Social Icons

Pages

Friday, October 30, 2009

Dinner Big Boss

Aku mlm nie rasa malas nk mkn dah sebab dah mula rasa lemak2 dileganku... huhuhukkk sedey tau dah rasa badan mengembang nie... pompuan2 asik2 cerita pasai gemuk jer kan... eeemmmm apa bleh buat... obes sunggoh ngan gemuk tue... ye la dah la aku nie terlebih tinggi mau x risau kan...
tak per la tgh main2 ngan mira dgr la org dok goreng2 kat dapur.. aku pun jenguk la nk tgok sapa la yg lapor tue.. oooo Big Boss lapar.... aku pun tanya nk masak apa... dia kata x per dia nk wat sendiri.. kut dia tgok aku tgh main ngan mira dia malas nk kacau la kut...
tup2 taraaa... dia mai tayang kat aku menu masakan nye.... nie la hasil nya...

telur, sosej, sayur ngan sambal bilis.... sambal tu actualaly tuk mkn ngan nasi tapi boleh la... sedap juga tue... pedas2 skit kan....
aku... aku x mkn diet katakan....
emmmm bila la nk turun 2 kg lg nie...
BABAi

Thursday, October 29, 2009

BURGER

Tgh asyik tengok cerita TV9 Ninja Worrior favorite si Ammar teringin pula aku nk mkn BURGER... nk beli pun kat mana la kat Putrajaya nie... dah la tu mlm2 nie malas ar nk kuar... nk suh Big Boss pun sian juga kat dia... apa lagi masak la sendiri... lg sedap leh letak mcm2 kan... mayonis lebih... sayur2 lebih... sos MAGGI lagi sedap kan... bagi aku ar...


Daging burger nyer dah ada.. roti bulat x der... roti Gardinea ada la... boleh la janji roti juga kan.... aku pun tanya la sapa nk burger nie... nak masak lebih... Big Boss jawab nk diet ok la.. Acu nak.. Ammar pun nk.. ok la "3 BURGER Daging ye cik kak".......

Pong pang pong pang siap roti dah bakar... daging pun dah separuh masak dah... nie ha...






Nie pula bhn2 yg nk letak kat burger... Big Boss tolong sagat.... rajin pula nk nolong... tapi bukan nk heboh2 la mmg bab masak nie rajin la Big Boss nolong... tambh2 kalau aku nk mkn... saja nk bg aku muk..muk.. gemuk...





Apabila aroma menusuk ke hidung we all tetiba dgr pula ada org nk juga... (Big Boss) hahahaahaha... tue la awal tue jual mahal... x nak.. last2 mengalah la ngan aroma daging yang di campur ngan black papper yg begitu harum... tambah la lagi satu daging tue.... hikhikhikhiksss






yang last la paling sedap.... hahhaaaa.... mmg sedap weih...





haaaa setelah siap nie la BURGER versi aku... sebanyak2 mayonis aku letak kat roti kat daging..... semua aku letak mayonis..... nNYUM...NYum...Nyum...
meh la cuba...









kalau nk cuba boleh la kalau terdesak tetiba nk mkn tue kan.....
BABAi la....

















































Wednesday, October 28, 2009

Dup Dap Dup Dap Bunyi Jantung AKU...

Tetiba aku rasa jantung aku berdebar.. tangan aku sejuk rasanya... naper ye... TAKUT... takut aper... benda yg aku sgt2 takut la... dah lama aku sangat takut benda2 mcm nie... takut bila cintaku di ambil org...
mcm2 boleh jadi zaman skang nie... NAUZUBILLAH.... minta2 jauhkan lah aku dan keluarga dari godaan seperti ini... AMIN...

Aku yakin kalau kita nie dah buat sehabis perfect / baik tentu x ada masalah kan... tapi kita x tahu benda2 akan datang... aku harap sgt dijauhi la perkara2 seperti ini... Tapi kalau kita diduga hanya kerna kecantikan, atau kelembutan, kemanjaan, kekayaan etc. aku harap berfikirlah 10 kali...

Hari2 aku berdoa agar ditetapkan hatinya hanya untuk aku dan anak2...

