Social Icons

Pages

Wednesday, March 31, 2010

Mira Demam

Semalam aku bawa si kecik pi cucuk untuk setahun setengah... cucuk last punya... ubat nie mmg kuat skit.. pekat laks tue.. bila pekat2 nie mmg susah skit nk masuk pun lambat jer... terus la meraung.... "akit...akit..."



alkisahnya masa setahun ari tue ada cucuk juga... tapi x pandai ckp lagi... nie dah pandai ckp rasa syahdu n sayu pula bila anak meraung sakit2 nie.... aku rasa kalau susah2 sgt x yah la cucuk2 ubat nie... Big Boss pun x tahan juga kut anak meraung sakit dia siap boleh tanya aku.. "naper x der ker ubat mkn jer... untuk ganti ubat cucuk tue.."



Doktor yg x der experience nie pun jwb ler..." mungkin ubat tue terus masuk dlm saraf n darah... kalau mkn masuk ke perut... lambat proses... "yeye ooo jer jwpan doktor nie...



Smlaman aku pun tido2 ayam jer la almaklumlah jaga anak manja nie... mmg dlm otak dah set x pergi kerja ler kalau terus jer dia demam... tup2 bangun pagi tengok Big Boss x siap2 lagi... dah kul 6.45am nie... aku tanya "awat x siap lagi nie".... BB jwb "x pa la abg jaga anak"... (dlm hati wow best nyer...) " x pa la bang ayang cuti jer la... sian pula kat dia..." chehhhh kan aku ibu y mithali... kuikuikui...



dah berebut pula nk jaga anak.. aku nie kalau tido x cukup mmg liat nk gi keja nie... tapi memandangkan ada target untuk bln March nie no MC/El/AL terus la mandi n mai juga la kerja... Big Boss pun beria-ia suh aku capai target.. heheheheee....



nie mata dah layu ngantuk weih.... zzZzzzzZzzzzzzZ

Tuesday, March 30, 2010

kISAH bEST

Good reading...

WANITA : Siapa yang paling kamu cintai di dunia ini?
LELAKI   : Kamu!!!
WANITA : Menurut kamu, saya ini siapa?
LELAKI   : (Berfikir sejenak, lalu menatap WANITA dengan pasti).

Kamu, tulang rusukku!

Kerana Allah melihat bahawa Adam kesepian. Saat Adam sedang lena
tidur, Allah mengambil rusuk Adam dan menciptakan Hawa. Semua LELAKI
mencari tulang rusuknya yang hilang dan saat menemukan  wanita
untuknya, tidak lagi merasakan sakit di hatinya...

Setelah berkahwin, pasangan itu mengalami masa yang indah dan manis
untuk sementara. Setelah itu, pasangan muda ini mulai tenggelam dalam
kesibukan masing-masing dan kelelahan hidup yang ada. Hidup mereka
menjadi membosankan.

Kenyataan hidup yang kejam membuat mereka mulai menyisihkan impian
dan cinta satu sama lain. Mereka mulai bertengkar dan pertengkaran itu
mulai menjadi semakin panas. Pada suatu hari pada akhir sebuah
pertengkaran WANITA lari keluar rumah.

Saat tiba di seberang jalan, dia berteriak "Kamu tidak cintakan saya
lagi!!!". LELAKI sangat membenci ketidakdewasaan WANITA dan secara
spontan juga berteriak "Saya menyesali perkahwinan ini! Kamu ternyata
bukan tulang rusukku!!!"

Tiba-tiba WANITA terdiam, dan berdiri kaku untuk beberapa saat. LELAKI
menyesali akan apa yang sudah dia lafazkan, tetapi seperti air yang
telah tertumpah tidak mungkin untuk diceduk kembali. Dengan berlinang
air mata, WANITA kembali ke rumah dan mengambil barang-barangnya,
bertekad untuk berpisah.

"Kalau saya bukan tulang rusukmu, biarkan saya pergi. Biarkan kita
berpisah dan mencari pasangan sejati masing-masing" .

Lima tahun berlalu. LELAKI masih belum lagi berkahwin, tetapi berusaha
mencari khabar akan kehidupan WANITA. WANITA pernah ke luar negeri
tetapi sudah kembali. Dia pernah berkahwin dengan seorang asing dan
bercerai. LELAKI agak kecewa bila mengetahui WANITA tidak menunggu,
sepertinya.

Dan di tengah malam yang sunyi, dia meminum kopinya dan merasakan
sakit di hatinya. Tetapi LELAKI tidak sanggup mengakui bahawa dia
merindukan WANITA.

Suatu hari, mereka akhirnya bertemu kembali. Di airport, tempat di
mana banyak terjadi pertemuan dan perpisahan, mereka dipisahkan hanya
oleh sebuah dinding pembatas.

LELAKI  : Apa khabar?
WANITA : Baik... kamu sudah menemui tulang rusukmu yang hilang?
LELAKI  : Belum.
WANITA : Saya akan terbang ke New York dengan penerbangan berikut.
Saya akan kembali 2 minggu lagi. Telefon saya kalau kamu berkesempatan.

Kamu tahu nombor telepon saya kan ? Tidak ada yang berubah.

WANITA tersenyum manis, berlalu di hujung lafaz "Selamat tinggal..."

Satu minggu kemudian, LELAKI menerima khabar WANITA adalah salah
seorang korban Menara WTC. Malam itu, sekali lagi, LELAKI meneguk
kopinya dan kembali merasakan sakit dihatinya. Akhirnya dia sedar
bahwa sakit itu adalah kerana WANITA, tulang rusuknya sendiri yang
telah dengan bodohnya dia patahkan.

Kita menempiaskan 99% kemarahan walau kepada orang yang paling kita
cintai. Dan akibatnya adalah penyesalan. Seringkali penyesalan itu
datang di kemudiannya, akibatnya setelah kita menyedari kesalahan
kita, semua sudah terlambat... .

Kerana itu, jagalah dan sayangilah orang yang dicintai dengan sepenuh
hati... Sebelum mengucapkan sesuatu berfikirlah dahulu, apakah kata
kata yang kamu ucapkan akan menyakiti orang yang dicintai? Kira
merasakan akan menyakitinya, sebaiknya jangan pernah dilafazkan.
Kerana semakin besar risiko untuk kehilangan orang yang dicintai.

Bercintalah berkali-kali

Ini aku dah edit skit2... bagi senang nk baca.. kalau x berleret2.... jenuh nk baca....


BERCINTALAH BERKALI- KALI

Melalui pengalaman, semakin meningkat usia perkahwinan perempuan jadi semakin becok tetapi lelaki sebaliknya jadi semakin pendiam. Watak wanita yang pemalu bertukar menjadi peleter kerana kerenah anak-anak dan urusan rumah tangga yang terus bertambah dan bertambah – perjuangan yang tidak selesai-selesai. Manakala lelaki yang dulunya, ceria dan banyak cakap, perlahan-lahan menjadi pendiam (ada kalanya muram) apabila beban penanggungan keluarga semakin bertambah.

Ya, jika tidak dikawal, ujian dan beban rumah tangga akan menyebabkan suami isteri menjadi semakin "bisu". Isteri mungkin sibuk bercakap itu dan ini dengan anak-anak tetapi kehilangan suara dan kata bila berdepan dengan suami. Suami apatah lagi, jika di luar rumah pun sudah semakin pendiam di dalam rumah lebih-lebih lagi. "Mati kutu" memanjang.

