. dan sgt manis...


nnti boleh dtg mkn lagi... mmg puas la menjamu selera ketam disini....


Tuesday, January 25, 2011

Last Planning... balik kampung...

pada pukul 4.30 ptg... tetiba hati berkata " balik kg best juga nih" kalau dok kat umah pun nk wat apa.. rumah dah kemas.. baju semua dah cuci... errmmm boleh la kalau nk balik kg... sat tipon Big Boss dulu dia mau tak...

kering3...." darling (kalau time ngada2)kita balik kg nak?

Big Boss: ermm boleh... abang baru ckp kat Along "nk balik kg petang nie... tue pun kalau ibu mau la..."

mcm ada insting kan... baguih... pas balik keja baru pack barang... amik ammar terus chalooo...

sampai kg kul 8 lebih2... siap sempat mkn nasi mlm kat kg lagi... adik-beradik tunggu nk mkn skali...

balik Penang kul 6.30 bertolak.. sampai kul 9.00 siap sempat tgok Merlin lagih....

FUHHH....mmg best la dok dekat ngan kg nie kan.... raya Cina nie kami nk balik kg lagi.. mak dah pesan suh balik ada kenduri byk katanya... waaaaa.. dpt mkn nasi kawah selalu la bila dah dekat ngan kg kan...

cuti akn ku simpan sebyk yg mungkin tahun nie... no no cuti dah.... heehhee



Beskal Baru Di Kampung

memandangkan anak jantan aku nie mmg kemaruk sungguh naik beskal... makan dipujuk maktoknya untuk belikan beskal khas untuk kegunaan semasa balik kg...
maka mak tok ngan rela paksa terpaksalah ikut kehendak cucu nie... dpt juga dia beskal kat kampung...
ada ka patut... dia suh kami bawa balik beskal ke kampung...
x kosa la nk ngankut beskal dia ke kg... heeee.... (oops lupa nk begitau... kami balik kg sabtu ahad lepas....planning last minit punya....)



yang sorang nie x dpt eh.. just try2 kat kedai jer... sebab?? dia nie bukan suka sgt aktiviti lasak nie... kalau dia keriau nk baru belikan.. tapikan dia nie mmg x dak hati pun aku tengok.... senang bela....



buah hati saya

 

* ADIK*

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers


1.10.2011 - Lahir seorang puteri Nur Aisyah Syafiyah dgn tali pusat terbeli 2 kali dgn berat 3kg dan pjg 49cm. lilit kepala 32.5cm. biru semua muka kesan terbelit, jaundise 2 hari dah ok ada bg ubat,

10 hari timbang masih 3kg

16.10.2011 - start batuk jangkit drpd Along/ ayah

20 hari - berat naik 3.5kg

30 hari - berat 3.7kg, pjg 52.5cm, BMI 13.6

31.10.2011 - masuk ICU sebab batuk sampai biru muka tahan nafas.

16.12.2011 - 2 bln berat 5.8kg, pjg 60cm, BMI 16

26.1.2012 - 3 bln berat 6.7kg, pjg 62, BMI 17.4 lilit kepala 41cm

20.2.2012 - 4bln berat 7kg, pjg 63cm, BMI 18.3, UK 44cm, masuk walker boleh gerak keblkg dan depan

20.3.2012 - 5 bln berat 7.5kg, pjg 65cm, BMI 18.5 UK 44cm

20.4.2012 - 6 bln berat 8kg, pjg 65cm, BMI 18.3 UK 44.5cm, boleh meniarap, melentang, angkat dada, faham bile org marah, bla sebut bai-bai cepat2 nk ikut, pandai cari ibu apbila naik walker

7 1/2 bln - boleh duduk

8 bln - demam campak kecik2, boleh merangkak, tumbuh 2 btg gigi bawah

10.6.2012 - tumbuh gigi bawah 2 btg

8.7.2012 - bersunat di Klinik Latifah

11.7.2012 - 8 bln, boleh berdiri sendiri, sudah boleh mkn mcm2,

19.8.2012 - boleh berjalan byk tapak masa raya,dan boleh bunyi 'angah' 'mama' 'ayah'

1.9.2012 - 11 bulan cekap berjalan dan suka pergi ke pintu nk kuar, ke CH dan Hat yai masa raya