"YA ALLAH JAUHILAH KAMI DARI SEBARANG DUGAAN YG BERAT YG X DAPAT KAMI TANGGUNGI, SESUNGGUHNYA KAMI ADALAH INSAN YANG LEMAH...SESUNGGUHNYA HANYA ENGKAU YG MAHA MENGETAHUI .. AMIN"

CUCOQ JAGUNG

Cuba sebut betoi2... CUCOQ JAGUNG... ha.. pandai... menjadi juga cucuq jagung aku yang x kesampaian smlm tue... aku nie mmg gemar benar ngan cucoq2 nie.. cucoq udang(cucur udg la).. cucoq jagung (cokodok jgg la)... cucoq cempedak (cempedak goreng la).. cucoq pisang(pisang goreng la)... semua nie favorite aku la tue yg berminyak yg berkolestrol tue...

Aku rasa dulu Big Boss nie kureng sket cucoq2 nie... sejak married ngan aku, dia pun dah tersuka la.. ye ker dia suker... ker terpaksa suka... hahahaha... mkn je la bang janji halal n kenyang kan...

Nie aku ada snap bbrpa pic cara2 aku buat CUCOQ JAGUNG... resepinya senang n mudah jer... bhn utama tepung gandum ar... ngan jagung ar.. yg lain tue sekadar penyedap rasa jer....

Mula2 bancuh tepung ngan air garam n letak skit serbuk kunyit bagi nmpak kuning sket.. menaikkan aroma... pastu bila dah agak pekat n semua tepung dah sebati masukkan jagung....

pastu masukkan udang n bahan lain spt kucai, cili merah, gaul rata

pastu goreng dlm minyak yg byk la bagi tenggelam semua nya..

TEreng... teng.... teng... ni la hasil nya... cicah ngan sos cili lg sedap....


Boleh la kalau sesiapa nk cuba... hahahahaa... resepi org UTARA nie....

Big Boss cuma mkn nie jer sampai mlm... kenyang x yah mkn nasi dah... mmg full tul.... aku sempat rasa sket jer.. perut dh penuh gara2 si Ammar nk mkn nasi lemak PETRONAS... aku pun pegi ler beli 3 bungkus tuk ACU, BIG BOSS, n AMMAR... alih2 Big Boss x mau... so, aku juga la kena pelahap... sedap juga tapi aku mkn x habis sebab byk juga weih.....

emmmm habis diet aku mlm nie.... x per harap2 x la naik byk sgt berat aku....

Ok la BABAi to all.....


















Tuesday, October 27, 2009

GAMBO BEST

Aku la IBU yg paling CEWWiiiii..

HAHAHAHA..... apa bleh buat... dah makin cewwiiii we all nie snap gambo... Big Boss la fotografer nyer.... dia la yg suh we all pose sana pose sini... aku pun apa lagi mula la jadi ala2 model nyer yg x professional tue.... hahahahaaa... nk tergelak pun ada... mesti org serrounding tue ngumpat bercupak2... ada aku kesah... x der makner nyer... janji x kacau org sudah la kan...


sebab tue kalau kuar skang nie nk melawa saja aku n anak2 ku bukan apa PENAMPILAN penting.... hahhaaa.... ye ker... boleh percaya ker.... time aku selekeh x der la gambo nyer ye.... hahhaaaa x leh pakai punya org... x per kutuk diri sendirik....

kat bawah nie aku ada attach beberapa pic terbaru n terkini n mutakhir yg aku rasa lawa n very touching.... emmmmm













Nie hasil sentuhan kamera men yg x bertauliah tapi ada la bakatnya... x di nafikan... x per bang ada peluang kite pegi kelas fotographer yer......
cantek kan... kan...kan...
perasan kan..kan..kan....


BABAi...

DAGING PANGGANG

Ha.... mlm nie menu we all bunyi mcm sedap jer kan... memang sedap pun.... idea nie datang masa ptg balik keja tue... mula2 aku plan nk buat la cucuq jagung nk la letak udang n kucai nk bagi manis n sedap sket menu mkn ptg tue... alih2 bila dah siap potong semua bhn2... ALAMAK... terkezuit aku tepung gandum dah habis... mcm nk buat nie.... tepung beras ada la.. nk buat apa.. keras la kalau letak tepung beras.... aku minta la jasa baik Big Boss tolong belikan kat kedai bwh umah aku nie.... sib baik Big Boss ngan baik hatinya nk buat amal kan... pegi la... tup2 kat kedai bawah tue pun habis juga stoknya.... so, x jadi la buat CUCUQ JAGUNG nya... tunggu esok pula aku ckp kat ammar yg beriya2 x sabaq nk korek udang dlm cucuq tue...