Pernahkah kita kehilangan kata-kata apabila bertemu dengan isteri atau suami?

Bukan hendak menyebut kata-kata sayang, cinta dan kasih lagi, malah sekadar untuk bertanya khabar pun sudah terlalu berat. Lidah jadi bungkam. Seolah-olah tidak ada apa-apa yang hendak diperkatakan lagi. Lalu rumah tangga menjadi sepi. Masing-masing leka dengan hal sendiri. Seolah-olah sudah tidak ada apa lagi yang boleh dikongsi.

Bagi saya, kedua-duanya betul dan patut dipraktikkan. Benar, sewaktu mula bercinta dahulu, cintalah yang melahirkan kata-kata, tetapi apabila cinta telah lama bermula dan ingin diperbaharui semula, kata-katalah yang perlu diluahkan untuk mengharumkan cinta. Ingat kita bercinta bukan hanya sekali tetapi kita perlu bercinta berkali-kali.

Apa maksudnya? Maksudnya, kita perlu bercinta berkali-kali dengan orang yang sama (pasangan kita). Cinta itu perlu diperbaharui. Perbaharuilah cinta dengan luahan kata-kata yang baik. Jangan membisu, jangan menjadi tuli. Sentiasa jadi lidah yang menuturkan kata-kata yang baik dan telinga yang sentiasa terbuka mendengarnya.

Kata bijak pandai, the first duty of love is to hear – tugas cinta yang pertama ialah untuk mendengar. Kata-kata yang baik umpama sedekah, kita mesti ringan mulut untuk memulakannya.

Ada orang yang petah dan becok bercakap dengan orang lain di tempat kerja, tetapi bertukar jadi pendiam di dalam keluarga sendiri. Sikap peramahnya boleh bertukar jadi pemarah bila di rumah. Marah yang tertahan itulah kekadang menimbulkan diam yang panjang. Lama-kelamaan, jika tidak diuruskan baik, marah terpendam akan menjadi dendam. Dendam itulah yang akan mewujudkan diam yang panjang!

Di dalam ilmu pengurusan komunikasi ada hukum yang dinamakan "hukum 24 jam". Hukum ini menyatakan jangan dibiarkan krisis yang berlaku antara rakan sekerja melepasi temph 24 jam. Mesti ada di antara mereka (seelok-eloknya kedua-duanya) bertindak memecahkan kebuntuan itu dengan mengambil inisiatif menegur, memandang atau memberikan sebarang reaksi atau petunjuk ingin berbaik-baik semula.

Jangan malu alah untuk memulakan.

Maka begitulah dalam sebuah rumah tangga, teguran dan percakapan yang pertama untuk mengujudkan kemesraan semula setelah lama membisu adalah sangat mahal harganya.

Percayalah inilah termasuk dalam tuntutan menghubung silaturahim yang sangat besar pahalanya di sisi Islam.

Sebab itu, orang yang datang berziarah lebih tinggi kedudukannya daripada orang yang diziarahi.

Maka begitulah dalam rumah tangga. Untuk bercinta lagi, luahkanlah kata-kata yang baik untuk mencairkan prasangka, meleburkan curiga dan memadamkan dendam. Cari-carilah topik yang menarik untuk diperbualkan. Antara kaedahnya ialah:


Berdoa untuk Allah ilhamkan kata-kata yang baik dan menarik semasa memulakan perbualan.
• Menerima dan berkongsi hobi dengan pasangan.
• Ulas apa yang anda dengar, lihat atau baca dengan pasangan serta kaitkan dengan situasi terkini dalam rumah tangga.
• Sekali-sekala masak bersama resipi kesukaannya.
• Jangan prasangka dan curiga dengan selalu memaafkan selagi pasangan tidak melanggar syariat.
• Amalkan peraturan 24 jam. Jangan biarkan "gencatan suara" melebihi masa 24 jam. Mujahadahlah untuk meminta maaf secara resmi atau tidak resmi.
• Tempoh-tempoh yang dirasakan sukar dalam perhubungan hendaklah diisi dengan amalan habluminallah seperti solat, munajat dan taubat. Jangan selesaikan masalah dengan satu masalah lain.

  • Jika anda menyayangi seseorang, nyatakanlah.

    Dalam rumah tangga, seorang suami harus menyatakan kasih sayang kepada isterinya. Begitulah sebaliknya.

    Kasih sayang ini boleh dinyatakan dengan pelbagai cara mengikut kesesuaian keadaan dan masa. Pertama, secara tindakan, kedua secara lisan. Sayang yang dilahirkan dalam bentuk tindakan itu lebih besar impaknya berbanding secara lisan.

    Kesimpulan (yang aku paling suker)

    Jangan sekali-kali kita menempelak, menyindir atau membiarkan mereka keseorangan. Buktikan, kita sentiasa di sisi isteri ketika dia menghadapi "serangan" orang lain. Walaupun ada kalanya (menerusi penilaian kita) dia yang bersalah… jangan dipersalahkan, cuma perbetulkan sahaja!







    New Email names for you!
    Get the Email name you've always wanted on the new @ymail and @rocketmail.
    Hurry before someone else does!


    Monday, March 29, 2010

    New Signature

    cantek tak I punya "signature" kat bawah tue...... dah expert dah.. so, leh la tukar2 I punya signature... x der la terkodek2 lagi... heheheheehe

    pas nie nk belajar buat slide pula... cam kat pa'a punya slide tue cantek kan....

    nanti kita gie menuntut ilmu....

    tak tahu kena rajin bertanya...

    malu bertanya sesat jln...



    Seharian Kemas Umah

    Actually x der gambo tuk letak sebab smlm satu hari mengemas sampai kul 12 baru leh tido...
    mula2 ubah perabot dan kedudukan tv... again yer... kiranya baru 3 bulan dok umah nie... dah 4 kali kami mengubah kedudukan tv tue.... dah la berat 50kg tue...

    Nie gara aku yg x berapa puas hati ngan posisi yg sedia ada.... Pujuk la Big Boss angkat Tv gedabak tue kan... mula2 Big Boss x layan... almaklumlah isteri yg degil... dia dah ckp awal2 x cantek letak kat situ... aku yg degil nie juga letak... last2 nk ubah lagi.. mmg x layan la dia... tapi berkat kesabaran aku memujuk... dan memujuk...akhirnya dia mengalah juga.. kesian kat bini yang asyik memuncung jer kerna hasrat x tercapai....

    Bila dah ubah baru den pueh hati... pastu baru semanagt nk kemas2 umah. tue yg jadi terlewat untuk segalanya.... gambar???... boo.. x der.. nanti I snap n upload... dah penat smlm x dan nk snap2 dah.....

    tapi aku ada attach gambo SABAH... tempat2 best yg patut aku lawati... hehehhee.. jo layanz...

    (syyyyyy nie taip dari email juga nie....)


    New Email names for you!
    Get the Email name you've always wanted on the new @ymail and @rocketmail.
    Hurry before someone else does!

    testing from email...

    Just nk testing buat blog dari email... Alkisahnye Jumaat lepas la... dok godek2 ngan Cuzi pasal blog2 nie.. bnk bagi indah bagai.. nk add bagai.... last2 terjumpa nie... n tertarik... pastu tertekan ok pula... mai kita tengok menjadi ker idak yer....


    tereng....



    New Email addresses available on Yahoo!
    Get the Email name you've always wanted on the new @ymail and @rocketmail.
    Hurry before someone else does!

    wah.. menajdi la kawan2.... pasnie senang nk post N3... x yah bukak blog kan... terus jer dari email...

