Social Icons

Pages

Friday, April 30, 2010

SITI FARHAH ZULKAFLY





Terima kasih banyak2 Farah atas semua bantuan dan persahabatan antara kita selama ini... walaupun x lama kita rapat.. namun banyak jasa Farah yang x dapat k.ida lupakan... K.ida masuk BDP dengan zero ilmu... dah byk ceduk kat Farah... terima kasih banyak2....
Banyak menda kita share sama2... K.ida Ida happy dapat adik mcm Farah....
K.ida wish you all the best.. x kira la dlm kerjaya.. dlm keluarga.... dah dlm kehidupan seharian.... lepas nie dah x leh dgr cerita Chuya.....
Harap lepas nie kita dpt jumpa lagi....
MUAHHHHHHH
from k.ida

Thursday, April 29, 2010

Kasih Abang


Sungguh tersentuh naluri keibuan aku bila tengok gambar nie... sedih nya..... 3 kali aku tengok gambo nie 3 kali aku nangis... sungguh tersentuh... gambar nie aku dapat dari email... setiap yg reply semua sedih... serius.. aku mmg tersentuh tengok gambar nie....

aku sgt takut kalau anak2 aku alami keadaan mcm nie... x sanggup aku ... tengok nie masa taip nie pun air mata aku meleleh juga lagi... walhal kat opis nie.. mau org tertanya2 kalau nmpak mata aku berair n merah nie kan... kejap aku tahan... meleleh juga la....

aku terbayangkan kalau Ammar n Ammirah yang dlm gamabq tue... huhuhuhuu....
sedihnya....sedih3.....

"YA ALLAH LINDUNGILAH ANAK2 ADAM DI DUNIA INI DARI NASIB SEBEGINI....."


serius kalau aku sendiri yang jumpa budak2 nie mmg aku angkut balik umah... aku bagi mandi elok2...wangi2... aku bagi pakai baju cantek2.... aku bagi mkn kat abg dia.. aku bagi susu kat adik dia... cuba tengok botol susu tue.... dia letak air kosong jer kan... huhuhuhuhuhu.. sebak sungguh aku rasa....


adik dia tue sebaya Ammirah.. sebab tue aku terlalu sedih... terlalu sebak....sedih5....



Wednesday, April 28, 2010

Nasi Ayam Penyet - WONG SOLO

Sempena menyambut pemergian Pa'a.. Bahgian dasar buat la farewell untuk Farah... yang best Ir. Hj. Saiful yg bayor.. kami just nyum3 yer.. mmg sedap.. pedas gilos.. aku mmg x tahan tul ngan pedas2...


Sedey la Farah dah nk tinggalkan kami.. huhuhuhu.. mencik farah tau... suker la dah nk pegi...

doakan akak pun dapat tukar yer... hikhkhikhikkkkk






gambo ngan kembar.. sama tapi x serupa.... heheheheeee



farah.... sedey la..


ita n fahkis...


Bukit Tinjau Ampang...

Ahad punya cerita mcm Sabtu juga mmg penat habis... bangun pagi2 lagi terus mandi n bersiap2 nk ke Jusco AU3.. bukan apa hadiah pengantin x beli lagi... masa kat Tesco tue x berkenan la pula... so, nmpak kat Jusco mmg dah tahu ada hadiah banyak....



Pagi2 lepas bekpes terus pegi serbu Jusco tue... lepas beli hadiah window shoping skit2.... dlm kul 1 baru tertolak kerumah kenduri kawen.. Kawan Big Boss kawen...


gambo pengantin... x byk koleksi.. sebab panas malas nk bergambo sakan...









lepas makn kenduri terus gegas ke Care4 Ampang... cari barang rumah...susu mira... pampers.... sebelum tue sempat lagi cik yah nie tukar baju.... aku pun siap bawa baju spare dlmketa.. mmg dah plan nk pegi menara tinjau tue... x kan la nk pakai baju kurung panas2 terik tue kan... jadi tukar la kat PETRONAS.. hehehheheeee


dah cari2 semua barang kat care4 dlm kul 4 terus ke........ Bukit Tinjau Ampang.. asyik dengar org ckp best2 nk juga pegi tengok kan.... naik la segerombolan kami ke atas sana tue.... mmg cantek habis la.. nmpak satu KL la.. sampai atas x lama pun... sekejap jer... sebab x la tinggi bebenor pun....























nie sajor nk interprem gambo dak mira yg saran nk pakai tudung... hikhikhik....