Pastu Big Boss ckp nk mkn nasi... aku pun ok la... pk la nk masak apa yer... Big Boss bg cdgan suh slicekan daging n panggang pastu cicah ngan ayaq asam ja la... aku pun mula la bersilat kat dapur tue... siap perap jap daging tue... bagi rempah2 tue meresap kedalm daging.... pastu Big Boss yang bakarkan...

aku pula potong la bhn2 tuk ayaq asam nya...

Tereng teng teng... nie la hasil nya....
YUMMY... YUMMY... YUMMY....
marvelos sunggoh rasanya... almaklumlah first time guna pan yg baru beli tu khas tuk bakar daging... hehehehhee... teruja sunggoh kami menikmatinya....



tambah ngan sayur goreng n ulam2... cukup la tuk mkn mlm yg x seberapa nie...
ALHAMDULLILLAH.... eeerrrrghhhhh kenyang perutku, lakiku, anakku.... hahahhahaha buruk bebenor bunyi nyer....
hikhikhikhikhikkkk...
BABAi...





Sunday, October 25, 2009

Taman BOTANI

Actually arinie we all x plan nk kemana2 pun... ingt nk rehat2 ja kat umah memandangkan senin lps aku EL gara2 penat jln2 last week... kakak aku pun dah ckp mcm tue.. "asik jln ja mau x letih.. sampai keja pun x pi..." ha kau dia mengata aku tue...x pa la... kakak kan...

Tup2 Big Boss ckp susu Myra dah habis... tinggai lg satu pek x buka... x cukup la utk seminggu... so, kena kuar la juga arinie... (hai nmpk nau la ibu nya ini x concern lgsg kan pasai anak2... kata "Loving Mother" dlm profil.... bukan apa... susu tue simpan atas kabinet yg tinggi tue.. aku nie kan terlebih tinggi... tue la pasai Big Boss la mangsa isi susu kalau susu habis) ... x pernah amik kesempatan tau... jgn pdg serong ha..

So, we decide nk ke Mydin jer... tapi aku mcm lapar la pula pg tadi mkn nasi lemak... tghari x mkn... so ptg lapaq la... tetiba...teringin pula nk mkn PUTU PIRING... apa lg.. ajak la Big Boss pi beli... sib baik ada... pastu pk pula nk mkn kat mana ha... emmmmm mula terpk Taman Botani... Farah kata cantek juga tmpt tue.. last week dia ada fotoshoot kat situ.... TERJAH la ke situ...

Memang best juga tmpat nya.... sampai Big Boss teruja nk pi lagi... dia kata "kita mai jogging pula next week"... "ye ker jogging".. boleh caya ke aku nie....emmmm !@#$%^&* lagi best kan.... apa lagi TIDO la... jgn double meaning yer... x per kita usahakan bg jadi yer bang...

kat bawah nie ada bbrap pic yg aku nk share kat sini.... jom kita ushar...










cantek kan... nie baru separuh nie we all jln.... dah lewat terus pegi Myidn lak nk beli susu Myra... saja la nk mkn je konon2nyer... last2 mkn nyer skit jer... dok ceeewiii bergambo yg lebih....

nie ada lagi pic yg agak menarik ler...

aku sempat lg snap gambo budak arab nie lalu tepi aku...









murtabak nie dah lama nk mkn tapi asyik org ramai jer malas nk tunggu... nie kira nasib baik la x lama tunggu dapt juga....REZEKI.....







okey memandangkan babyku dah start buat hal nk tido kut nie aku stop dulu yer..

BABAI.....







Saturday, October 24, 2009

Pecah Rekod




Pecah rekod apa.... aku balik keja paling lmbt dlm lipatan sejarah keja gomen nie... kul 7.30 mlm baru eku leh balik gara2 kena buat fail audit....