    Friday, March 26, 2010

    Exam vs Holiday

    sedap pula sambil taip sambil layan lagu hindustan...... kyehe pyar re heiii... chalty shalty rya kyu meh...lalalalaa

    ok sambung N3.....

    Buat ke sekian kali nya aku fail lagi exam Jabatan nie.. ntah la apa hikmah disebalik semua nie... naper la susah sgt nk lulus ntah la... tapi aku kan sorang yg motivated.. so, x la felt down sgt.. just sometimes felt so lazy nk study....dah x tahu mcmana nk jawab soalan tue.. almost mmg soalan yg sama jer... balik2 LEV, USECHH, HT TEST, NOISE, PRESSURE VALVE, CLASS, TEGASAN HABA, CARA PEMERIKSAAN ULANGAN.... ada lagi la.. tapi yg femes yg nie jer la..

    dulu masa Big Boss ambil exam jabatan aku siap sound lagi kat suh bagi lulus skali jer.. jangan amik byk kali buat malu jer aku ckp kat dia.. last2 aku yg byk kali amik...(sure kalau Big Boss baca nie dia gelak berguling2 kat aku... weheheehe..)

    x kisah la sgt pasai exam Jabatan nie... amik jer la.. tapi kali nie aku paling strugle study... hehehe sebelum nie pun study juga.. tapi x la serajin nie.. hehehehe.....sebab apa yer..???

    sebab.....

    sebab...... aku dah syiok nk pi SABAH nie... semangat berkoje pun tahap max nie... kalau korang nk tahu... bulan March nie adalah terciptalah sejarah selama 10 tahun aku pernah bekerja (start 2000 -2006 JABIL CIRCUIT SDN. BHD... 2006-2007 JK WIRE HARNESS ... 2007 -2010 JKKP ) sampai sekarang rasanya puch card aku clean and clear without MC/EL/AL and etc... pecah record la kan....yeahhh hebat kan... mesti korang gelakkan aku kan.... ye la selalunya ada2 saja syaitonnirojim dok kacau aku.... skang dah kurang sket kut... sebab tue iman aku pun semakin kuat la katakan....

    (syyyyyyy.... bukan nk riak ka aper ka.... saja nk motivated sapa2 yg baca blog aku nie.... aku dah start bangun awal tau.....hehehheehe.. x percaya ker... betul.... sebab nk tunaikan salah satu azam baru 2010 aku tue... apa yer......eemmmm pagi2 aku baca Al-Quran dulu lepas Solat Subuh... baru siap2 mai keja... sebab tue kut syaitan lari jauh2 skit...) hehehhehe..... jgn pula korang igt aku buang tabiat pula... kalau korang nk tahu...aku selalu ternyiang kata2 sorang nenek yg aku jumpa kat umah kenduri.. dia siap bisik kat telinga aku.. dia kata "tok nie telinga jer kurang skit... tapi alhamdullillah mata tok terang lagi... sebab tok hari2 baca Al-Quran..." 2 tahun lepas x silap aku pergi kenduri tue... sampai sekarang aku dok ingat lagi kata2 tok tue.... mungkin aku dah dpt hidayah kut dari ALLAH untuk dekatkan diri ngan Al- Quran nie.... aku dah khatam Quran 3 kali sebenarnya... cuma lately aku sunggoh lazy nk baca lagi....selalunya aku just baca YASIN setiap mlm Jumaat.... ajar Ammar Muqaddam.. ayat 2 lazim mcm tue jer la... ALHAMDULLILLAH 3x....... Allah masih menyanyagi diriku.... (sedih pula rasanyer....jahil pun rasa juga diri aku nie...)

    SABAH.. SABAH..SABAH... waiting for my family yeay.....

    Wednesday, March 24, 2010

    AMMAR vs PEKAN


    haaaaa apa ke benda tajuk N3nie kan... apa kaitan Pekan ngan si budak Ammar nie kan...
    mcm nie punya cerita.... Sekolah Tadika Kemas KDN tmpat si Ammar ngaji nie nk masuk pertandingan Hari Potensi... byk acara yg ditawarkan... tapi sekolah dia pilih 4 penyertaan ja... iaitu;

    1) Teater

    2) Englist Story

    3) Nasyid

    4) x ingat dah apa nyer.. (apa la punya ibu kan..)


    info nie dapat masa pegi hari Perjumpaan Ibu Bapa n Guru ari tue....

    mcm tahun lepas sek. nie masuk Pertandingan Silat... (saja nk mention juga.. sebab Ammar adalah salah seorg pahlawan silat tue... hehehehee.... walaupun pergerakan silatnya ala2 aauuuu. bukan pondan yer...tapi very soft la... but ok la tuk budak2 kan...hahahahaaa kutuk lagi kan...)


    ok berbalik pada acara tahun nie cikgu decide nk masuk 4 kategori jer... ok la kan... pastu start dgn teater... cikgu2 kemas utk setiap sek. Kemas di Putrajaya nie (ada 14 buah sek. kemas di Putajaya nie..) akan buat selection budak2 yg dirasa boleh buat utk di bawa ke selection seterusnya... Berhimpunlah kanak2 kiut miut nie kat Sek. Kemas Presint 11 utk selection.... adalah dlm seratus lebih yg pegi nie.... Ammar x pergi sebab kami balik kampg seminggu dulu tu kan...



    ok la aku pun x kisah sgt... tapi bila ke sek. cikgu ckp la dia plan nk bawa Ammar tuk selection tue.. tapi Ammar tak dtg sekolah... so, dia bawa budak lain.. (si zulaika n sapa ntah.. 2 org) "ooo ye ker"... jawab aku... pastu saja la gatai mulut tanya.." habis tue dah boleh pegi ler yer"... cikgu dia pun terus tanya penyelia teater yg kebetulan dtg sek tue.... dia ckp..."bawa jer esok untuk pemilihan sekali lagi" dari 100++ dah pilih 30 org... dari 30 org nie akan dipilih lagi 10 org.... penyelia tue ckp... pastu cikgu tue pun terus minta permission nk bawa si ammar ... aku ok jer.. "bawa la kalau rasa dia boleh"...aku ckp mcm tue jer la... kang dia x leh buat malu pula kan..hikhikhik

    .
    .
    .
    .


    dan dipendekkan cerita..(malas nk taip sebenarnya...yg nk baca pun mesti penat juga kan...) Ammar terpilih atara 30 org itu... untuk berlatih dgn ASWARA untuk lawan diperingkat negeri yang akan diadakan di Perak rasanya....Semalam hari pertama berlatih ngan ASWARA... diorg bagi skrip... Tajuk Teater itu ialah... BATU BELAH BATU BERTANGKUP.... atr wataknya ialah...

    1)ibu
    2)melor
    3)pekan
    4) pokok (3)
    5)batu (2)
    6)belalang (2)


    perbualan selepas Ammar balik umah.....(dihantar oleh cikgunya di depan umah sebab sampai lmbat kul 7mlm rasanya)

    aku: Ammar jadi apa ammar? (sambil pegang skrip).... Ammar jadi pokok ker?

    Ammar: tak... Ammar jadi Pekan...

    Big Boss: berapa org jadi Pekan?

    Ammar: Ammar sorang jer....



    kahkahkahkah.....kitaorg gelak terbahak2.... mesti korang tahu kenapa kitaorg gelak kan... #$%^&*()


    sekarang we all call him by the new name... PEKAN... ooo PEKAN....