Baby Diana

Meh layan hari Sabtu punya cerita.... pagi2 dah kuar umah... kul 8-9am mcm tue la... bukan apa... semangat nk pegi cari hadiah tuk bagi kat besday boy... kat baby new born... dan tuk pengantin baru....


pergila segerombolan kami.... mula2 pergi bekpes kat Gate 1 nk try nasi dagang.... kan pagi2 ramai sungguh mnusia kat situ berduyun keta kat situ.... order la nasi dagang.... mak aiiii punya la manis... nasi mnis.. kari ikan manis.... mmg x kena la ngan tekak aku.. sib baik minta separuh jer nasi.... eeeiiii tobat la lepas nie x pegi dah la kesitu......


pastu rombongan ke Tesco Kajang tuk cari baby n besday boy... habis cari terus serbu ke rumah besday boy... mmg niat x nk mkn pun sebab nk cepat nk ke Pilah lagi kan.... tengok2 laki bini nie nk bagi we all mkn juga... so, kami pun tunggu la kat umah kawan Big Boss nie ada la kut kat2 1 jam juga la.... ok la mkn jugala nasi beriani...ayam masak merah siap ada kacang pes.... ada dalca.... ada acar timun.... sedap3.....


pastu terus la rombongan ke Pilah... menggagau2 juga cari jalan... ingat dah sesat... rupa2 jumpa juga.. bukan apa minta petua ikut h/way... last2 alang2 dah kat Kajang terus naik H/way LEKAS.... dah tercari2 juga la... at last jumpa juga umah Si Diana nie... dlm kul 3 ptg juga rasanya masa sampai tue...


duduk2 kejap mak diana terus angkat hidangan nasi lagi... aku pun yg dah kenyang nie terpaksa juga la makan... malu2 la nk mkn sikit kang mak diana marah pula... telan juga la walaupun perut nie masih penuh..... sedap masak lemak labu... ikan goreng.. sambal udang... nyum3.... sehingga menjilat jari... hehehee....


pastu OTW balik singgah lagi.... kat mana?.... haaaaa Boss kepada Big Boss ada ckp Laksa kat R&r Seromban sedap... apa lagi try juga la.... mmg marveles la... tapi disebab perut dah penuh ngan nasi 2 kali dah.... gagah juga la hirup laksa sampai habis... masuk2 keta dah x boleh nk duduk.. sebab?... perut den dah sebu.... huuhuhu mkn x hingat dunia mcm nie la akibat nya....


jom layan gambo2.....

nie Tom n Jerry... keja bergaduh jer 2 beradik nie.. naik tensen aku... dah naik hantu pun ada.... hadoi.....penin2...












nie la gambo baby Diana... nama empunya badan.."NUR AMNIYA ZAHIRA" mama dia panggil "NIYA" somel sunggoh baby nie.... tengok sampai si Ammar pun geram nk riba...








nie la LAKSA yang best tue... mamng sodap.... reganye.. Rm 6 semangkuk... berbaloi2 sebab sedap n kedai yg berhawa dingin... tatkala kat luar kadai mcm nk terbakar panas terik....





nie mee rebus Big Boss.... sedap juga.. boleh cuba..



ha nie kedai SHALALA tue.... R&R SEROMBAN ye..





Friday, April 23, 2010

The Amazing Cucumber


This information was in The New York Times several weeks ago as part of their "Spotlight on the Home" series that highlighted creative and fanciful ways to solve common problems.

1. Cucumbers contain most of the vitamins you need every day, just one cucumber contains Vitamin B1, Vitamin B2, Vitamin B3, Vitamin B5, Vitamin B6, Folic Acid, Vitamin C, Calcium, Iron, Magnesium, Phosphorus, Potassium and Zinc.