Mak aiii byk sunggoh fail kena buka... ada la kut 60 buah fail kena buka baru... mau x haru... dah la x pandai nk nk buat tajuk2 kecik2 tue... penin2.... sib baik aku dan 2 lagi rakan bertungkus lumus nk siapkan keja tue....

penat ooooo... mana x penat nya... nk tebuk tepi fail lg... nk potong tajuk2 lg.... nk gam2 lg.... nk buat tajuk2 kecik lg.... igt sikit ja... kami bajet 2 jam leh siap tup2 4 jam tue....

terpaksala aku pi amik ammar n tipon Big Boss mai amik dia balik dulu... kalau x mesti kebulur anak jantan aku tu... dah budak tue la nie cepat kebulur.... hai nasib la badan kena balik lambat... x kira OT pun... aku bukan jenis kira sgt OT tue... aku nie jenis pk nk balik on time jer...

Kalau la aku nie jenis kaki OT dah lama kaya masa keja kilang dulu... aku nie seboleh2nya habiskan keja secepat mungkin nu nk lari balik awai.... hahahahaaa... bukan workerholic la aku nie.... sebab tu la x kaya2....

mai layan gambaq aku dan snap juga smlm bukti kat Big Boss aku buat keja... hehehehehe








kiranya masuk sejarah dlm hidup aku la balik lmbt nie... tak pa demimu negara yg tercinta rela ku berkorban apa saja... ceeewaaahhhhh skema habis...

hahahahaaa..... BABAI....

Friday, October 23, 2009

Tidoq Awai...

Semalam Big Boss x balik kena study ler ader test ari nie... Nk study ngan member2 dia yg 20 org lg tue.... x kisah la... aku nie bukan jenis kongkong sgt laki aku tue... janji aku sihat n anak2 sihat aku x kisah sgt la dia nk kuar ngan member2 ker... at least aku kena gak bagi ruang kat dia kan.... x kan nk kemana ngan aku n anak2 jer.. ofcos la dia pun nk juga ruang tuk dirinyer kan... cam juga aku... sometime nk juga masa tuk tido puas2 n lepak2 n layan jiwang aku nie... masa nie turn dia pula jaga anak2....tapi x selalu la... mungkin 2-3 bulan sekali pun dah cukup.....


Berbalik kepada cerita semlm... Mira tidoq awai kul 8 dh naik buia n lena... aku pun cepat2 kemas umah bg mkn si Along... smbhy isyak... gosok baju.. gosok gigi.. cuci muka... n standby Mira ekekekeekk... aku pun terus angkat dia tidoq atas katil... masa kul 9mlm baru... pastu skalia ku ler tidoq.... yg si Ammar nie pantg ayah dia x der terus amik bantal tido ngan aku ler...



punya la awai we all tidoq smlm... puas rasanyer.... aku nie mmg kaki tido... pantg ada masa terluang ader jer nk tido... tadi masa tgh Dato' KP berucap pun aku sempt lg pejam mata... bukan aper malas nk berborak ngan org sebelah... nmpk sgt ler klau borak2 nie... kalau aku pejam mata at least aku dgr juga apa yg nk disampaikan olehnyer kan...kan..kan...



Tadi dpt call Big Boss dah habis test tue... dh OTW balik umah dah... best nyer kalau aku punader kursus.. dh lama x pergi kursus2... bengkel2 nie windu pula kan..... ok la Selamat Berehat ye....



Aku plan esok nk gie "make up" si kancil aku tue.... tapi x der ler byk sgt kut.. skit2 jer... emmm tengok la kalau rajin... n kalau Big Boss mau pi... aku sorang2 x pandai la.. n malas skit.....


Nie aku attach pic dua beradik nie yg suka gaduh2... Si Along suka peluk2 adik dia nie dia diageram sebab adik gemuk... boleh dia kata mcm tue... si adik nie pula x suka org peluk2 dia.. dia rimas...















kalau tengok budak2 nie sihat lapang sikit hati aku nie.. kalau ada yg demam ker.. aku la yg tido x cukup.. sebab tue kalau diowang nie sihat aku kampoi tidoq kau2 punya... hahahaahaaa apa la punya IBU... tapi I nie seorg IBU yg terlalu / tersangat baik tau... kalau x caya tanya la Big Boss... dia selalu marah aku sebab baik sgt ngan budak2 nie... nanti naik lemak dia kata... x per la aku nie x reti nk marah2 tensen tau...
ok la dh nk gi mkn nie... BABAI.... luv u..



Thursday, October 22, 2009

Chicken Rice Shop - CRS



ALHAMDULLILLAH... makan mlm ada org belanja... senang x payah nk susah basuh periuk belanga...