    Ammar n ikan tembakul...



    Tuesday, March 23, 2010

    Mak mai umah











    Mula2 sekali aku nk habaq...mmg aku sangat suka la mak aku mai umah aku nie...bukan apa aku tau dia mesti boring dok kat kmpung... aceli baru sebulan lebih mak aku x mai kl... dia mai sini last bulan 1 x silap aku...pastu Feb raya cina aku blik kg seminggu... kiranya dia x jumpa cucu2 baru sebulan la....



    Mak aku ni mai KL dah seminggu sebenornyer... tapi kakak aku dah tahan kat umah dia dulu seminggu.. (almaklumlah jumpa umah dia dulu baru PUTRAJA YA) pastu baru dia bagi mak aku mai umah aku... (jahat betul kakak aku sorang nie...) dia suh mak masak sedap2 kat umah dia.. pastu siap call aku suh pegi mkn kat umah dia di Pandan Indah Kl tue.. aku nie malas skit nk ke sana ... area jem tue umah dia tue... betul2 kat simpang 4 pandan indah tue... siksa nk masuk jln umah dia yg sentiasa penuh ngan keta (jem la senang ckp)..


    boleh dia pegi market beli semua barang.. dia suh mak aku masak asam pedas ikan keli campur keledek merah tue...(utara punya versi mmg famous ikan keli asam pedas nie...) pastu siap beli petai... sambal petai... cencaru sumbat belakg...




    wah2... mewah2... tapi aku x layan aku ckp malas la nk pegi aku dah masak sup ayam... lagi pun bukan dekat semata2 nk mkn nasi nk pegi umah dia tue... pastu dia x pueh hati siap cal lagi kul 3 pm... "aku n mak dah siap buat kuah laksa nie.. siap dah rebus laksa... n telur nie...mai la mkn..." haaaaaa LAKSA.... korang kan tahu feberet aku kan LAKSA... terbeliak la mata aku nie bila dgr perkataan LAKSA especeli yg buatan mak aku nie....



    terus la anak beranak bersiap nk pegi mkn laksa...("kalau laksa sanggup ajer"...."laju ajer"... "senang sungguh nk umpan... buat laksa jer mesti sampai.".. Big Boss dah perli2 aku...) "cepat la bang nk mkn laksa nie"... hikhikhikhik....itulah aku...

    Friday, March 19, 2010

    Daftar Ammar Darjah 1

    wakakakaka... mula nk gelak dulu... pegi la tadi nk daftar ammar ke Sekolah Presint 11(2) yang sebelah ngan umah tue... dgn penuh confiden pegi la ngan Big Boss skali sebab dia cuti ari nie tuk jaga Baby Mira sebab majikan kepada pengasuh si mira nie nk pegi bersoping... jauh nun di selatan tanah air... hehehehe.... aku pula sayang cuti... so, suh la Big Boss yang cuti...tapi kalau dia x leh cuti baru la ibu mithali dia nie akan cuti....

    so, pegi la segerombolan yong ke sekolah tue... pak gat tanya nk kemana.. Big Boss jwb ler nk daftar anak sekolah... terus dia tunjuk ke kanan.... kita org pun dgn penuh megah berjalan la mausk ke Pejabat Am tue... ada sorang kakak nie tengok jer kitaorg.... dia pun tanya la nk buat urusan aper yer... samnil tegok aku n ammar penuh kehairanan...daftar sek anak aku jwb... untuk sapa yer... kitaorg pun tunjuk la si Ammar... pastue dia kata aper korang tahu....hahahahahahaa... aku gelak dulu... dia kata nie sekolah menengah... sekolah rendah sebelah yer... dgn muka malu2 kucing kitaorg pun gelak terbahak2 la kat situ...

    ruper2 nyer si pak gat tue la yg salah... n salah kitaorg juga x baca dulu nama sekolah masa nk masuk pejabat tue kan... pastu terus la blah ke sekolah sebelah pula.... sambil gelak x tahan pula rasanya....(teringat k.linda member aku daftar anak dia sek.. sama kes la ngan aku.. tapi dia lagi teruk... laki dia salah masuk sek tamil.. pastu salah masuk sek men.. pastu baru betul.. sebab pagar nyer sebelah2 jer....)

    lawak pagi Jumaat la tue kan.... ingat sampai mati la..

    Thursday, March 18, 2010

    KHEMAH 3 BILIK...






    see ada khemah 3 bilik.... tapi rasanya kat Malaysia nie x pernah nmpk lagi la yg ada 3 coloum tue.. selalunya ada paling besar mcm tue jer kan... entah la...stakat dok pi survey ngan Big Boss x pernah nmpk lagi.... mesti mahal nie kan...

    Kalau Big Boss tengok nie mesti dia teruja nk pegi cari.. kan senang kalau ada bilik2 nie kan.. boleh la bahagikan kpd ammar 1 bilik.. n mira satu bilik.... aku n BB satu bilik... hehehehe... since khemah dia yg tuk 4 org tido dah berlubang skit kat tepi tue.... gara2 org mesin runput tup... melantun batu kena khemah dia... bengang dia ngan mamat tue masa we all khemah kat Teluk Batik, Lumut, Perak..... masa tue pegi family day Penjara Tapah... ada disediakan chalet... tapi BB nie nk adventure skit dia pasang khemah n tido kat lam khemah... aku n ammar( masa tue baru ammar sorang jer...) tido chalet ler...

    gambo kat atas nie copy dari @http://salam2benua.blogspot.com/punya.. cilok jer tue.. x minta kebenaran laks tue.. mampuih aku kena saman kang... curi gambo org.... saja nk bagi BB terliur skit.. hehehehehe

    Tuesday, March 16, 2010

    AVATAR













    Dah lama suh Big Boss cari DVD ker CD ker tuk movie yg best2.. especialy cerita action movie la... aku nie kan berjiwa ganas... kalau cerita yg ganas2 jer aku layanz.. kalau cerita jiwang2 nie harap maap ler... ada yg x habis aku negok nyer... ngantuk wei... tapi kaau cerita boolywood boleh layan... tapi tengok juga barisan pelakon nyer.. kalau stakat karena kapoor x layan la... gediks semacam jer..... hehehehee dah lari tajuk nie....