2. Feeling tired in the afternoon, put down the caffeinated soda and pick up a cucumber. Cucumbers are a good source of B Vitamins and Carbohydrates that can provide that quick pick-me-up that can last for hours.

3. Tired of your bathroom mirror fogging up after a shower? Try rubbing a cucumber slice along the mirror, it will eliminate the fog and provide a soothing, spa-like fragrance.

4. Are grubs and slugs ruining your planting beds? Place a few slices in a small pie tin and your garden will be free of pests all season long. The chemicals in the cucumber react with the aluminum to give off a scent undetectable to humans but drive garden pests crazy and make them flee the area.

5. Looking for a fast and easy way to remove cellulite before going out or to the pool? Try rubbing a slice or two of cucumbers along your problem area for a few minutes, the phyto-chemicals in the cucumber cause the collagen in your skin to tighten, firming up the outer layer and reducing the visibility of cellulite. Works great on wrinkles too!!!
6. Want to avoid a hangover or terrible headache? Eat a few cucumber slices before going to bed and wake up refreshed and headache free. Cucumbers contain enough sugar, B vitamins and electrolytes to replenish essential nutrients the body lost, keeping everything in equilibrium, avoiding both a hangover and headache!!

7. Looking to fight off that afternoon or evening snacking binge? Cucumbers have been used for centuries and often used by European trappers, traders and explorers for quick meals to thwart off starvation.
8. Have an important meeting or job interview and you realize that you don't have enough time to polish your shoes? Rub a freshly cut cucumber over the shoe, its chemicals will provide a quick and durable shine that not only looks great but also repels water.

9. Out of WD 40 and need to fix a squeaky hinge? Take a cucumber slice and rub it along the problematic hinge, and voila, the squeak is gone!

10. Stressed out and don't have time for massage, facial or visit to the spa? Cut up an entire cucumber and place it in a boiling pot of water, the chemicals and nutrients from the cucumber will react with the boiling water and be released in the steam, creating a soothing, relaxing aroma that has been shown to reduce stress in new mothers and college students during final exams.

11. Just finish a business lunch and realize you don't have gum or mints? Take a slice of cucumber and press it to the roof of your mouth with your tongue for 30 seconds to eliminate bad breath, the phyto-chemicals will kill the bacteria in your mouth responsible for causing bad breath.

12. Looking for a 'green' way to clean your faucets, sinks or stainless steel? Take a slice of cucumber and rub it on the surface you want to clean, not only will it remove years of tarnish and bring back the shine, but it won't leave streaks and won't harm your fingers or fingernails while you clean.

13. Using a pen and made a mistake? Take the outside of the cucumber and slowly use it to erase the pen writing, also works great on crayons and markers that the kids have used to decorate the walls!!


Fw: [sim] INFO : Otak Kiri dan Otak Kanan

 

Perbedaan teori fungsi otak kanan dan otak kiri telah populer sejak tahun 1960. Seorang peneliti bernama Roger Sperry menemukan bahwa otak manusia terdiri dari 2 hemisfer (bagian), yaitu otak kanan dan otak kiri yang mempunyai fungsi yang berbeda. Atas jasanya ini beliau mendapat hadiahNobel pada tahun 1981. Selain itu dia juga menemukan bahwa pada saat otak kanan sedang bekerja maka otak kiri cenderung lebih tenang, demikian pula sebaliknya.

Otak kanan berfungsi dalam hal persamaan, khayalan, kreativitas, bentuk atau ruang, emosi, musik dan warna. Daya ingat otak kanan bersifat panjang (long term memory). Bila terjadi kerusakan otak kanan misalnya pada penyakit stroke atau tumor otak, maka fungsi otak yang terganggu adalah kemampuan visual dan emosi misalnya.

Otak kiri berfungsi dalam hal perbedaan, angka, urutan, tulisan, bahasa, hitungan dan logika. Daya ingat otak kiri bersifat jangka pendek (short term memory). Bila terjadi kerusakan pada otak kiri maka akan terjadi gangguan dalam hal fungsi berbicara, berbahasa dan matematika.