Sample Text

Sample Text

BERSIHKANLAH HATI KAMI
KUATKANLAH IMAN KAMI

MURAHKANLAH REZEKI KAMI
JAUHILAH KAMI DARI BENCANA
There was an error in this gadget

* ALONG *

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers 09.03.2004 - Lahir puteraku, berat 3.05kg, pjg 51cm. 09.06.2004 (3 bln) - First time meniarap... sekali jer pastu 4 bulan baru meniarap terus... 09.10.2004 (7 bln) - start tumbuh gigi... xx.12.2004 - dpt demam sekam(tompok merah2 seluruh bdn)... xx.02.2005 - First time naik flight ke Langkawi... 09.03.2005 (1 th) - First time jln lepas tgn di rumah Asoka, masa tue aku tgh lipas baju terus terlepas baju2 nk sambut dia jln ke arah aku... xx.06.2005 - Pindah ke Blok Mawar 28.08.2005 - Berjalan ke Kelantan n Terengganu - kenduri Suria... xx.03.2006 (2 thn) - Start bercakap.. walaupun bahasa Perancis... xx.03.2006 (2 thn) - Start x pakai pampers.. 2006 - dah 5 kali ke Cameron Highland sebab dok kat Tapah xx.08.2006 - dapat Basikal pertama... 09.03.2007 - Hepi besday yang ke 3 tahun sayang... 01.06.2007 - Pindah ke Putrajaya... Ibu dpt kerja kat sana.. 24.10.2007 - kena demam campak (chicken pox) Umur 3 tahun dah pandai tulis nama sendiri (AMMAR, hafal ABC, 123-> 20, hari, waktu solat, alif ba ta.., doa mkn, doa tidor Umur 3 tahun setengah - sgt pandai cakap sejak tengok 611, boleh hafal warna dlm bahasa melayu dan translate ke English Umur 4 thn - mengenal semua huruf A-Z, a-z, kira 1-100, Umur 4 thn 2 bln - boleh baca 2 suku kata, BUKU, SAYA BOLA, suka main game hp/ computer Umur 5 thn - wakil tadika pertandingan silat dan persembahan menari, dpt anugerah Pelajar Cemerlang Tabika KEMAS dan dapat No.1 Umur 6 thn - Wakil Pidato Peringkat TABIKA KEMAS dapat No 1, Wakil Pidato Peringkat Parlimen Putrajaya dapat No 3 (Negara Malaysia Yang ku Cintai), masuk pertandingan membaca, pertandingan mewarna, dapat Anugerah Pelajar Cemerlang, start buat Math 28+32...41-29... Darjah 1 di Sek. Keb Minden Height.. 1 Zamrud Umur 7 tahun - sdg memahirkan diri in English, suka baca word English.. kalau salah pun tetap akan sebut dan akan tanya kita... balik sekolah ptg main basikal dan terus nk wat homework... kalau x dak homework tetap akan baca/tulis/lukis/warna...x sempat nk mandi dah... dah pandai berdikari di rumah sorang2 kalau ayah ada kelas... mandi, makan, pakai baju sekolah sendiri... basuh kasut sekolah sendiri... hari2 nk mandikan adik... suka main buih sabun tiup buat belon ngan adik.. dapat Anugerah Pelajar Cemerlang sebab dapat 5A Umur 8 Tahun - SKMH 2 Zamrud, dapat Anugerah Pelajar Cemerlang sebab dapat 5A juga.. lancar baca JAwi.. baca IQRA 4 pd bln 9, boleh baca Al Quran agak lancar...