Actually ACU teringin makan Asam Laksa kat CRS nie...
We all nie just tumpang jer la almaklumlah org nk bayarkan...
Tapi aku dh x selera tengok nasi2 nie.. almaklumlah nk diet... x pa la ikut ja la.. mkn jer selain nasi Big Boss aku kata... orait la...


Acu dah pakaikan si Mira nie baju merah yang dia belikan raya aritue... cun sgt.. pastu aku pun plan la nk pakai baju merah aku yg baru beli lg satu tue... tup2.. ayah dia suap apa ntah dah termuntah habis kena la baju merah tue... tinggai ja la seluar kecik merah...


Nie tunggu nk tukar baju lain la... apa la Mira nie... bucuk masham nie...



yang nie siap set baju baru jeans n t-shirt pink




Yang nie gambar masa mula2 sampai ALAMANDA... aku lepas dia.. punya la laju dia jln x mau ikut we all, dia ikut je laluan dia... org ke kiri dia pegi ke kanan.... aku la tukang memerhati n kejar dia... yang Big Boss kena kawal anak jantan dia tue... dah terlepas ke mana ntah ler... mesti pegi kedai VCD dia tue... kalau anak ramai lagi TAPAU mkn kat umah jer la... senang...kan..kan..kan..

Si Along nie dari kecik sampai la nie asyik hilang jer... baru2 nie kat METRO KAJANG hilang juga... siap nangis2 lg... x reti dok diam... jenuh la nk pegang dari mula sampai sampai habis shopping.... berjam2 tue...


Nie dia si ALong yang sgt aktif n berani.... penin2 kalau si Adik mengikuti jejak langkah nya... nmpk gayanya lmbt lg ler nk menambh... !@#$%^&*()



Nie si tuan yang nk bayar.... tgh pilih menu... aku steady jer... x der keinginan nk mkn sgt... kalau ada depan mata telan jer... hihihihik



Yang nie menu aku... mkn x habis pun... dah la org belanja... seriously perut aku mmg kecik la x leh nk masuk semua nie... full already..




haaa.. mcmana nk habiskan mangkuk punya la besau....
kenyang wei....... rasanya sedap.... boleh la...
Mana la gambo Big Boss aku... ada.. tapi dia dah sound awal2 jgn letak pic dia dlm blog... malu kut... hehehehe... tak pa la bang.... pic tue kita simpan...don't worry I nie jenis yg bleh dipercayai tau... ye ker?... ntah ler....hahahahaaaa
ok la enjoy it's....kay....BABAI.... muahhhhhhh

buah hati saya

 

* ADIK*

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers


1.10.2011 - Lahir seorang puteri Nur Aisyah Syafiyah dgn tali pusat terbeli 2 kali dgn berat 3kg dan pjg 49cm. lilit kepala 32.5cm. biru semua muka kesan terbelit, jaundise 2 hari dah ok ada bg ubat,

10 hari timbang masih 3kg

16.10.2011 - start batuk jangkit drpd Along/ ayah

20 hari - berat naik 3.5kg

30 hari - berat 3.7kg, pjg 52.5cm, BMI 13.6

31.10.2011 - masuk ICU sebab batuk sampai biru muka tahan nafas.

16.12.2011 - 2 bln berat 5.8kg, pjg 60cm, BMI 16

26.1.2012 - 3 bln berat 6.7kg, pjg 62, BMI 17.4 lilit kepala 41cm

20.2.2012 - 4bln berat 7kg, pjg 63cm, BMI 18.3, UK 44cm, masuk walker boleh gerak keblkg dan depan

20.3.2012 - 5 bln berat 7.5kg, pjg 65cm, BMI 18.5 UK 44cm

20.4.2012 - 6 bln berat 8kg, pjg 65cm, BMI 18.3 UK 44.5cm, boleh meniarap, melentang, angkat dada, faham bile org marah, bla sebut bai-bai cepat2 nk ikut, pandai cari ibu apbila naik walker

7 1/2 bln - boleh duduk

8 bln - demam campak kecik2, boleh merangkak, tumbuh 2 btg gigi bawah

10.6.2012 - tumbuh gigi bawah 2 btg

8.7.2012 - bersunat di Klinik Latifah

11.7.2012 - 8 bln, boleh berdiri sendiri, sudah boleh mkn mcm2,

19.8.2012 - boleh berjalan byk tapak masa raya,dan boleh bunyi 'angah' 'mama' 'ayah'