Walaupun keduanya mempunyai fungsi yang berbeda, tetapi setiap individu mempunyai kecenderungan untuk mengunakan salah satu belahan yang dominan dalam menyelesaikan masalah hidup dan pekerjaan. Setiap belahan otak saling mendominasi dalam aktivitas namun keduanya terlibat dalam hampir semua proses pemikiran.

Weekend yang akan memenatkan


Wahhhh mcm VIP pula kan... weekend nie plan nk pi Pilah... nk pegi tengok baby baru... hehehe anak si Diana... last week x jadi pegi gara-gara si Ammar ada hari potensi kan... so, postpone minggu nie ler... tapi....

ada tapi juga... semlm kawan Big Boss call jemput kerumahnya tgahari.. dia nk wat party besday tuk anak dia kat Saujana Impian (KAJANG)... oooo kalau mcm tue nmpk gayanya kena pegi beli hadiah awal2 pagi ler... pastu rasanya x tunggu tgahri ler.. pegi jap bagi hadiah pastu terus ke Pilah.. ye la kan rasanya x pernah sampai lagi Pilah nie.. nk mengagau cari jalan lagih... kang tersesat laks kan.... tak per la smlm dah tanya master jalan si Ijan.. tq for the info... hehehehe.... nie berjalan sambil merangkap release tension skali nie... ingat boleh la kalau nk mandi manda kat Ulu Bendol skali... yeeeeehaaa.... (bawa baju jgn lupe... set dlm kepala)

Hari Ahad anak buah Big Boss kawen... kat SENTOL....so, aku x yah masak lagi ler.. mkn free jer la kan... syukur alhamdullillah... murah rezeki..... suker3...

tapikan yang x suker nyer x dpt nk wat housekeeping la untuk 2 minggu berturut2.. sebab tue weekdays busy giler nk mendobi.. nk menyapu.. nk mengemop... nk mengcleaner (rosak bahasa..).. nk memasak lagih.....hahahaha...semua tue aku kena wat habis balik keja.. wahhh3... dah mcm ninja worrior versi women...hikhiihikhik....

wahhhh suka3... boleh kuruih kalau mcm nie punya bz tahap gaban kan...hikhikhik....

Lastly dikesempatan N3 nie... aku nk ucapkan TAHNIAH kat my lovely husband...( puji lebey2 ada makna nie...) sebab tahun nie dia dapat Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC).... ALAHMDULLILLAH... murah rezeki dia kan... nmpak nya kena plan untuk wat kenduri la nie... hopefully bukan dlm masa terdekat nie la... ponat den... dah rasa sengal2 badan nie.. ponat 2-3 minggu lepas punya punx habis lagi nie....ngan keja yg bertubi2 mcm peluru berpandu tue...huh........

rasanya kenduri tue dlm bulan Jun kut sebelum dia pegi sambung belajar.. sekali harung semua 2-3 in 1... hehehehheehe...

tersangatlah bersyukur... tahun nie tahun rezeki.... aku punya rezeki x tahu lagi.. it's coming... AMIN...



Monday, April 19, 2010

Hari Potensi Tadika KEMAS (HPTK)

Mula2 nk story Sabtu n Ahad,weekend yg mmg amat penat... Sabtu plan nk gi uma Diana.. terpaksa cancel sebab Ammar ada reheasel untuk HPTK... Ahad real day for competition...aku yg org tua nie pun penat inikan pula budak kan... sian anak aku... sampaikan demam2 anak aku nie... sian.... (kalau kalah pun x apa ammar x la penat sgt nk practice kan... Big Boss boleh ckp mcm tue... sebab kesian kat anak jantan dia nie...)


Aku pun kesian juga kat dia.. sampai dah x der mood nk practice kat umah.. manakan tidak.. kat sekolah cikgu dah push hari2... so, kat umah aku x la suh sgt dia baca ikut suka dia ler.. kalau kat umah aku suh dia buat math ker...buat english ker... buku2 yg aku beli tue.. x der ler paksa dia hafal pidato n bercerita tue sgt dah...