* ANGAH *

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers 26.09.2008 - Lahir Puteriku berat 2.50kg, 49cm pjg.. Jam 12.40tghari, Jumaat, di Pusat Rawatan Mahsuri, Jitra, Kedah... Hari ke-6 - Kena tahan Wad 2 hari sebab jaundise tinggi 350 bacaan.. dibawah lampu biru 3 biji... hari ke-10 - Timbang berat turun 2.3kg... Hari ke-14 - Kena amik darah banyak utk experimen sebab kuning... Hari ke-20 - Timbang berat naik 2.4kg... 24 hari masih kena kuning... prolong jaundise Hari ke-30 - Badan start naik 2.8kg... 2 bln - Berat naik 3.5kg... pandai senyum, pandang bola merah, 3 bln - Berat 5.5kg.. pandai ckp haaa... gigigigi..., hantar pengasuh kak su 2 minggu je badan susut sebab kurang jagaan dan susu... terus minta Acu tolong jaga.. 4 bln - Berat 7.5kg... boleh meniarap, first time tido di Hotel Sri Malaysia, mandi kolam, sudah mula angkat badan nk duduk..start mkn nestum, bubur nasi... 5 bln - First time picnic kat Bagan Lalang dr 8am - 5pm, bergambar ngan kuda.... 6 bln - Berat 8.0kg, boleh golek2, bercuti di Marina Cove ikut ibu berkursus.. 7 bln - Berat 8.5kg, boleh duduk, kenal orang terutama ibu, ayah, along, acu, nk main x mau tido, suka org agah2 akan gelak besar.. 8 bln - berat naik byk 8.9kg.. boleh angkat badan utk merangkak, x mau mkn...hanya minum susu saja...kalau mkn akan muntah sehabisnya... 8 bln 14 hari - Pandai angkat tangan kalau org ckp "babai".. mak tuk ajar.. 9 bln - Start pegang botol sendiri, tumbuh gigi 4 btg terus,tumbuh gigi bawah dulu, bangun sediri dan meniti tepi sofa, berani jln pegang tangan sebelah 10 bln - Faham arahan, berjalan 2-3 tapak tanpa bantuan, suka buli Irin... 11 bln - Dah pandai berjalan tanpa bantuan... 26.09.2010 - Genap umur 1 tahun.. sambut besday di rumah Presint 9, Putrajaya.. 03.12.2010 - Start hantar sekolah kat taska PERMATA... 2bln asyik menangis.. x serasi... mak tok tolong jaga 2 minggu baru ok ke sekolah... 1 thn 2bln - rapat ngan cikgu Bella, mkn sikit2 kat sekolah, masih belum berkawan.. hari2 duduk atas cikgu time nk amik balik sekolah.. sgt manja ngan cikgu... 1 thn 5 bln - baru mula berkawan..nama kwn kiki, baby muiz... dlm buku laporan harian, menari, dgr cerita, tengok tv, main bola, menyanyi... 1 thn setengah - ckp mik yg hujung2 ja IBU-> bu, AYAH -> yah, ALONG -> yong... xx.07.2010 - Bercuti di Bagan Lalang terjatuh dan gigi atas patah... xx.10.2010 - gigi start buruk 1 tahun 8 bulan - First time naik flight ke Sabah... 2 thn - Hapi besday...sambut kat Presint 11, Putrajaya...suka baby.. pantang jumpa baby akan lari dan sentuh baby tersebut x kira dimana2 saja... 3.1.2011 - Start sekolah baru kat Taska Cahaya Mata, Penang, first time pergi ok jer... cuma x faham cikgu ckp loghat Penang.. diam jer kat sekolah... tapi balik umah akan pot pet2 sampai tertido... 3.2.2011 - sebulan dah sekolah kalau tanya mkn apa kat sekolah... hari2 akan jawab nasi goreng, nasi lemak, telur, ayam, sayur... sambil buat mimik muka/mata... 28.02.2011 - boleh ckp agak lancar ada sebutan yang masih kurang jelas, huruf 'L' bunyi 'Y', 'k'k bunyi 'T', 'R' bunyi 'y'..., membahasakan diri 'adik', pandai buat lawak/main2 ngan org cth (sayang ayah jer x sayang ibu)... suka main air mandi basuh tangan... dah start nk kencing di bilik air... sangat manja... suka nyanyi dan dgr lagu 'insyaallah'... tadika di Cahayamata Minden Height dgn Cikgu Zah.. 3 tahun - masuk tadika Hadanah, pandai baca ABC, 123 dan doa2, suka ckp diri sendiri cantik dan sgt marah kalau org ckp 'Angah x cantik'...sudah pandai berdikari, berak kencing x pakai pampers, sudah mula mkn nasi dan sayur, 3 1/2 thn - boleh tulis nama sendiri, kenal dan boleh tulis abc dan 123, x pakai pampers tido mlm..