    aku nie mmg suka bangat cerita2 mat saleh nie... extrem... kdg2 tue bukan best sgt pun tapi mmg aku suka melayan... cerita melayu pun aku kureng skit...(mcmna la filem2 melayu nk laku kan kalau ada 10 org mcm aku pun cukup la... hancus industri filem negara...apa boleh buat x kena ngan jiwa.... cerita melayu kalau stakat cerita lawak2 ok la... gelak kuat la aku...kelakau2...)
    mcm nie alkisah smlm acu pinjam DCD kawan dia rasanya... ada satu ceriat mat saleh..(oooo syiok) ada lagi satu cerita melayu...(eeeermmm x best la..) dah tentu la cerita mat saleh tue AVATAR.... yg melayu tue... PISAU CUKUR.... ...(eeeermmm mcm x best jer)...hahahahaaa.... jahat betul aku kan...
    masa berita sukan aku pun dengan suara galak manja....
    aku: "honey.... "(saja nk mengatai....)
    BB: eermmm awat...
    aku: nk pasang DVD buleh.... (kalau time berita mmg dia konker tv)
    BB: dia tgh mkn nasi sambil tengok tv.... ermm ok la pasang la...
    aku: yeay....
    BB: nk tgk cerita apa tue...
    aku: ada la... (heheeheheh dlm kepala dia mesti dah tau dah saja nk tanya lagi...)
    apa lagi si Ammar pun sibuk la....
    Ammar: "ibu kita pasang cd ammar la... (tahu tak cerita aper?.... LASKAR PELANGI... pak long dia la bagi masa pegi umah kakak aku hari ahad tue....mak aiii cerita indon tue... eeee x layan la aku.... kalau ACU yee... suka sunggoh cerita INDON...)
    aku: x mau la... ibu nk tengok cerita nie... bestttt
    Ammar: ala tgok la crita ammar nie...
    aku: esok la kita tengok yg tu pula..(lam hati.. hg tgok la sorang2 esok.. xmau aku tengok)
    Ammar: x pa la lepas habis cerita nie kita tengok yg nie pula.. (x mau mengalah tue)
    aku: ye la tengok la mcmana.. kalau habis awal boleh la...
    Ammar: nk tengok juga..
    aku: yela... yela.... (malas nk melayan)
    Big Boss diam jer tengok 2 beranak dok berbalah...malas nk campur la kut... kang pjg lebar lagi kena...
    tgok punya tengok mmg best la layanz.. skali chumeerah la melayanz.. sebab ada binatang2 dlm tue.. part tue meera tengok x kelip mata.. last2 kul 10.30mlm lenyap tido dibuai mimpi..
    kami 3 beranak teruskan menonton.... kul 11.30mlm acu balik keja terus tumpang sekaki.. walhal dia dah tengok siang tue... siap nk bercerita la kat kami... BB sound... " kalau nk cerita pi duduk luar" mana suspen kan,.... cengel juga laki aku nie...
    hahaha berjaya juga aku sengkang biji mata sampai kul 11.40 mcm tue la kut...apa lagi habis jer terus si ammar nk pasang cerita Laskar Pelangi tue.. siap suh aku tunggu skali.. "ibu mai la jgn bangun"... "mana boleh Ammar ibu dah ngantuk ler".... "x boleh tido kena tengok juga.. tadi ammar boleh tengok cerita ibu.. skang ibu pula tengok cerita ammar..."
    mak aiiii mati la aku.... pastu BB pujuk2 suh tido esok tengok.... dengan air mata bercucuran masuk juga la tido... takut kena marah lagi ngan BB.... hahahahaaa.....
    balik sat gi habis la aku nk melayanz cerita indon tue... haiiyaaaa

    Saturday, March 13, 2010

    JEMPUTAN HARI SABTU

    Iyer ada 5 jemputan untuk hari nie... murah rezeki...

    1) kenduri kawen EE house mate BB di Penang...
    2) Kenduri kawin adik shahril kawan BB juga kat Teluk Intan
    3) Kenduri kesyukuran umah Zul kawan BB lagi kat Taman Saujana...(malam)
    4) Party Besday Boss Acu kat Presint 9
    5) Kenduri dapat baby Nasrul kawan BB lagi kat kuarters Penjara Kajang....(malam)

    yang pegi cuma dua jer.... kenduri mlm punya.... yg penang tue jauh sgt.... bajet lagi... dah la ujung2 bulan nie... sengkek la skit... baru2 nie balik kg pun dah habis byk... dekat2 rm1ooo juga la campur tol, minyak joli2 sana sini... so, bulan ni kena pekin la skit.... nk kena saving lagi untuk ke SABAH bulan Mei nie.....


    mula2 pegi dulu umah zul baru ke umah nasrul.. sib baik dekat jer....


    nmpknyer kena pakai baju kurung kami anak beranak nie... emmm nk pakai baju yg mana ha... merah ker purple.... yg sendondon pun yg itu jer la... jap yer nk iron jap baju2 itu....

    cauuuu

    Wednesday, March 10, 2010

    HEPY BESDAY

    Hepi besday to you...Hepi besday to you...Hepi besday to you...Ammar...Hepi besday to you...
    muah3.... moga2 anak ibu nie diberi kesihatan yang baik... kebijaksaan... kebahagian.. kejayaan yang cemerlang.... Ibu juga berharap anak ibu jadi anak yg baik... dengar ckp ibu n ayah... jgn terlalu degil... cepat belajar... dan berjaya selalu... AMIN....
















    start majlis kul 6.30 mcm tue.... hujan lebat... aa..aaa sudah.... habis la mana pegi budak2 nie.. selalu penuh jer kat luar nie.... dah hujan semua lam umah la kut... aarghhh habis la sapa la nk mkn mee goreng 6 kati nie... sib baik ada juga y boleh dtg... potong jer la ammar... kang nk tunggu lagi ada la yg smpai mlm.... habis semua tetamu pulang kul 10mlm... kemas2 kul 11 mlm masuk tido... ALHAMDULLILLAH semua selamat.....







    Tuesday, March 9, 2010

    baru lagi


    ok tak template baru nie... tukar lagi... bukan apa color coklat smlm tue x memenuhi citarasa.... yg ok skit tapi sidebar dia tue susah nau nk bagi ketepi....

    petang nie nk wat besday party tuk Ammar... buat skit2 jer... ikutkan hati aku malas jer nk sepah2kan umah tue.... tapi memandangkan Big Boss beriya2 nk wat terpaksala ikutkan jer....

    balik karang baru nk gi cari kek... acu tolong goreng mee.... aku??... bancuh air jer la kut....

    esok kalau rajin aku updated gambo2 yg menarik kalau rajin snap... nk guna hp org jer nie.. alkisah la hp dah jatuh n grhappppp rosak..... cauuu


    Monday, March 8, 2010

    TrOuBlE Is a fRiEnDs~~LeNkA

    best pula lagu nie...

    TrOuBlE Is a fRiEnDs~~LeNkA

    Trouble he will find you no matter where you go, oh oh

    No matter if you’re fast, no matter if you’re slow, oh oh
    The eye of the storm or the cry in the mourn, oh oh

    You’re fine for a while but you start to lose control
    He’s there in the dark, he’s there in my heart

    He waits in the wings, he’s gotta play a part
    Trouble is a friend, yeah trouble is a friend of mine, oh oh!

    Trouble is a friend but trouble is a foe, oh oh
    And no matter what I feed him he always seems to grow, oh oh
    He sees what I see and he knows what I know, oh oh

    So don’t forget as you ease on down the road
    He’s there in the dark, he’s there in my heart
    He waits in the wings, he’s gotta play a part

    Trouble is a friend, yeah trouble is a friend of mine, oh oh
    So don’t be alarmed if he takes you by the arm
    I won’t let him win, but I’m a sucker for his charm
    Trouble is a friend, yeah trouble is a friend of mine, oh oh!

    Oh how I hate the way he makes me feelAnd how
    I try to make him leave, I tryOh oh, I try!
    He’s there in the dark, he’s there in my heart
    He waits in the wings, he’s gotta play a part
    Trouble is a friend, yeah trouble is a friend of mine, oh oh

    So don’t be alarmed if he takes you by the arm
    I won’t let him win, but I’m a sucker for his charm
    Trouble is a friend, yeah trouble is a friend of mine, oh oh!
    Ooo, oh ooo, ooo ahhOooohhhh ohhh ooooo ahhhhhh.



    Anak Bariah Masuk Ward..

    tengoh aku syiok2 baca blog kengkawan yg dah 2 hari x baca... tetiba... trutt..trutt..trutt... (bunyik tipon)

    Aku: Hello...

    BB: Hello.. Ayang buat pa...