Eh..eh..eh.. lupa pula nk taip... Acely si Ammar nie masuk bercerita jer.."Si Ayam Jantan Yang Bongkak"... ok la siap semangat balik hafal 2 minggu lepas.. last minit ada budak yg pidato malu nk berucap... last2 cikgu suh Ammar ganti.. ah sudah nk kena hafal 2 mende... Pidato tajuk "Malaysiaku Yangku Cintai"mmg penat la kan.. aku yg tua nie pun x mampu nk ingat... last2 dia pun jadi malas nk baca 2-2... Aku pasrah jer la ada rezeki ada la Ammar kan...



Bercerita ada la kut 9 peserta sebab Ammar No.8 dan lepas tue ada lagi sorang bercerita.... Pidato ada 5 org x silap... Sebab Ammar No.3.... Last minit ada budak tarik diri sebab takut kut... tinggal la 2 org untuk Pidato...



Bercerita la si Ammar nie penuh confiden... ending pula boleh lupa... hai mcmana nie.. sib baik aku duduk depan aku bagi respon la.. ok habis juga cerita dia... time Pidato pula terus baca skrip.. mmg langsung dia x hafal... budak yang sebelum tue just bagi salam terus dia... gugup kut sebab ramai org kat bawah tue... sian...



Result.... Bercerita dapat No. 2.... Pidato No. 1... hahahha menang tanpa bertanding.....


ok la tue kan meih layanz gambo2 sekitar kat Dewan Taming Sari, Kompleks Kejiranan Presint 11,Putrajaya,...
































buah hati saya

 

* ADIK*

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers


1.10.2011 - Lahir seorang puteri Nur Aisyah Syafiyah dgn tali pusat terbeli 2 kali dgn berat 3kg dan pjg 49cm. lilit kepala 32.5cm. biru semua muka kesan terbelit, jaundise 2 hari dah ok ada bg ubat,

10 hari timbang masih 3kg

16.10.2011 - start batuk jangkit drpd Along/ ayah

20 hari - berat naik 3.5kg

30 hari - berat 3.7kg, pjg 52.5cm, BMI 13.6

31.10.2011 - masuk ICU sebab batuk sampai biru muka tahan nafas.

16.12.2011 - 2 bln berat 5.8kg, pjg 60cm, BMI 16

26.1.2012 - 3 bln berat 6.7kg, pjg 62, BMI 17.4 lilit kepala 41cm

20.2.2012 - 4bln berat 7kg, pjg 63cm, BMI 18.3, UK 44cm, masuk walker boleh gerak keblkg dan depan

20.3.2012 - 5 bln berat 7.5kg, pjg 65cm, BMI 18.5 UK 44cm

20.4.2012 - 6 bln berat 8kg, pjg 65cm, BMI 18.3 UK 44.5cm, boleh meniarap, melentang, angkat dada, faham bile org marah, bla sebut bai-bai cepat2 nk ikut, pandai cari ibu apbila naik walker

7 1/2 bln - boleh duduk

8 bln - demam campak kecik2, boleh merangkak, tumbuh 2 btg gigi bawah

10.6.2012 - tumbuh gigi bawah 2 btg

8.7.2012 - bersunat di Klinik Latifah

11.7.2012 - 8 bln, boleh berdiri sendiri, sudah boleh mkn mcm2,

19.8.2012 - boleh berjalan byk tapak masa raya,dan boleh bunyi 'angah' 'mama' 'ayah'

1.9.2012 - 11 bulan cekap berjalan dan suka pergi ke pintu nk kuar, ke CH dan Hat yai masa raya

Sample Text

Sample Text

BERSIHKANLAH HATI KAMI
KUATKANLAH IMAN KAMI

MURAHKANLAH REZEKI KAMI
JAUHILAH KAMI DARI BENCANA
There was an error in this gadget