1.9.2012 - 11 bulan cekap berjalan dan suka pergi ke pintu nk kuar, ke CH dan Hat yai masa raya

Sample Text

Sample Text

BERSIHKANLAH HATI KAMI
KUATKANLAH IMAN KAMI

MURAHKANLAH REZEKI KAMI
JAUHILAH KAMI DARI BENCANA
There was an error in this gadget

* ALONG *

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers 09.03.2004 - Lahir puteraku, berat 3.05kg, pjg 51cm. 09.06.2004 (3 bln) - First time meniarap... sekali jer pastu 4 bulan baru meniarap terus... 09.10.2004 (7 bln) - start tumbuh gigi... xx.12.2004 - dpt demam sekam(tompok merah2 seluruh bdn)... xx.02.2005 - First time naik flight ke Langkawi... 09.03.2005 (1 th) - First time jln lepas tgn di rumah Asoka, masa tue aku tgh lipas baju terus terlepas baju2 nk sambut dia jln ke arah aku... xx.06.2005 - Pindah ke Blok Mawar 28.08.2005 - Berjalan ke Kelantan n Terengganu - kenduri Suria... xx.03.2006 (2 thn) - Start bercakap.. walaupun bahasa Perancis... xx.03.2006 (2 thn) - Start x pakai pampers.. 2006 - dah 5 kali ke Cameron Highland sebab dok kat Tapah xx.08.2006 - dapat Basikal pertama... 09.03.2007 - Hepi besday yang ke 3 tahun sayang... 01.06.2007 - Pindah ke Putrajaya... Ibu dpt kerja kat sana.. 24.10.2007 - kena demam campak (chicken pox) Umur 3 tahun dah pandai tulis nama sendiri (AMMAR, hafal ABC, 123-> 20, hari, waktu solat, alif ba ta.., doa mkn, doa tidor Umur 3 tahun setengah - sgt pandai cakap sejak tengok 611, boleh hafal warna dlm bahasa melayu dan translate ke English Umur 4 thn - mengenal semua huruf A-Z, a-z, kira 1-100, Umur 4 thn 2 bln - boleh baca 2 suku kata, BUKU, SAYA BOLA, suka main game hp/ computer Umur 5 thn - wakil tadika pertandingan silat dan persembahan menari, dpt anugerah Pelajar Cemerlang Tabika KEMAS dan dapat No.1 Umur 6 thn - Wakil Pidato Peringkat TABIKA KEMAS dapat No 1, Wakil Pidato Peringkat Parlimen Putrajaya dapat No 3 (Negara Malaysia Yang ku Cintai), masuk pertandingan membaca, pertandingan mewarna, dapat Anugerah Pelajar Cemerlang, start buat Math 28+32...41-29... Darjah 1 di Sek. Keb Minden Height.. 1 Zamrud Umur 7 tahun - sdg memahirkan diri in English, suka baca word English.. kalau salah pun tetap akan sebut dan akan tanya kita... balik sekolah ptg main basikal dan terus nk wat homework... kalau x dak homework tetap akan baca/tulis/lukis/warna...x sempat nk mandi dah... dah pandai berdikari di rumah sorang2 kalau ayah ada kelas... mandi, makan, pakai baju sekolah sendiri... basuh kasut sekolah sendiri... hari2 nk mandikan adik... suka main buih sabun tiup buat belon ngan adik.. dapat Anugerah Pelajar Cemerlang sebab dapat 5A Umur 8 Tahun - SKMH 2 Zamrud, dapat Anugerah Pelajar Cemerlang sebab dapat 5A juga.. lancar baca JAwi.. baca IQRA 4 pd bln 9, boleh baca Al Quran agak lancar...