    Aku: Baca blog..(dengan penuh bangganya aku jawab... sebab aku tau kang mesti laki aku kutuk punya... x dak keja lain ka asyik baca blog jer....) rupa2 nya idak la pula di kutuk nyer... salah tekaan aku... hikhikhik..

    Aku: Awat?

    BB: Anak Bariah (kawan 1 sek. aku n BB juga) masuk ward nie.. kat Hospital Serdang.. dah 5 hari... (laju jer Bb cerita.. x dan aku tanya)




    anak bariah n ammar.. 7 tahun..












    Aku: Sakit apa?

    BB: sakit mata katanya....dalam FB la.. terbaca tadi..

    Aku: nk pi ka? nk pi jom... no hal... ptg karang kita pi...

    BB: sempat x ha? kul 7 kan tutup..

    Aku: aa..ahhh...dan lagi kalau nk pi (dlm kepala dah dok teringat roti canai kat Hospital tue sedap...)( ada kang aku x msak mlm kang.... )


    tapi aku dah plan nk masak ikan siakap kat lam peti ais tue.. nk bakar.. cicak ngan air asam...kalau 2-3 hari dah x sedap ikan tue... adoiyaoiiii... nmpknya mmg kena batalkan la roti canai tue...

    sayngkan ikan punya pasal.. bukan senang.,.. ikan tue import dari Pasar Pudu tu... Hari Ahad beriya2 cari jajan tuk besday Ammar sampai ker Pasar Pudu.. skali harung aku beli la ikan2 kat situ.... so mcmana nk masak ka nk mkn roti canai tue...

    eermmmmm susah gak yer..






    Friday, March 5, 2010

    Yang nie aku suker....


    lawa x blog aku nie... aku rasa sgt lawa... sweet sgt kan.... nanti kang aku uodated cerita best2... mula2 updated nk background color merah... last dah tersama pula blog farah... so x jadi la... kang sepesen pula kan...



    jumpa color hitam... upload2 x kena ngan cita rasa pula.. aku kan peminat color2 terang2 nie... bila dah bubuh hitam tue aku rasa kelam satu dunia..(dunia blog aku la...)



    dah ada kut 6 kali updated hijau ada... kuning ada... last2 yg pula melekat... nie ntah brapa lama boleh bertahan.... kang aku edit skit kat header tue bg lagi cantek kan.....

    Yang nie aku suker....


    lawa x blog aku nie... aku rasa sgt lawa... sweet sgt kan.... nanti kang aku load cerita best2... mula2 updated nk background color merah... last dah tersama pula blog farah... so x jadi la... kang sepesen pula kan...

    jumpa color hitam... upload2 x kena ngan cita rasa pula.. aku kan peminat color2 terang2 nie... bila dah bubuh hitam tue aku rasa kelam satu dunia..(dunia blog aku la...)

    dah ada kut 6 kali updated hijau ada... kuning ada... last2 yg pula melekat... nie ntah brapa lama boleh bertahan.... kang aku edit skit kat header tue bg lagi cantek kan.....

    careless or takdir...

    chehhh tajuk mcm best jer.... tapi kan aku pun heran juga... sejak akhir2 nie byk menda aku sayang hilang n rosak... rasanya dah jaga sehabis baik dah... ntah la mcmna boleh juga terjadi mcm tue....


    apa ker benda tue.... satu... jam tangan aku yg cantek tue hilang.... masa raya haji tue... cantek sgt jam tue... paling utama hadiah anniversary yg ke-6 tahun lepas... beli sama ngan Big Boss... sepasang... big Boss yg pilihkan... sayang sgt....eemmmm sampai skang aku dok ingat jam tue... hari2 kalau nk tengok kul berapa... aku teringat jam tue.... sampai satu hari tue aku p dengaq ceramah kat Masjid Sultan Mizan tue aku pi tanya kat cleaner tue " kalau ada brg tertinggal kat masjid nie ada simpan kat mana2 tak?" mana tau ada almari tuk simpan brg2 hilang kan.... terkedu cleaner tue...

    iyer aku sgt syg jam tue.... misi tahun nie nk gi cari jam mcm tue kat kedai... nk beli balik... nk jaga baik2.... sedey la kalau brg kita sayang hilang kan....




    yang ke-2 hp aku pula jatuh n rosak.... sebab masuk air juga kut... dah kena pakai hp lama balik... hp tue aku sayang juga sebab bila pasng lagu sungguh sedap n merdu rasanya... sony ericson mmg la sedap kan sound dia.... huhuhuuhu....











    bila la nk pi repaire... ntah ada harapan ker lagi atau tidak... harap2 boleh la guna lagi....


    tapi kan aku ada dengar ustaz nie ada ckp..." kalau ada sesuatu terjadi tue redha jer... mcm kemalangan contohnya... mmg Qada' dan Qadar mengatakan akan berlaku kemalangan pada sekian2 hari jam sekian2.. cuma tahapnya 1-5... kalau kita nie selalu berdoa n selalu ingat pada Allah insyaallah, Allah akan memberi kita kemalangan tahap 1.. maknanya kurang teruk la.. tapi tetap terjadi..cuma mungkin tuhan bagi kemlangan jatuh tangga ja... kalau tahap 5 mungkin eksiden keta teruk remuk... mcm tue misalanya....


    so, kalau terjadi apa2 kat aku aku redha jer... anggap jer sib baik hilang jam jer... kalau hilang anak lagi teruk kan....


    sib baik hp yg jatuh.. kalau aku yg jatuh lagi teruk kan....


    so, mcm tue la aku pujuk hati yg duka lara tue..... AMIN.... mungkin lepaih nie dpt Hp yg lagi best... dapat jam yg mcm tue juga kan...


    (dan org yg lagi terluka offcos Big Boss sebab 2-2 benda tue dia yg belikan.... apa boleh buat benda nk jadi... aku nie mmg seorg yg habis cermat dah... tapi nk juga hilang n rosak...SOrrY ye darling...)



    Thursday, March 4, 2010

    BoRinG



    Bila bukak blog aku nie rasa boring pula tengok template nie.... tadi ada usha2 juga template yg cantek2 kat tenet nie... x leh nk d/load pula kena block.... susah tul la... kang ar kat umah kang aku tukar... pilih2 dulu kang balik terus d/load kan....

    tengah mimikir2 juga nk wat 3 coloum ker nk ubah selera 2 coloum pula.... mana lagi cantek ha... ermmmmm susah juga nie... rasanya aku lebih prefer 3 coloum... aceli kalau kita selalu main menda2 nie lagi senang kita wat keja.. kang kalau lama2 x try lupa n ciput2 nk tukar apa dlm blog tu kan...

    aku kalau senang mmg suka study sikit2 pasal blog nie.... walaupun bukan berdarah IT.. tapi boleh la nk cuba2....susah2.... x dapat lagi pilihan hati nie..

    Wednesday, March 3, 2010

    Sian...My Son


    Ammar: Ibu lepas ibu mandi ibu nk tido balik ker?

    Ibu: Nape Ammar tanya?

    Ammar: Kan kita x tido lagi....

    Ibu: cuba tengok kat luar dah cerah dah...

    Ammar: Tapi Ammar rasa kita x tido lagi....

    haaaa.... gara2 si Ammirah buat perangai x leh tido smlm.. merenget sebab panas... bila aku pasang kipas kuat kang kong.. kong.. kong...batuk2 pula.... adeh... jenuh la aku ngan ammar x leh tido....