* ALONG *

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers 09.03.2004 - Lahir puteraku, berat 3.05kg, pjg 51cm. 09.06.2004 (3 bln) - First time meniarap... sekali jer pastu 4 bulan baru meniarap terus... 09.10.2004 (7 bln) - start tumbuh gigi... xx.12.2004 - dpt demam sekam(tompok merah2 seluruh bdn)... xx.02.2005 - First time naik flight ke Langkawi... 09.03.2005 (1 th) - First time jln lepas tgn di rumah Asoka, masa tue aku tgh lipas baju terus terlepas baju2 nk sambut dia jln ke arah aku... xx.06.2005 - Pindah ke Blok Mawar 28.08.2005 - Berjalan ke Kelantan n Terengganu - kenduri Suria... xx.03.2006 (2 thn) - Start bercakap.. walaupun bahasa Perancis... xx.03.2006 (2 thn) - Start x pakai pampers.. 2006 - dah 5 kali ke Cameron Highland sebab dok kat Tapah xx.08.2006 - dapat Basikal pertama... 09.03.2007 - Hepi besday yang ke 3 tahun sayang... 01.06.2007 - Pindah ke Putrajaya... Ibu dpt kerja kat sana.. 24.10.2007 - kena demam campak (chicken pox) Umur 3 tahun dah pandai tulis nama sendiri (AMMAR, hafal ABC, 123-> 20, hari, waktu solat, alif ba ta.., doa mkn, doa tidor Umur 3 tahun setengah - sgt pandai cakap sejak tengok 611, boleh hafal warna dlm bahasa melayu dan translate ke English Umur 4 thn - mengenal semua huruf A-Z, a-z, kira 1-100, Umur 4 thn 2 bln - boleh baca 2 suku kata, BUKU, SAYA BOLA, suka main game hp/ computer Umur 5 thn - wakil tadika pertandingan silat dan persembahan menari, dpt anugerah Pelajar Cemerlang Tabika KEMAS dan dapat No.1 Umur 6 thn - Wakil Pidato Peringkat TABIKA KEMAS dapat No 1, Wakil Pidato Peringkat Parlimen Putrajaya dapat No 3 (Negara Malaysia Yang ku Cintai), masuk pertandingan membaca, pertandingan mewarna, dapat Anugerah Pelajar Cemerlang, start buat Math 28+32...41-29... Darjah 1 di Sek. Keb Minden Height.. 1 Zamrud Umur 7 tahun - sdg memahirkan diri in English, suka baca word English.. kalau salah pun tetap akan sebut dan akan tanya kita... balik sekolah ptg main basikal dan terus nk wat homework... kalau x dak homework tetap akan baca/tulis/lukis/warna...x sempat nk mandi dah... dah pandai berdikari di rumah sorang2 kalau ayah ada kelas... mandi, makan, pakai baju sekolah sendiri... basuh kasut sekolah sendiri... hari2 nk mandikan adik... suka main buih sabun tiup buat belon ngan adik.. dapat Anugerah Pelajar Cemerlang sebab dapat 5A Umur 8 Tahun - SKMH 2 Zamrud, dapat Anugerah Pelajar Cemerlang sebab dapat 5A juga.. lancar baca JAwi.. baca IQRA 4 pd bln 9, boleh baca Al Quran agak lancar...