* ANGAH *

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers 26.09.2008 - Lahir Puteriku berat 2.50kg, 49cm pjg.. Jam 12.40tghari, Jumaat, di Pusat Rawatan Mahsuri, Jitra, Kedah... Hari ke-6 - Kena tahan Wad 2 hari sebab jaundise tinggi 350 bacaan.. dibawah lampu biru 3 biji... hari ke-10 - Timbang berat turun 2.3kg... Hari ke-14 - Kena amik darah banyak utk experimen sebab kuning... Hari ke-20 - Timbang berat naik 2.4kg... 24 hari masih kena kuning... prolong jaundise Hari ke-30 - Badan start naik 2.8kg... 2 bln - Berat naik 3.5kg... pandai senyum, pandang bola merah, 3 bln - Berat 5.5kg.. pandai ckp haaa... gigigigi..., hantar pengasuh kak su 2 minggu je badan susut sebab kurang jagaan dan susu... terus minta Acu tolong jaga.. 4 bln - Berat 7.5kg... boleh meniarap, first time tido di Hotel Sri Malaysia, mandi kolam, sudah mula angkat badan nk duduk..start mkn nestum, bubur nasi... 5 bln - First time picnic kat Bagan Lalang dr 8am - 5pm, bergambar ngan kuda.... 6 bln - Berat 8.0kg, boleh golek2, bercuti di Marina Cove ikut ibu berkursus.. 7 bln - Berat 8.5kg, boleh duduk, kenal orang terutama ibu, ayah, along, acu, nk main x mau tido, suka org agah2 akan gelak besar.. 8 bln - berat naik byk 8.9kg.. boleh angkat badan utk merangkak, x mau mkn...hanya minum susu saja...kalau mkn akan muntah sehabisnya... 8 bln 14 hari - Pandai angkat tangan kalau org ckp "babai".. mak tuk ajar.. 9 bln - Start pegang botol sendiri, tumbuh gigi 4 btg terus,tumbuh gigi bawah dulu, bangun sediri dan meniti tepi sofa, berani jln pegang tangan sebelah 10 bln - Faham arahan, berjalan 2-3 tapak tanpa bantuan, suka buli Irin... 11 bln - Dah pandai berjalan tanpa bantuan... 26.09.2010 - Genap umur 1 tahun.. sambut besday di rumah Presint 9, Putrajaya.. 03.12.2010 - Start hantar sekolah kat taska PERMATA... 2bln asyik menangis.. x serasi... mak tok tolong jaga 2 minggu baru ok ke sekolah... 1 thn 2bln - rapat ngan cikgu Bella, mkn sikit2 kat sekolah, masih belum berkawan.. hari2 duduk atas cikgu time nk amik balik sekolah.. sgt manja ngan cikgu... 1 thn 5 bln - baru mula berkawan..nama kwn kiki, baby muiz... dlm buku laporan harian, menari, dgr cerita, tengok tv, main bola, menyanyi... 1 thn setengah - ckp mik yg hujung2 ja IBU-> bu, AYAH -> yah, ALONG -> yong... xx.07.2010 - Bercuti di Bagan Lalang terjatuh dan gigi atas patah... xx.10.2010 - gigi start buruk 1 tahun 8 bulan - First time naik flight ke Sabah... 2 thn - Hapi besday...sambut kat Presint 11, Putrajaya...suka baby.. pantang jumpa baby akan lari dan sentuh baby tersebut x kira dimana2 saja... 3.1.2011 - Start sekolah baru kat Taska Cahaya Mata, Penang, first time pergi ok jer... cuma x faham cikgu ckp loghat Penang.. diam jer kat sekolah... tapi balik umah akan pot pet2 sampai tertido... 3.2.2011 - sebulan dah sekolah kalau tanya mkn apa kat sekolah... hari2 akan jawab nasi goreng, nasi lemak, telur, ayam, sayur... sambil buat mimik muka/mata... 28.02.2011 - boleh ckp agak lancar ada sebutan yang masih kurang jelas, huruf 'L' bunyi 'Y', 'k'k bunyi 'T', 'R' bunyi 'y'..., membahasakan diri 'adik', pandai buat lawak/main2 ngan org cth (sayang ayah jer x sayang ibu)... suka main air mandi basuh tangan... dah start nk kencing di bilik air... sangat manja... suka nyanyi dan dgr lagu 'insyaallah'... tadika di Cahayamata Minden Height dgn Cikgu Zah.. 3 tahun - masuk tadika Hadanah, pandai baca ABC, 123 dan doa2, suka ckp diri sendiri cantik dan sgt marah kalau org ckp 'Angah x cantik'...sudah pandai berdikari, berak kencing x pakai pampers, sudah mula mkn nasi dan sayur, 3 1/2 thn - boleh tulis nama sendiri, kenal dan boleh tulis abc dan 123, x pakai pampers tido mlm..