    Si Ammar nie pantang ayah dia x dak umah teruih la ambik bantal n selimut tido ngan aku.... last2 dia pula x leh tido.. sian my son.... mesti lepas nie dia serik nk tido ngan aku.... cepat la Big Boss balik...penat la jaga anak sorang2 nie... tukang buat susu x dak susah la... aku nie rabun... habis tumpah susu... nk cepat x der pakai spec mata dah.... huhuhuhuhhu......







    Monday, March 1, 2010

    Balik KG Part 2

    Macam cerita Merlin pula... ada season2 kan... ok sambung balik dah basi pun nk sambg... bz la wei... pastu penat sunggoh rasa.... mcm2 nk buat... kalau dok dlm umah tue rasa bykkeja x siap... ada2 jer tangan nie buat... nk updated blog pun x sempat... masa yg ada cuma tuk rest n baring2 kejap.. pastu terus buat keja lagi... mak aku pun x sempat nk call... apa yg membuat aku bz pun x tahu la... ada2 jer keja nk buat....



    Cerita aku nie terbalik sikit... dari dah nk balik ke sini ke balik ke sana.. penin juga ayat nie kan... bring forward la.... (carca merba skit susunan gambo nyer)

    nie sehari sebelum balik kesini... sempat ke JITRA MALL nk carikan hadiah buat si Zarif... anak menakan aku paling bongsu stakat nie...

    mlm sebelum tue berkumpul ramai2 mkn kat Kuala Kedah... Big sponsor Abg Man... yg lain boleh nk menambah... mlm nie kira semua family belah laki aku berkumpul... (kak long sekeluarga 5 org... k. chaq sekeluarga 5 org... k.chik sekeluarga 5 org.. abg. Adam... 4 org... Abg Man ... 6 org... chek EE (laki aku) 4 org... acu.. single mingle... k.long ani anak angkat ayah ngan intan anak dia 2 org... campur mak zahrah skali..) haaa.. semua skali kat2 40 org mkn..... hebat kan... satu perjumpaan yg pertama kali dapat kumpulkan semua.... meriah riuh gamat semua ada.....





    menu2 nyer.... standard la... siakap 3 rasa... siakap sweet sour... siakap bakar... tom yam... telur dadar.... kerang rebus....sotong goreng tepung.... semua boleh dikatakan sedap n menjilat jari.... tomyam la bagi aku kureng "kick" skit...






    para jemputan mula sampai....


    nie gambo mira n zarif... marah si anak dara nie.... susah tul la...


    nie tempat wajib aku pegi... mkn laksa telok kecai.... kat Kuala Kedah nun.. jauh juga dari umah aku 1 jam juga la... tapi wajib mkn.. kang teringat2 lak bila balik sini.... (siap order 2 pinggan.. kunun2 tuk si Ammar.. last2 aku bedal 2 pinggan skali.. sengeh Big Boss nengok binik dia yg kemaruk nie)


    ha... nie dia... unik laksa nie ada pati kelapa yg oren tue... balik laksa nie rasa lemak2 skit.. tapi bukan mcm laksa kelantan tue... unik la rasanya..... sedap tue cara dia sendiri la....



    hari selepas balik kg.. k.long plan nk buat kenduri arwah mak mertua aku la... alang2 semua adik beradik balik kg.... tengok siap sembelih lembu tue.... aku x pernah tengok dalaman lembu rupanya mcm nie... x der la darah mercik mcm dlm badan manusia.... ksong mcm tue jer... sungguh teruja aku melihat nya... (nama ja org kg tapi satu haram kedarah tak tau apa2)



    hari sebelum kenduri... k.chaq buat laksa dia jemput kami semua pegi mkn kat umah dia... akcely umah dia nie dekat jer ngan umah pusaka mak mertua aku nie... yong la beramai2 ke sana... (cari mana aku... ha..hahaha...)



    hari sebelum ke rumah k. chaq..... pegi mandi manda picnic kat Puncak Janing..... nie gambo kembar tunggal dlm family Hj. Non.... mana dtg gen nie ntah ler... x der dlm sejarah family 2-2 belah kembaq... kebetulan kut rasanya...


    bergambo ramai2..... ayah mertua aku pun ada tau....

    mira dikelilingi oleh peminat2 setia nya...




    lepas ngasuh budak nie skali aku terjun mandi.... hehehe gambo x der...sebab masa tue semua kaum ibu n bapak mandi.... x der photographer



    ammirah n acu.... nmpk mira bulat skit masa balik kg nie... sebab di jaga n di tatang oleh ibu mithali nyer... (aku ler hikhikhik...)






    buah hati saya

     

    * ADIK*

    Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers


    1.10.2011 - Lahir seorang puteri Nur Aisyah Syafiyah dgn tali pusat terbeli 2 kali dgn berat 3kg dan pjg 49cm. lilit kepala 32.5cm. biru semua muka kesan terbelit, jaundise 2 hari dah ok ada bg ubat,

    10 hari timbang masih 3kg

    16.10.2011 - start batuk jangkit drpd Along/ ayah

    20 hari - berat naik 3.5kg

    30 hari - berat 3.7kg, pjg 52.5cm, BMI 13.6

    31.10.2011 - masuk ICU sebab batuk sampai biru muka tahan nafas.

    16.12.2011 - 2 bln berat 5.8kg, pjg 60cm, BMI 16

    26.1.2012 - 3 bln berat 6.7kg, pjg 62, BMI 17.4 lilit kepala 41cm

    20.2.2012 - 4bln berat 7kg, pjg 63cm, BMI 18.3, UK 44cm, masuk walker boleh gerak keblkg dan depan

    20.3.2012 - 5 bln berat 7.5kg, pjg 65cm, BMI 18.5 UK 44cm

    20.4.2012 - 6 bln berat 8kg, pjg 65cm, BMI 18.3 UK 44.5cm, boleh meniarap, melentang, angkat dada, faham bile org marah, bla sebut bai-bai cepat2 nk ikut, pandai cari ibu apbila naik walker

    7 1/2 bln - boleh duduk

    8 bln - demam campak kecik2, boleh merangkak, tumbuh 2 btg gigi bawah

    10.6.2012 - tumbuh gigi bawah 2 btg

    8.7.2012 - bersunat di Klinik Latifah

    11.7.2012 - 8 bln, boleh berdiri sendiri, sudah boleh mkn mcm2,

    19.8.2012 - boleh berjalan byk tapak masa raya,dan boleh bunyi 'angah' 'mama' 'ayah'

    1.9.2012 - 11 bulan cekap berjalan dan suka pergi ke pintu nk kuar, ke CH dan Hat yai masa raya

    Sample Text

    Sample Text

    BERSIHKANLAH HATI KAMI
    KUATKANLAH IMAN KAMI

    MURAHKANLAH REZEKI KAMI
    JAUHILAH KAMI DARI BENCANA
    There was an error in this gadget