* ANGAH *

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers 26.09.2008 - Lahir Puteriku berat 2.50kg, 49cm pjg.. Jam 12.40tghari, Jumaat, di Pusat Rawatan Mahsuri, Jitra, Kedah... Hari ke-6 - Kena tahan Wad 2 hari sebab jaundise tinggi 350 bacaan.. dibawah lampu biru 3 biji... hari ke-10 - Timbang berat turun 2.3kg... Hari ke-14 - Kena amik darah banyak utk experimen sebab kuning... Hari ke-20 - Timbang berat naik 2.4kg... 24 hari masih kena kuning... prolong jaundise Hari ke-30 - Badan start naik 2.8kg... 2 bln - Berat naik 3.5kg... pandai senyum, pandang bola merah, 3 bln - Berat 5.5kg.. pandai ckp haaa... gigigigi..., hantar pengasuh kak su 2 minggu je badan susut sebab kurang jagaan dan susu... terus minta Acu tolong jaga.. 4 bln - Berat 7.5kg... boleh meniarap, first time tido di Hotel Sri Malaysia, mandi kolam, sudah mula angkat badan nk duduk..start mkn nestum, bubur nasi... 5 bln - First time picnic kat Bagan Lalang dr 8am - 5pm, bergambar ngan kuda.... 6 bln - Berat 8.0kg, boleh golek2, bercuti di Marina Cove ikut ibu berkursus.. 7 bln - Berat 8.5kg, boleh duduk, kenal orang terutama ibu, ayah, along, acu, nk main x mau tido, suka org agah2 akan gelak besar.. 8 bln - berat naik byk 8.9kg.. boleh angkat badan utk merangkak, x mau mkn...hanya minum susu saja...kalau mkn akan muntah sehabisnya... 8 bln 14 hari - Pandai angkat tangan kalau org ckp "babai".. mak tuk ajar.. 9 bln - Start pegang botol sendiri, tumbuh gigi 4 btg terus,tumbuh gigi bawah dulu, bangun sediri dan meniti tepi sofa, berani jln pegang tangan sebelah 10 bln - Faham arahan, berjalan 2-3 tapak tanpa bantuan, suka buli Irin... 11 bln - Dah pandai berjalan tanpa bantuan... 26.09.2010 - Genap umur 1 tahun.. sambut besday di rumah Presint 9, Putrajaya.. 03.12.2010 - Start hantar sekolah kat taska PERMATA... 2bln asyik menangis.. x serasi... mak tok tolong jaga 2 minggu baru ok ke sekolah... 1 thn 2bln - rapat ngan cikgu Bella, mkn sikit2 kat sekolah, masih belum berkawan.. hari2 duduk atas cikgu time nk amik balik sekolah.. sgt manja ngan cikgu... 1 thn 5 bln - baru mula berkawan..nama kwn kiki, baby muiz... dlm buku laporan harian, menari, dgr cerita, tengok tv, main bola, menyanyi... 1 thn setengah - ckp mik yg hujung2 ja IBU-> bu, AYAH -> yah, ALONG -> yong... xx.07.2010 - Bercuti di Bagan Lalang terjatuh dan gigi atas patah... xx.10.2010 - gigi start buruk 1 tahun 8 bulan - First time naik flight ke Sabah... 2 thn - Hapi besday...sambut kat Presint 11, Putrajaya...suka baby.. pantang jumpa baby akan lari dan sentuh baby tersebut x kira dimana2 saja... 3.1.2011 - Start sekolah baru kat Taska Cahaya Mata, Penang, first time pergi ok jer... cuma x faham cikgu ckp loghat Penang.. diam jer kat sekolah... tapi balik umah akan pot pet2 sampai tertido... 3.2.2011 - sebulan dah sekolah kalau tanya mkn apa kat sekolah... hari2 akan jawab nasi goreng, nasi lemak, telur, ayam, sayur... sambil buat mimik muka/mata... 28.02.2011 - boleh ckp agak lancar ada sebutan yang masih kurang jelas, huruf 'L' bunyi 'Y', 'k'k bunyi 'T', 'R' bunyi 'y'..., membahasakan diri 'adik', pandai buat lawak/main2 ngan org cth (sayang ayah jer x sayang ibu)... suka main air mandi basuh tangan... dah start nk kencing di bilik air... sangat manja... suka nyanyi dan dgr lagu 'insyaallah'... tadika di Cahayamata Minden Height dgn Cikgu Zah.. 3 tahun - masuk tadika Hadanah, pandai baca ABC, 123 dan doa2, suka ckp diri sendiri cantik dan sgt marah kalau org ckp 'Angah x cantik'...sudah pandai berdikari, berak kencing x pakai pampers, sudah mula mkn nasi dan sayur, 3 1/2 thn - boleh tulis nama sendiri, kenal dan boleh tulis abc dan 123, x pakai pampers tido mlm..