    * ALONG *

    Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers 09.03.2004 - Lahir puteraku, berat 3.05kg, pjg 51cm. 09.06.2004 (3 bln) - First time meniarap... sekali jer pastu 4 bulan baru meniarap terus... 09.10.2004 (7 bln) - start tumbuh gigi... xx.12.2004 - dpt demam sekam(tompok merah2 seluruh bdn)... xx.02.2005 - First time naik flight ke Langkawi... 09.03.2005 (1 th) - First time jln lepas tgn di rumah Asoka, masa tue aku tgh lipas baju terus terlepas baju2 nk sambut dia jln ke arah aku... xx.06.2005 - Pindah ke Blok Mawar 28.08.2005 - Berjalan ke Kelantan n Terengganu - kenduri Suria... xx.03.2006 (2 thn) - Start bercakap.. walaupun bahasa Perancis... xx.03.2006 (2 thn) - Start x pakai pampers.. 2006 - dah 5 kali ke Cameron Highland sebab dok kat Tapah xx.08.2006 - dapat Basikal pertama... 09.03.2007 - Hepi besday yang ke 3 tahun sayang... 01.06.2007 - Pindah ke Putrajaya... Ibu dpt kerja kat sana.. 24.10.2007 - kena demam campak (chicken pox) Umur 3 tahun dah pandai tulis nama sendiri (AMMAR, hafal ABC, 123-> 20, hari, waktu solat, alif ba ta.., doa mkn, doa tidor Umur 3 tahun setengah - sgt pandai cakap sejak tengok 611, boleh hafal warna dlm bahasa melayu dan translate ke English Umur 4 thn - mengenal semua huruf A-Z, a-z, kira 1-100, Umur 4 thn 2 bln - boleh baca 2 suku kata, BUKU, SAYA BOLA, suka main game hp/ computer Umur 5 thn - wakil tadika pertandingan silat dan persembahan menari, dpt anugerah Pelajar Cemerlang Tabika KEMAS dan dapat No.1 Umur 6 thn - Wakil Pidato Peringkat TABIKA KEMAS dapat No 1, Wakil Pidato Peringkat Parlimen Putrajaya dapat No 3 (Negara Malaysia Yang ku Cintai), masuk pertandingan membaca, pertandingan mewarna, dapat Anugerah Pelajar Cemerlang, start buat Math 28+32...41-29... Darjah 1 di Sek. Keb Minden Height.. 1 Zamrud Umur 7 tahun - sdg memahirkan diri in English, suka baca word English.. kalau salah pun tetap akan sebut dan akan tanya kita... balik sekolah ptg main basikal dan terus nk wat homework... kalau x dak homework tetap akan baca/tulis/lukis/warna...x sempat nk mandi dah... dah pandai berdikari di rumah sorang2 kalau ayah ada kelas... mandi, makan, pakai baju sekolah sendiri... basuh kasut sekolah sendiri... hari2 nk mandikan adik... suka main buih sabun tiup buat belon ngan adik.. dapat Anugerah Pelajar Cemerlang sebab dapat 5A Umur 8 Tahun - SKMH 2 Zamrud, dapat Anugerah Pelajar Cemerlang sebab dapat 5A juga.. lancar baca JAwi.. baca IQRA 4 pd bln 9, boleh baca Al Quran agak lancar...

    * ANGAH *

    Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers 26.09.2008 - Lahir Puteriku berat 2.50kg, 49cm pjg.. Jam 12.40tghari, Jumaat, di Pusat Rawatan Mahsuri, Jitra, Kedah... Hari ke-6 - Kena tahan Wad 2 hari sebab jaundise tinggi 350 bacaan.. dibawah lampu biru 3 biji... hari ke-10 - Timbang berat turun 2.3kg... Hari ke-14 - Kena amik darah banyak utk experimen sebab kuning... Hari ke-20 - Timbang berat naik 2.4kg... 24 hari masih kena kuning... prolong jaundise Hari ke-30 - Badan start naik 2.8kg... 2 bln - Berat naik 3.5kg... pandai senyum, pandang bola merah, 3 bln - Berat 5.5kg.. pandai ckp haaa... gigigigi..., hantar pengasuh kak su 2 minggu je badan susut sebab kurang jagaan dan susu... terus minta Acu tolong jaga.. 4 bln - Berat 7.5kg... boleh meniarap, first time tido di Hotel Sri Malaysia, mandi kolam, sudah mula angkat badan nk duduk..start mkn nestum, bubur nasi... 5 bln - First time picnic kat Bagan Lalang dr 8am - 5pm, bergambar ngan kuda.... 6 bln - Berat 8.0kg, boleh golek2, bercuti di Marina Cove ikut ibu berkursus.. 7 bln - Berat 8.5kg, boleh duduk, kenal orang terutama ibu, ayah, along, acu, nk main x mau tido, suka org agah2 akan gelak besar.. 8 bln - berat naik byk 8.9kg.. boleh angkat badan utk merangkak, x mau mkn...hanya minum susu saja...kalau mkn akan muntah sehabisnya... 8 bln 14 hari - Pandai angkat tangan kalau org ckp "babai".. mak tuk ajar.. 9 bln - Start pegang botol sendiri, tumbuh gigi 4 btg terus,tumbuh gigi bawah dulu, bangun sediri dan meniti tepi sofa, berani jln pegang tangan sebelah 10 bln - Faham arahan, berjalan 2-3 tapak tanpa bantuan, suka buli Irin... 11 bln - Dah pandai berjalan tanpa bantuan... 26.09.2010 - Genap umur 1 tahun.. sambut besday di rumah Presint 9, Putrajaya.. 03.12.2010 - Start hantar sekolah kat taska PERMATA... 2bln asyik menangis.. x serasi... mak tok tolong jaga 2 minggu baru ok ke sekolah... 1 thn 2bln - rapat ngan cikgu Bella, mkn sikit2 kat sekolah, masih belum berkawan.. hari2 duduk atas cikgu time nk amik balik sekolah.. sgt manja ngan cikgu... 1 thn 5 bln - baru mula berkawan..nama kwn kiki, baby muiz... dlm buku laporan harian, menari, dgr cerita, tengok tv, main bola, menyanyi... 1 thn setengah - ckp mik yg hujung2 ja IBU-> bu, AYAH -> yah, ALONG -> yong... xx.07.2010 - Bercuti di Bagan Lalang terjatuh dan gigi atas patah... xx.10.2010 - gigi start buruk 1 tahun 8 bulan - First time naik flight ke Sabah... 2 thn - Hapi besday...sambut kat Presint 11, Putrajaya...suka baby.. pantang jumpa baby akan lari dan sentuh baby tersebut x kira dimana2 saja... 3.1.2011 - Start sekolah baru kat Taska Cahaya Mata, Penang, first time pergi ok jer... cuma x faham cikgu ckp loghat Penang.. diam jer kat sekolah... tapi balik umah akan pot pet2 sampai tertido... 3.2.2011 - sebulan dah sekolah kalau tanya mkn apa kat sekolah... hari2 akan jawab nasi goreng, nasi lemak, telur, ayam, sayur... sambil buat mimik muka/mata... 28.02.2011 - boleh ckp agak lancar ada sebutan yang masih kurang jelas, huruf 'L' bunyi 'Y', 'k'k bunyi 'T', 'R' bunyi 'y'..., membahasakan diri 'adik', pandai buat lawak/main2 ngan org cth (sayang ayah jer x sayang ibu)... suka main air mandi basuh tangan... dah start nk kencing di bilik air... sangat manja... suka nyanyi dan dgr lagu 'insyaallah'... tadika di Cahayamata Minden Height dgn Cikgu Zah.. 3 tahun - masuk tadika Hadanah, pandai baca ABC, 123 dan doa2, suka ckp diri sendiri cantik dan sgt marah kalau org ckp 'Angah x cantik'...sudah pandai berdikari, berak kencing x pakai pampers, sudah mula mkn nasi dan sayur, 3 1/2 thn - boleh tulis nama sendiri, kenal dan boleh tulis abc dan 123, x pakai pampers tido mlm..